Новини
18 Грудня 2020
692

Привіт від Трампа: США внесуть до “чорного списку” китайську SMIC та інші компанії

Американським інвесторам з кінця наступного року буде заборонено купувати їх акції  

Влада США додасть десятки найбільших китайських фірм, зокрема провідного виробника мікросхем Semiconductor Manufacturing International Corp, до свого “чорного списку”, повідомляє Reuters.

Видання називає таке рішення останнім “ворожим жестом” адміністрації президента США Дональда Трампа.

І додає, що вже у чинний список американського Міністерства торгівлі, який на сьогодні нараховує більше ніж 275 китайських фірм і філій з ключових галузей економіки країни, будуть включені ще приблизно 80 компаній та їх філій.

“Дані компанії мають зв’язок з озброєними силами КНР, зокрема сприяють створенню та мілітаризації штучних островів у Південно-Китайському морі. Деякі з цих фірм, вважають в адміністрації, причетні до передбачуваних порушень прав людини”, — йдеться у повідомленні.

У “чорному списку” вже знаходяться такі гіганти, як виробник телекомунікаційного обладнання Huawei Technologies, а також 150 його дочірніх компаній, Zte Corp. і виробник камер спостереження Hikvision. “Але однією з найбільших жертв санкцій стала SMIC, міжнародна корпорація з виробництва напівпровідників”, — пише видання.

Восени цього року Міністерство торгівлі США зобов’язало американських постачальників певного обладнання для цієї китайської компанії подавати заявки на експортні ліцензії. Причиною такого кроку став висновок влади США про те, що існує “неприйнятний ризик” використання поставленого фірмі обладнання у військових цілях.

“Таким чином, американським інвесторам фактично буде заборонено купувати акції SMIC з кінця наступного року, хоча сама SMIC неодноразово заявляла, що не має відношення до збройних сил Китаю”, — йдеться у повідомленні.

Наслідки для SMIC неприємні: їй доведеться запитувати спеціальну ліцензію у Міністерства торгівлі США для того, щоб постачальники країни могли відправляти їй необхідні товари. “Діючи таким чином, влада США обмежує доступ китайських фірм до складної американської технології виробництва мікросхем”, — наголошує Reuters.

Як очікується, окрім SMIC до списку санкцій потраплять і багато інших афілійованих з нею китайських компаній.

SMIC є найбільшим, хоча і не головним виробником мікросхем у Китаї: вона відстає від Taiwan Semiconductor Manufacturing. Компанія прагне побудувати цех з виробництва комп’ютерних мікросхем, які могли б конкурувати з TSMC.

Нагадаємо, наприкінці листопада Huawei вирішила продати бренд Honor у спробі вивести його з-під санкцій США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram