Новини
17 Квітня 2020
996

Проти COVID-19: Скільки найбагатші люди світу витрачають на боротьбу з коронавірусом

Чверть усіх своїх грошей віддав засновник Twitter, а от Джефф Безос пожертвував всього 0,07% власних статків

З 2095 мільярдерів світу наразі більшість тільки планують зробити пожертвування або не хочуть розкривати, скільки вони витратили на боротьбу з коронавірусом, повідомляє Forbes.

Видання зазначає, що з них 77 осіб вирішили поділитися своїми грошима в цей складний кризовий час – так, 54 мільярдери розкрили інформацію щодо частини своїх пожертв, ще 23, наприклад, співзасновник Alibaba Джозеф Цай (статки, за даними Forbes Real-Time, $11,1 млрд), передали на благодійність невстановлені суми або надали допомогу у вигляді медичних виробів або обладнання, вартість яких Forbes не зміг оцінити.

Найщедрішим став засновник Twitter Джек Дорсі (статки $3,9 млрд). 7 квітня він оголосив, що переведе свої акції фінтех-компанії Square на суму в $1 млрд (приблизно чверть його статку, що оцінюється в рейтингу Forbes Real-Time на 16 квітня в $3,9 млрд) в окремий фонд, який допомагатиме як організаціям, що працюють над проблемою COVID-19, так й іншим благодійним ініціативам.

На цей час Дорсі пожертвував чотирьом організаціям у цілому близько $5 млн. “Не зрозуміло, яку частину від $1 млрд буде витрачено саме на протистояння пандемії, але навіть якщо в результаті реальна допомога складе всього 20% від обіцяної, ця сума все ще перевищуватиме пожертвування інших мільярдерів”, – пише видання.

На другому місці опинився індійський IТ-магнат Азім Премджі (статки $6,1 млрд), який планує виділити $132 млн на гуманітарну та медико-санітарну допомогу, щоб припинити поширення коронавірусу. Білл Гейтс (статки $103,3 млрд) посів третє місце, пообіцявши виділити $105 млн, які будуть спрямовані переважно на розробку вакцини та способів лікування й діагностики.

Дональд Трамп (статки $2,1 млрд), перший мільярдер, який став президентом США, теж увійшов до цього списку. Він пожертвував $100 тис. (чверть своєї зарплати) міністерству охорони здоров’я та соціальних служб США. “Цей чек дорівнює 0,005% від його статків, що оцінюються на 16 квітня в $2,1 млрд”, – зазначає видання.

Мільярдер з Оклахоми Джордж Кайзер (статки $5,7 млрд), який взяв на себе зобов’язання пожертвувати $10 млн, розкритикував Трампа – не за скромне пожертвування, але за дії його адміністрації. “Шкода, що приватні благодійники змушені брати на себе роль головної системи соціального захисту та навіть менеджера з логістики та ланцюжків постачань, тому що держава не справляється зі своїми обов’язками”, – заявив Кайзер.

Повністю список мільярдерів, які розкрили розмір пожертвувань, можна подивитися тут.

Нагадаємо, нещодавно президент США Дональд Трамп заявив, що його країна тимчасово припиняє фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) до моменту, допоки у Вашингтоні не вивчать, як ВООЗ реагувала на кризу з пандемією коронавірусу.

А деякі з мільярдерів, власники мегаяхт, на більшості з яких є свої медичні блоки з усім необхідним обладнанням для реанімації та інтенсивної терапії, використовують свої судна для того, щоб дочекатися закінчення пандемії в самоізоляції далеко від вогнищ вірусу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram