Новини
28 Квітня 2020
703

Продовжує дешевшати: Ціна нафти WTI знизилася ще на майже 15% – до $11

Тим часом у США приватні компанії почали зберігати нафту в стратегічному резерві

Вартість американської нафти West Texas Intermediate з постачанням у червні у вівторок, 28 квітня, знизилася ще на 15%, до $11 за барель у ході ранкових азійських торгів – на наступний день після падіння на 25%. Це сталося після того, як великий біржовий фонд розпочав продавати свої короткострокові контракти на цей товар.

Вартість червневих ф’ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures на ранок вівторка становив $18,96 за барель, що на 5,1% ($1,03) нижче ціни на закритті попередньої сесії.

У понеділок, 27 квітня, ввечері ф’ючерси на WTI різко впали після того, як United States Oil Fund LP, найбільший нафтовий ETF, розкрив інформацію про намір продати червневі контакти, на які припадає 20% з його $3,6-мільярдного портфеля.

“Цей крок фонд зробив, щоб дотримати обмеження за обсягом контрактів, накладені на нього біржею, а також з урахуванням ринкової кон’юнктури. Біржа CME, накладаючи такі обмеження, робить превентивні заходи, побоюючись, що ціни на найближчі ф’ючерси – у міру наближення їх до термінів експірації – знову підуть у мінус через дефіцит сховищ для сировини”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає Bloomberg, брокерські компанії, такі як Marex Spectron, TD Ameritrade, обмежують можливості клієнтів збільшувати свої позиції з ряду контрактів. При цьому за інформацією Financial Times, деякі аналітики сумніваються, що подібні обмеження здатні знизити турбулентність на ринку.

“Страхи інвесторів з приводу можливості нового падіння контрактів нижче $0 через нестачу місткостей для зберігання, що постійно зростає, ведуть до зниження ліквідності ринку, особливо з найближчих, червневих контрактів”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що фундаментальні фактори вказують на зростання надлишку пропозиції нафти та вичерпання потужностей з її зберігання.

Тим часом у США приватні компанії розпочали зберігати нафту в сховищах стратегічного резерву країни, повідомляє Bloomberg. У квітні вони доставили в сховища близько 1,1 млн барелів нафти.

Угоду з компаніями цього місяця уклало Міненерго США. “Обсяг, дозволений для розміщення на рік у сховищах стратегічного нафтового резерву, становить близько 23 млн барелів. Велику частину цього обсягу доставлять туди в травні та червні”, – йдеться у повідомленні.

Минулого тижня американський президент США Дональд Трамп заявив, що США скористаються історичним падінням цін на нафту, щоб купити 75 млн барелів для поповнення національних стратегічних запасів.

Нагадаємо, Saudi Aramco уже розпочала скорочувати видобуток з приблизно 12 млн барелів на добу до передбачених її зобов’язаннями 8,5 млн, з випередженням виконуючи домовленості 23 країн ОПЕК+ про спільне зниження виробництва з 1 травня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram