Новини
16 Квітня 2021
1 108

Рада схвалила три стимули, що здатні пожвавити роботу індустріальних парків

За останні декілька років інвестиції у цій сфері становили загалом 7 мільйонів гривень 

Компанії-резиденти індустріальних парків (ІП) зможуть отримати від держави часткову компенсацію процентних ставок за взятими кредитами. Відповідне положення міститься в законопроєкті №4416-1, ухваленому Верховною Радою у першому читанні.

За словами голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи, за останні 3 роки інвестиції в ІП України становили 7 млн ​​грн загальною сумою в 4 проєкти, повідомляє Бізнес Цензор.

“Це фактично вартість одного зернозбирального комбайна або чотирьох біткоїнів”, — наголосив він. І додав, що така ситуація склалася через відсутність стимулів для інвестицій в ІП.

За словами депутата, законопроєкт №4416-1 передбачає три стимули, здатних пожвавити роботу ІП — це часткова компенсація з держбюджету ставок за банківськими кредитами для компаній-резидентів ІП (15-70% залежно від обсягу експорту), компенсація 50% вартості підключення до електромереж і часткова компенсація капітальних інвестицій в перші три роки роботи в ІП.

Своєю чергою заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський зазначив, що країни, які досягли успіху у використанні індустріальних парків, застосовують чотири великі групи стимулів: податкові, митні, фінансові та інституційні.

Як наголосив голова підкомітету ВР з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, в Угорщині резиденти ІП отримують від держави знижку 80% під час сплати податків у перші 5 років роботи, а також субсидії обсягом €1,3 тис. за кожне робоче місце, створене в ІП. У Польщі державою компенсується 15-50% інвестицій резидентів в ІП, у Туреччині вони звільняються від земельного податку.

“Не дивно, що саме ці країни-сусіди України залучають основні закордонні інвестиції. Ми не можемо не застосовувати інвестиційні стимули, коли сусідні країни ведуть цілі кампанії з переманювання кваліфікованої робочої сили, трудових ресурсів з України”, — наголосив нардеп.

Індустріальний парк — це спеціально організована територія для розміщення нових виробництв, забезпечена енергоносіями, інфраструктурою, необхідними адміністративно-правовими умовами, керована спеціалізованою компанією.

Розвиток індустріальних парків є найважливішою складовою промислової політики, спрямованої на подолання відсталої сировинної структури економіки.

Раніше Investory News писали, що в Україні з’явились два індустріальні парки, розташовані у Тернопільській області та Вінниці“Вінтер Спорт” і Chortkiv-West.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram