Новини
18 Травня 2021
803

Рада ухвалила законопроєкт щодо продажу землі на електронних торгах

Документ забезпечує публічність і прозорість продажу та передачі у користування земельних ділянок

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила в цілому законопроєкт №2195 про внесення змін до Земельного кодексу України та Закону України “Про оренду землі” щодо продажу на електронних аукціонах земельних ділянок, що перебувають у державній і комунальній власності, або прав на них.

За законопроєкт на пленарному засіданні у вівторок, 18 травня, проголосували 272 народних депутатів при мінімально необхідних 226 голосах.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроєкт забезпечує публічність і прозорість продажу і передачі у користування земельних ділянок державної та комунальної власності в електронній системі торгів, проведених в Інтернеті в форматі аукціону в режимі реального часу.

Документ уточнює, що земельні торги будуть проводитися відповідно до договору між організатором торгів і оператором електронного майданчика. Рішення про проведення земельних торгів буде приймати їх організатор, вказавши стартову ціну лота, термін та інші умови користування земельною ділянкою, а також уповноважена ним особа для укладання відповідного договору.

Розмір винагороди оператору електронного майданчика, порядок його сплати й повернення, а також інші деталі організації земельних торгів надалі будуть визначені Кабінетом міністрів України в установленому порядку.

Законопроєкт крім іншого виключає участь “виконавця” з-поміж суб’єктів земельних торгів — участь в організації та проведенні земельних торгів братимуть організатор і оператори електронних майданчиків. У зв’язку з цим учасники будуть платити свої внески не на розрахункові рахунки виконавця, а на рахунку проводять торги операторів майданчиків.

За підсумками аукціону з учасником, який запропонував найвищу ціну (цінова пропозиція) за земельну ділянку або вищу плату за користування нею, буде укладатися договір купівлі-продажу, оренди, прав на здійснення забудови або успадкування земельної ділянки.

Нововведенням документа є зміна реєстраційного та гарантійного внесків, розмір яких в майбутньому буде визначатися з урахуванням вимог Кабінету міністрів України, але не зможе становити менш як 30% від стартової ціни продажу земельної ділянки (стартового розміру річної оренди ділянки).

Законопроєкт змінює умови неповернення гарантійних внесків: внесок не буде повертатися учасникам, якщо жоден з них не зробив кроку аукціону під час торгів, а переможець не зможе повернути гарантійний внесок, якщо не підпише у встановлений термін протокол і договір за результатами торгів, або не сплатить придбаний лот.

Документ передбачає розподіл підходів до встановлення стартової ціни земельних ділянок в залежності від їх цільового призначення. Стартова ціна земель сільськогосподарського призначення в державній і комунальній власності вважається рівною її нормативну грошову оцінку, а інших земель державної та комунальної власності не може бути нижчою експертної грошової оцінки ділянки.

Законопроєкт передбачає введення принципу, за яким один лот аукціону може складатися тільки з однієї земельної ділянки або прав на неї.

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення законопроєкту №2195 дозволить оптимізувати законодавство з питань продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, удосконалить і прискорить механізми й процедури її продажу і передачі, підвищить економічну ефективність проведення аукціонів і збільшить надходження до державного та місцевих бюджетів.

Як писали раніше Investory News, з 1960 року лісовий покрив Землі скоротився майже на 1 млн м², а ось орні землі та пасовища збільшилися приблизно на таку ж площу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram