Новини
18 Листопада 2019
891

Прогноз: У Morgan Stanley вже з початку наступного року передбачають зростання світової економіки

Очікується, що на фоні прискорення економічного зростання за межами США відбудеться ослаблення долара

У I кв 2020 року економісти Morgan Stanley очікують на відновлення темпів зростання світової економіки, яке відбудеться завдяки зниженню напруженості у торгівлі й ослабленню грошово-кредитної політики, повідомляє Bloomberg.

Як зазначив Четан Ахья, головний економіст банку, глобальне зростання повинне відновитися з I кв 2020 року. “Таким чином тренд до його зменшення повністю зміниться за останні сім кварталів”, – наголосив він.

Основна причина. У Morgan Stanley впевнені, основна причина – ослаблення торгової напруженості та монетарної політики у світі.

Так, з початку року 20 центральних банків пом’якшили свою грошово-кредитну політику. Пік цього пом’якшення припав на III кв 2019 року, але аналітики Morgan Stanley розраховують на більше. “Очікується ще більше пом’якшення, в результаті якого середньозважена ставка впаде до березня 2020 року – до мінімуму за останні сім років”, – пише Business Standard.

При цьому зростання економік країн, що розвиваються виявиться вищим, аніж на розвинених ринках. “Зниження ключових ставок сконцентровано в країнах, що розвиваються. Наприклад, центробанки Індії, Бразилії та Росії знижують ставки або до історичного мінімуму, або до мінімального значення за період після глобальної фінансової кризи”, – зазначили у банку.

Про акції, облігації та долар. Що стосується американських акцій та корпоративних облігацій, то вони наступного року показуватимуть незначну динаміку, а долар ослабне на фоні прискорення економічного зростання за межами США.

Так, банк очікує на незначне зниження індексу S&P 500 до кінця наступного року – до 3000 з 3120 станом на кінець минулого тижня. “При цьому американські акції були глобальними лідерами цього року, хоча й не сильно відірвалися від європейських – обидва ринки отримали підтримку від початку нового циклу пом’якшення політики центробанків”, – зазначається у звіті.

Ризики. Додається, що наступного року виклики для США залежатимуть від ризику, що корпоративні прибутки вже досягли піку, до високої порівняльної вартості акцій та “специфічного” політичного ризику напередодні президентських виборів.

“Підвищені оцінки активів США, швидше за все, знизяться на фоні уповільнення темпів економічного зростання США до трендових, що надасть додатковий тиск на долар на фоні зниження чистого припливу портфельних інвестицій”, – зазначили валютні стратеги Morgan Stanley.

Банк все ж бачить потенціал відновлення долара стосовно валют, що залежать від циклу зростання, у другій половині 2020 року в ситуації, коли президентські вибори можуть зробити ситуацію “складнішою” з точки зору ризику. “При цьому валюти-гавані, такі як єна та швейцарський франк, також можуть виграти”, – зазначили у банку.

На боргових ринках Morgan Stanley займає нейтральну позицію стосовно казначейських облігацій США та японських держпаперів і “нижче за ринок” – за суверенними бондами Німеччини та Великобританії. Що стосується корпоративних облігацій, то банк очікує на позитивну динаміку в Азії та Європі щодо американських паперів.

Нагадаємо, згідно із квітневим дослідженням аналітичного центру Brookings, світова економіка знаходиться на порозі “синхронного уповільнення”: індикатори настроїв суб’єктів економіки та базові статистичні показники погіршуються.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram