Новини
4 Травня 2023
329

Приватні газовидобувники не змогли продати третину свого газу

Через війну промислове споживання газу, на яке орієнтований приватний видобуток, скоротилося на 40-50%

Через скорочення промислового споживання газу приватні газовидобувники вимушені накопичувати ресурс у сховищах, пише Forbes.

Зазначається, що через війну промислове споживання газу, на яке орієнтований приватний видобуток, скоротилося на 40-50%.

Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко наголосив, що торік кожен третій кубометр газу, видобутий приватними компаніями, не був проданий.

У таких умовах приватний бізнес був змушений скорочувати видобуток, і згідно з підсумками 2022 року приватний видобуток скоротився на 16% — до 4,2 млрд м³.

Нереалізований газ приватники змушені закачувати у підземні сховища. Згідно з даними Асоціації, станом на березень у підземці знаходилось близько 10 млрд м³ газу, 16% якого — газ приватного видобутку. У грошовому еквіваленті це близько $550 млн за українськими цінами чи $688 млн за європейськими.

Нагадаємо, Італія з початку повномасштабної війни росії проти України змогла знайти альтернативні джерела газу й позбулась залежності від російського ресурсу.

Як писали раніше Investory News, країни Балтії шукатимуть рішення, як зупинити імпорт скрапленого нафтового газу з росії до країн Балтії, який торік зріс більш ніж удвічі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram