Бiзнес
24 Квітня 2020
1 986

Прибутковість у 4144%: Як інвестор Марк Шпіцнагель зміг заробити на обвалі ринку

Завдяки непередбачуваним подіям його хедж-фонд Universa Investments заробляє астрономічну суму

Фото: wsj.com

Інвестор, засновник хедж-фонду Universa Investments Марк Шпіцнагель розробив одну з найгеніальніших стратегій в історії Уолл-стріт. З початку року хедж-фонд колишнього учня відомого американського публіциста, економіста і трейдера Нассіма Талеба приніс своїм інвесторам прибутковість у 4144%, пише Forbes.

Свій зоряний час фінансист чекав 12 років, з минулої світової кризи. Він настав у цьому році, коли уханьський коронавірус обернувся “чорним лебедем”, обваливши фондовий ринок.

Шпіцнагель вирішив перечекати пандемію коронавірусу на своїй фермі, розташованій на вершині пагорба неподалік від озера Мічиган.

Зовсім скоро на фермі Idyll Farms з’явиться 400 новонароджених альпійських кіз, які разом з іншим стадом будуть пастися на лугах площею понад 800 тис. кв. м. З козячого молока на фермі роблять пікантний сир з ароматами трав і меду.

“Ми досягли максимального рівня вертикальної інтеграції”, — розповідає Шпіцнагель. Проте, розведення кіз і виробництво сиру — це лише хобі 49-річного американського інвестора. На фінансовому ринку його знають як одного з найсміливіших гравців та експерта з ризикованих операцій.

Під управлінням хедж-фонду Universa Investments зараз знаходяться активи на $4,3 млрд. У команді Шпіцнагеля — майже дюжина кандидатів наук, математиків і досвідчених трейдерів. Всі вони заробляють гроші, здійснюючи операції, які майже завжди приносять невеликі збитки й вкрай рідко — космічну прибутковість.

Хедж-фонд Шпіцнагеля скуповує короткострокові опціонні контракти, які можна назвати свого роду захистом від різкого сплеску волатильності або обвалу фондових ринків.

Щоб угоди Universa Investments окупилися, має відбутися щось зовсім непередбачуване, що призведе до раптового спаду світової економіки.

У звичайний час інвестори з усього світу кожен день з легкістю заробляють гроші, продаючи Шпіцнагелю та його команді короткострокові опціони (так називають контракт, за яким покупець набуває право продати базовий актив продавцю за фіксованою ціною протягом терміну дії опціону).

Але все змінюється, коли раз у п’ять або десять років на горизонті з’являється який-небудь “чорний лебідь” (теракти 11 вересня 2001 р. або початок глобальної пандемії коронавірусу, яка спричинила обвал світової економіки).

Завдяки таким подіям Universa Investments може заробити астрономічну суму, якої буде більш ніж достатньо, щоб компенсувати всі його численні збитки.

“Всі трейдери, що попалися на приманку Шпіцнагеля, виявляються в підступній пастці, вибратися з якої часом буває неможливо”, — пише видання. Одні з них зазнають величезних збитків, а інші — повністю розоряються.

У березні 2020 р. фондовий індекс S & P 500 впав майже на 30% від свого максимуму. Американський ринок втратив кілька трильйонів доларів капіталізації. Передбачивши подібне, Шпіцнагель купив пут-опціони за ціною значно нижче ринкової. В результаті березень став кращим місяцем в історії його хедж-фонду.

Минулого місяця базовий фонд Universa Investments під назвою Black Swan Protection Protocol приніс своїм інвесторам дохідність у 3612%. З початку 2020 р. прибутковість фонду склала 4144%.

Ферма Idyll Farms

7 квітня Шпіцнагель зі своєї самоізоляції відправив двом десяткам інвесторів Universa Investments лист з поздоровленнями, яке незабаром облетіло весь світ. “Швидше за все, за весь той час, що ви працюєте з нами, ви ніколи не бачили такої прибутковості від інвестицій. Вітаю вас з тим, що колись ви прийняли таке розумне тактичне рішення інвестувати в Universa Investments”, — написав він.

Як пише видання, побудувати успішну кар’єру Шпіцнагелю допомогла жадібність трейдерів, які вважали за краще легкий дохід обдуманого прийняття ризикованих рішень. Щоб швидко і легко заробити гроші, трейдери з готовністю йдуть на продаж опціонних контрактів, які можуть розорити їх в разі несподіваного обвалу ринків.

Однак підписуючи контракт, трейдери найчастіше думають, що подібний результат малоймовірний. Зрештою, хтось із них потрапляє в пастку Шпіцнагеля. Коли на фондових ринках починається паніка через якусь непередбачувану подію, на кшталт коронавірусу, хедж-фонд Universa Investments в одну мить перетворюється зі свого роду “благодійної організації” в одного з найвпливовіших гравців на ринку. Потім Шпіцнагель задовольняє нові одномоментні запити трейдерів, обумовлені їх панікою.

За словами Шпіцнагеля, його хедж-фонд займається скупкою опціонів, на які роками ніхто не звертає уваги. У переломний момент Universa Investments може продати цінні папери, які у звичайний час обійшлися б зовсім недорого, за досить круглу суму.

“Ліквідність — це ціна за можливість якомога швидше продати той чи інший актив. При купівлі-продажу активів ми повністю усвідомлюємо цей факт”, — говорить Шпіцнагель.

За оцінками Forbes, в березні короткострокові опціонні контракти, які коштували менш як $100 млн, принесли клієнтам Universa Investments як мінімум $3 млрд, які вони можуть вкласти в акції, що подешевшали або залишити під матрацом.

У звітах, які Universa Investments надає регуляторам, дрібним шрифтом написано, що під управлінням хедж-фонду перебувають активи на $4,3 млрд. Проте, насправді команда Universa Investments працює з набагато меншими сумами, які становлять приблизно від 2% до 3% від тих $4,3 млрд.

Щоб отримати таку прибутковість, інвестори щорічно платили Universa Investments приблизно 1% від інвестованої суми як плату за обслуговування

Якщо орієнтуватися на кінець березня 2020 р., фонд Black Swan Protection Protocol з моменту свого створення у 2008 р. забезпечував клієнтам Universa Investments середньорічну прибутковість на інвестований капітал в 76%.

Це відмінний показник, але якщо повернутися до 31 грудня 2019 р., то можна побачити, що сукупна прибутковість хедж-фонду на той момент була не занадто вище, ніж у фондового індексу S & P 500 за той же період часу.

Крім того, в цей час “сили добра” на ринку, наприклад, Федеральний резерв США, намагаються звести нанівець діяльність фонду Шпіцнагеля.

Раніше Investory News, писали про австрійського підприємеця Майкла Тойнера, який починав свою кар’єру з продажу морозива туристам в Шенборнському палаці, уклав угоду з Apple і Samsung і таким чином збільшив свій статок з $40 млн до майже $2 млрд та вперше потрапив до списку Forbes.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram