Новини
3 Червня 2019
712

Прогноз негативний: IBI-Rating може змінити рейтинг аеропорту “Бориспіль”

Причина – рішення КМУ про збільшення виплати дивідендів з 40% до 90%

Національне уповноважене рейтингове агентство IBI-Rating внесло довгостроковий кредитний рейтинг ДП “МА “Бориспіль” (поточний рівень – uaAAA) до Контрольного списку рейтингів та змінило прогноз із “стабільного” на “негативний”, про це йдеться на сайті агентства.

Як повідомляється, зазначена рейтингова дія зумовлена прийняттям Кабінетом міністрів України рішень, якими для частини державних підприємств (у тому числі аеропорту “Бориспіль”) базовий норматив відрахування частки прибутку за 2018 рік, що спрямовується на виплату дивідендів, підвищено з 40% до 90%.

“Зміна зазначеної норми має важливе значення не лише для реалізації вже розпочатих та запланованих інвестиційних проектів ДП “МА “Бориспіль”, але й для забезпечення безперебійного, безпечного та якісного функціонування інфраструктури”, – йдеться у повідомленні.

І додається, що підвищення відрахувань зменшить обсяг обігових коштів підприємства, суттєво погіршивши ліквідність. “Це матиме значний негативний фінансовий ефект та може позначитися на спроможності своєчасно й у повному обсязі виконувати боргові зобов’язання”, – зазначають у компанії.

В свою чергу фінансовий директор аеропорту “Бориспіль” Кирил Звонарьов зазначив, що при збереженні норми про примусове вилучення в аеропорту 90% прибутку, підприємству доведеться взяти кредит, “навіть щоб обслуговувати відсотки по “японському кредиту”, що забезпечений державною гарантією.

“Така ситуація не тільки блокує стратегічні плани розвитку аеропорту, а й ставить під загрозу реалізацію навіть поточних проектів – паркінгу, галереї, перону. Такі рішення держорганів створюють штучну кризу”, – заявив він у коментарі Delo.ua.

За інформацією аеропорту “Бориспіль”, підприємство надало Міністерству інфраструктури України обґрунтування, що індивідуальну норму відрахування частини чистого прибутку до державного бюджету потрібно залишити на рівні 40%.

“Мінінфраструктури також вважає за доцільне збереження зазначеного рівня відрахування та подало відповідну пропозицію до Кабінету Міністрів України”», – йдеться у повідомленні агентства.

І додається, що у випадку остаточного затвердження підвищеної ставки відрахувань РА IBI-Rating буде змушене переглянути довгостроковий кредитний рейтинг аеропорту “Бориспіль” в сторону зниження.

Раніше Investory News писали, що Кабінет міністрів підвищив частку прибутку, яку державні підприємства та їхні об’єднання мають перераховувати до бюджету – з 75% до 90%. Також КМУ скасував пільги щодо сплати до бюджету частини чистого прибутку та дивідендів для АМПУ, аеропорту “Бориспіль”, музейного комплексу “Мистецький арсенал” та іншим.

Тим часом аеропорт “Бориспіль” планує побудувати вантажний термінал на умовах державно-приватного партнерства. Серед компаній, зацікавлених в ДПП, вантажна авіакомпанія Silk Way, ряд спеціалізованих концентраторів вантажів, а також різні cargo-компанії.

Зазначимо також, що у квітні 2019 року “Бориспіль” наростив пасажиропотік на 22%, до 1 155 146 осіб.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram