Новини
5 Листопада 2020
1 064

Рада надала пільги для культури, туризму та креативних індустрій

Законопроект пропонує ввести знижену ставку податку в розмірі 7% на культурні послуги

Верховна Рада України (ВРУ) прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №3851 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму і креативних індустрій”. Документ підтримали 293 депутати.

Закон звільняє від оподаткування податком на прибуток підприємств для юридичних осіб і податком на доходи фізичних осіб для громадян у вигляді цільових культурних грантів. Вони надаються на безоплатній та безповоротній основі коштом державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у галузях культури, туризму та в секторі креативних індустрій.

Культурні гранти звільняються від ПДФО за умови їх повного і цільового використання. Однак в разі неповного використання такого гранту, суми якого не повернуті надавачу, або його нецільового використання такі суми визнаються доходом і підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Вводиться і знижена ставка податку на додану вартість в розмірі 7% для більшої доступності театральних вистав і концертів, виступів художніх колективів, артистів, а також виставок, кінематографічних прем’єр, екскурсій в музеях і зоопарках, культурних заходів тощо.

Таку ж знижену ставку застосовуватимуть до поширення, демонстрації, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовній версії для осіб з вадами зору та осіб з порушеннями слуху.

З 1 січня 2023 р. до 1 січня 2025 р. Закон звільняє від ПДВ послуги з розповсюдження і показу національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України та адаптованих до україномовної версії.

Також до 1 січня 2023 р. застосовуватиметься знижена ставка ПДВ в розмірі 7% до послуг з тимчасового розміщення (проживання), які надають готелі та подібні засоби тимчасового розміщення.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки й підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва” № 821-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 21 липня 2020 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram