Мiста Новини
16 Грудня 2019
2 105

Проект генерального плану Києва: Основні цифри

Загальна вартість зазначених заходів з реалізації проекту на етап сім років складає 100,97 мільярда гривень

Мер Києва Віталій Кличко під час відкриття Міжнародного форуму “Майбутнє Києва” представив проект нового Генерального плану міста Київ.

Серед принципових моментів нового Генплану столиці те, що в ньому показані, зокрема, й пропозиції киян, отримані при проведенні громадських слухань.

За допомогою експертів Ради Європи, мерії Лейпцига розробники проекту вивчали досвід європейських країн з просторового планування великих міст. У ньому враховані європейські принципи територіального планування щодо раціонального використання існуючих територіальних ресурсів, компактності міста та збереження енергоресурсів, сталої мобільності.

На початку 2020 р. розпочнуться громадські слухання щодо актуалізованого проекту Генерального плану столиці. Кияни нададуть нові пропозиції, які будуть розглянуті та враховані у перегляді плану.

Основні цифри:

✅ Загальна вартість зазначених заходів з реалізації Генерального плану на етап сім років складає 100,97 млрд грн, або щорічно майже 20,20 млрд грн.

✅ За останні роки коштом бюджету міста, субвенцій та прямого фінансування з державного бюджету на будівництво міської інфраструктури витрачалося приблизно 600-700 млн грн у рік.

З урахуванням прогнозування можливого росту видатків бюджету на рівні 10% у рік на етап сім років загальний обсяг бюджетних ресурсів на розвиток інфраструктури очікується у 3,5 млрд грн.

✅ Згідно з програмою інвестиційної діяльності столиці на період до 2025 р. із забезпечення реалізації Стратегії розвитку Києва очікується:

– середнє щорічне зростання ВРП — 6,5%;
– кумулятивні прямі інвестиції на одного мешканця — 308 тис. грн;
– капітальні інвестиції на рік складуть 16,8 тис. грн/мешканця.

✅ За п’ятирічний період очікуваний обсяг капітальних інвестицій складе 84 тис. грн на одного мешканця. У сферу будівництва капітальні інвестиції складуть 9%, або 21,8 млрд грн.

✅ Прямі іноземні інвестиції у 2011 р. склали $8 788,4 на одного мешканця. Очікується зростання до $31,3 тис. у 2025 році на одного мешканця. Таким чином зростання за рік очікується в розмірі $1608, а за п’ятирічний період складе $8040 на одного мешканця.

Всього прямі іноземні інвестиції на одного мешканця на етап сім років складуть майже $16,9 тис., а на загальну чисельність мешканців міста — $48,6 млрд.

✅ У сферу будівництва прямі іноземні інвестиції складуть 9% ($4,4 млрд). Таким чином шляхом інвестиційних надходжень очікуються ресурси в будівництво — 58,3 млрд грн.

“Доцільно спрямовувати ці кошти на будівництво об’єктів транспорту, інженерної інфраструктури. Для реалізації інших заходів вартістю 42,6 млрд грн необхідних для усунення існуючих проблем та сталого функціонування міста потрібно залучати кредити, гранти міжнародних організацій та інші джерела фінансування”, — йдеться в документі.

Як писали раніше Investory News, згідно із прийнятим Верховною Радою законопроектом №2283 зі змінами до держбюджету на 2019 р., депутати підтримали поправку, яка передбачає фінансування будівництва гілки метро до столичного житлового масиву “Виноградар” коштом державного бюджету.

А от повноцінний запуск єдиного електронного квитка у громадському транспорті Києва перенесли на 2020 р. Система єдиного квитка потребує доопрацювань.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram