Новини
28 Січня 2020
924

Прибутки сільськогосподарських підприємств можуть скоротитися на 43%

Тваринництво, як стверджують експерти, знову може стати збитковим

Прибуток сільськогосподарських підприємств за 2019 р. може істотно скоротитися — на більш ніж 40%, всупереч збільшенню обсягів виробництва в минулому році.

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” з посиланням на директора Юрія Лупенко.

“На фоні збільшення у 2019 р. обсягів виробництва агропродукції у сільськогосподарських підприємствах на 3,3% — їх прибутки за результатами минулого року зменшаться на 43%. Якщо у 2018 р. вони становили 71,2 млрд грн, то за 2019 р. складуть близько 31 млрд грн”, — зазначає Лупенко.

За його словами, зменшення прибутків, на фоні випереджувального зростання собівартості сільськогосподарської продукції над доходами від її реалізації, зумовило різке (майже втричі) падіння рівня рентабельності сільськогосподарського виробництва в агропідприємствах.

При цьому прибуток від рослинництва зменшиться майже наполовину — до 33 млрд грн. А от тваринництво у сільгосппідприємствах знову може стати збитковим (-2,1 млрд грн).

Найбільше сільськогосподарські підприємства втратили на виробництві та реалізації пшениці — майже 24 млрд грн, кукурудзи на зерно — понад 18 млрд грн, ріпаку — більш ніж 3,4 млрд грн та соняшнику— близько 3,2 млрд грн.

Як писали раніше Investory News, агропромислова група компаній Ovostar Union, один із провідних виробників яєць та яєчних продуктів в Україні, за підсумками 2019 р. скоротила продаж яєць на 17% — до 1,15 млрд штук.

Нагадаємо, ввезення на територію Європейського союзу (ЄС) м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці й термічно необроблених продуктів з птиці з України тимчасово зупинено. Яйця та яєчна продукція під ці обмеження не підпадають.

Також, Україна увійшла в ТОП-3 експортерів сільгосппродукції до Євросоюзу. За рік було експортовано агропродукції на €7,3 млрд ($8,03 млрд).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram