Новини
12 Липня 2021
499

Рада ЄС продовжила на шість місяців економічні санкції проти Росії

Перед ухваленням рішення заслуховується повідомлення Німеччини та Франції про стан виконання Мінських угод

Голови міністерств закордонних справ країн ЄС вирішили продовжити на пів року секторальні економічні санкції проти Росії, йдеться у заяві, поширеній у понеділок, 12 липня, у Брюсселі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Рада сьогодні ухвалила рішення продовжити обмежувальні заходи, які наразі спрямовані на окремі сектори російської економіки, ще на шість місяців: до 31 січня 2022 року”, — наголошується у документі.

Рішення Ради з’явилося після останньої оцінки стану виконання Мінських угод на зустрічі 24-25 червня 2021 року.

Економічні санкції ЄС проти Росії продовжують на кожні шість місяців після політичних рішень самітів Євросоюзу на основі оцінки ходу виконання Мінських угод щодо врегулювання конфлікту в Україні за повідомленнями країн-учасниць “нормандського формату” — Німеччини та Франції.

Постанову, що має юридичний характер, ухвалює Рада ЄС, і після опублікування законодавчого акта в “Офіційному журналі” Євросоюзу продовження обмежувальних заходів набуває чинності.

Економічні санкції було спочатку запроваджено 31 липня 2014 року терміном на рік у відповідь на “дії Росії, що дестабілізують ситуацію в Україні”. Потім ці заходи було посилено у вересні 2014 року.

На засіданні 19 березня 2015 року Європейська рада ухвалила рішення зв’язати терміни дії економічних санкцій з повною реалізацією Мінських угод, яка, як було передбачено на той час, мала здійснитися до 31 грудня 2015 року.

З урахуванням того, що ці плани не збулися, Рада ЄС продовжила економічні санкції до 31 липня 2016 року. З липня 2016 року ці обмежувальні заходи продовжували кожні шість місяців.

Перед кожним черговим продовженням економічних санкцій на самітах ЄС заслуховує повідомлення країн-учасниць “нормандського формату” — Німеччини та Франції — про стан виконання Мінських угод.

Економічні санкції включають:

• обмеження доступу на первинний і вторинний ринок капіталу ЄС для п’яти російських фінансових установ із мажоритарною часткою держави в статутному капіталі та їхніх дочірніх підрозділів, в яких ці організації мають мажоритарну частку та які засновані за межами ЄС, а також для трьох великих російських енергетичних компаній і трьох оборонних компаній;

• експортну та імпортну заборону на торгівлю зброєю;

• запровадження заборони на експорт до Росії товарів подвійного призначення для військових потреб або для російської армії;

• обмеження доступу Росії до окремих технологій і послуг, що мають стратегічне значення та можуть використовуватися для розробки та видобутку нафти.

Окрім економічних санкцій, стосовно Росії діють інші обмежувальні заходи ЄС як реакція на українську кризу: індивідуальні заходи та заходи у зв’язку з “незаконною анексією Криму та Севастополя”.

Нагадаємо, наприкінці червня Євросоюз ввів економічні санкції проти режиму Лукашенка. Серед основного — зупинка фінансування проєктів у держсекторі та надання технічної допомоги.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram