Новини
28 Серпня 2019
853

Провальний намір: WeWork у вересні виходить на IPO

Експерти сумніваються в її успішності через роздуту оцінку у $47 мільярдів

Мережа коворкінгів WeWork остаточно вирішила провести публічне розміщення акцій на біржі у вересні цього року, повідомляє AIN.ua.

Експерти здивовані, адже WeWork, бізнес задача якого полягає у надання місць в оренду, називає себе “технологічною” компанією і заявляє про оцінку бізнесу, яка в 26 разів більше її річного прибутку. Сама The We Company (офіційна назва WeWork) все ще збиткова, але це не заважає їй говорити про бажання залучити кілька мільярдів доларів.

WeWork керує 528 офісами в 111 містах по всьому світу. За останній рік кількість резидентів зросла на 90%, до 527 тис. Всі вони щомісяця платять за оренду. Найбільш швидкозростаючим став корпоративний сегмент, частка якого в співтоваристві WeWork досягла 40%.

В останньому на сьогодні раунді інвестування компанію оцінили в $47 млрд. Серед її великих акціонерів — Benchmark, J.P. Morgan і Softbank. WE Holdings контролюється генеральним директором WeWork Адамом Нейманом з часткою голосів після виходу на IPO не менше 50%. Forbes оцінює вартість цієї частки у $4,1 млрд.

Станом на 30 червня 2019 р. потенційний ринок компанії складає 149 млн осіб або $945 млрд. Компанія планує розширитися до 280 міст, тим самим збільшивши ринок на $1,7 трлн. На поточний момент частка компанії оцінюється у 0,2% потенційного ринку.

Як пише The Verge, керівництво The We Company запевняє, що будує технологічну компанію. “Ось тільки де там технології — ніхто не бачить. WeWork — не Microsoft і не Apple. Так, в команді є розробники й дизайнери, але це не робить оператора коворкінгів технологічною компанією. Їх модель заробітку — взяти великий обсяг площі дешево (цілу будівлю) і продати її невеликими обсягами за дорого”, — зазначають експерти.

Щодо оцінки компанії, на думку багатьох інвесторів, через інвестиції SoftBank, яка легко надає величезні гроші компаніям, оцінка WeWork сильно роздута, адже компанія стільки не коштує.

Як результат, через завищену оцінку, WeWork швидше за все не вдасться показати успішний вихід на біржу. Інвестори не оцінять компанію гідно, її бізнес відразу втратить в ціні. У виграші залишиться саме SoftBank: у фонду привілейовані акції, вони першими отримають повернення інвестицій.

Нагадаємо, ще на початку літа WeWork заявила про плани провести IPO у вересні 2019 р., яке, як запевняли на той час експерти, може стати в цьому році другим за величиною після Uber. Компанія мала намір продати акції на $3,5 млрд.

Також, The We Company (WeWork ), створює ARK – “глобальну платформу для придбання і управління нерухомістю” – щоб купувати частки в будівлях, де планується орендувати багато площ. Початкова сумма фонду $2,9 мільярдів від загального акціонерного капіталу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram