Новини
10 Жовтня 2020
1 612

Раціон майбутнього: Кілька, молюски, водорості

Експерті впевнені: продукти майбутнього необхідно шукати в морі

Сьогодні невпинно стверджують експерти, що виробництво харчових продуктів є одним із головних винуватців зміни клімату. Тому пошук нових джерел їжі, які можуть наситити й водночас не перевантажувати планету, так важливий, пише Frontiers in Psychology.

У новому метадослідженні професор Департаменту харчових наук Копенгагенського університету Оле Моурітсен і доктор філософії, його колега по факультету харчових наук, Шарлотта Вінтер Шмідт презентують альтернативні джерела білка для людей.

Все більше і більше людей вважають за краще стати вегетаріанцями або, що ще більш радикально, веганами.

Однак, за словами професора Моурітсена, переважній більшості людей важко повністю прибрати м’ясо з полиці заради запобігання зміни клімату.

“Багато людей просто жадають смаку умамі (п’ятий смак у Китаї, смак високобілкових речовин), який, наприклад, присутній у м’ясі. Тому, можливо, більш реалістично розглянути гнучку дієту, коли людина споживає невелику кількість продуктів тваринного походження, таких як м’ясо, яйця і молоко, поряд з овочами. Проте, можна вже почати думати про альтернативи соковитому стейку, яких насправді багато”, — пояснює він.

У новому метадослідженні професор Моурітсен і Шарлотта Вінтер пропонують альтернативні джерела білка і корисних жирних кислот, а також дають своє бачення того, як може виглядати раціональна дієта майбутнього.

Серед іншого, дослідники рекомендують шукати “продукти майбутнього” в морі.

Зокрема, як упевнені вчені, нам потрібно знайти види, які мешкають на дні й зосередитися на приловній рибі, яка випадково потрапляє в сітки. Вони виділяють набагато менше CO2, ніж яловичина, свинина та курка.

“Екологічно безпечна приловна риба, яка нині використовується для годування свиней або отримання риб’ячого жиру, мешкає на дні океану. До них відносяться: піщаникові — риба, яка копається в піщаному дні, щоб відкласти ікру; кілька — родич широко поширеного оселедця і чорнороту гобі, ще одна невелика, але смачна риба, про яку забувають”, — пояснює Моурітсен.

Одна тільки кілька може задовольнити 20% потреб Данії в білку. “А ловлячи кільку, ми можемо уникнути надмірної експлуатації більш відомих видів риб, таких як тріска, камбала та лосось”, — зазначив професор.

Морські водорості також надзвичайно сприятливе для клімату джерело їжі. Однак тільки 500 з 10 тис. видів нині використовуються і визнаються як харчові продукти, всупереч тому, що морські водорості багаті неймовірно корисними поживними речовинами й вітамінами.

Точно так же головоногі молюски виловлюються лише в незначній мірі: 30 з приблизно 800 видів використовуються в їжу в усьому світі.

“Крім іншого, це багато в чому пов’язане з нашою культурою і традиціями. Буде потрібен час, щоб змінити звички в їжі. Ми їли та готували м’ясо більше мільйона років. Так що, хоча морські водорості, кальмари та молюски містять важливі жирні кислоти й вітаміни, і вони мають прекрасний смак, ми як і раніше неохоче відносимо ці види тварин до наших джерел їжі”, — пояснює Оле Моурітсен.

Наприклад, ферментація овочів або додавання ферментів дозволяє розкрити смак солодкого й умамі.

“Дуже важливо, щоб ми продовжували повідомляти про ці нові можливості раціонального харчування. Роблячи таким чином, ми будемо поступово вносити зміни в наші харчові звички й традиції. Ми сподіваємося, що це дослідження зіграє свою роль”, — зазначає професор.

Нагадаємо, за оцінкою ООН, споживання м’яса на душу населення у 2020 р. скоротиться на 3%, до найнижчого рівня з 2011 р. Аналітики по всьому світу прогнозують падіння загального попиту на м’ясо у своїх регіонах.

Investory News розповіли про найстаріший бізнес в історії: спеції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram