Новини
30 Листопада 2021
708

Рада ухвалила “ресурсний” закон про підвищення низки податків без поправки про ренту на руду

Це дозволить наступного року збільшити дохідну частину бюджету на 0,5% ВВП

Верховна Рада України ухвалила загалом законопроєкт №5600 про збалансованість бюджетних надходжень (“ресурсний” законопроєкт) з поправками до Податкового кодексу, повідомляє Інтефакс-Україна.

За законопроєкт у другому читанні проголосувало 255 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

На прохання народного депутата Давида Арахамії, із законопроєкту виключено виправлення щодо ставки ренти на руду. “Прошу не підтримувати редагування 97, оскільки воно пов’язане з формулою нарахування ренти на руду, а нинішні світові ціни не відповідають очікуванням, які були на початковому етапі”, — звернувся до депутатів Арахамія. Таким чином, виправлення не було підтримано.

Ухвалення цього законопроєкту значиться у меморандумі України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Згідно з ним, Україна зобов’язалася до кінця листопада ухвалити цей закон, що дозволить наступного року збільшити дохідну частину бюджету на 0,5% ВВП.

“Це, мабуть, найскладніший законопроєкт для нашого комітету цього року”, — зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев із трибуни Верховної Ради. Він додав, що парламентарі подали 11,5 тис. поправок до законопроєкту після першого читання.

Закон, зокрема, містить норму про звільнення на 15 років нових компаній у шахтарських містах від низки податків у межах спецрежиму оподаткування. Щодо адміністрування податків, то до другого читання Комітет вилучив норму про вимогу податкової застави на період оскарження податкового повідомлення-рішення.

Закон також встановлює можливість рішення суду тимчасово обмежити право в’їзду керівника компанії, яка має податковий борг. При цьому до другого читання депутати збільшили термін непогашення такого боргу з 30 до 240 днів.

Також закон встановлює обмеження на списання збитків великими платниками податку на прибуток, а саме — збитки враховуються до повного погашення, але частинами по 50% щорічно. Закон звільняє від оподаткування прибуток виробників свійської птиці, крім курей.

При цьому до другого читання із законопроєкту вилучено норму про оподаткування ПДВ другого та подальшого постачання житла. Водночас поправки до Податкового кодексу передбачають оподаткування операцій із продажу третього та більше об’єктів нерухомості за ставкою податку на доходи фізосіб (18%) від чистого податку.

Закон до 2025 року продовжує пільги щодо розстрочення ПДВ під час імпорту обладнання.

Крім того, законопроєкт дозволяє держслужбовцям, які не виконували публічні функції з 2010 року, взяти участь у податковій амністії.

Раніше Investory News писали, що Україна зобов’язалася виконати 12 умов для отримання наступних траншів МВФ. Половина з них буде виконана до кінця цього року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram