Новини
3 Листопада 2020
811

Президентські вибори в США: Долар дешевшає до євро, ієни та фунта

Тим часом ціна на золото завмерла в очікуванні

В ході сьогоднішніх азійських торгів долар слабо дешевшає відносно євро, ієни та фунта стерлінгів перед президентськими виборами в США, пише Inv.

Результати опитувань громадської думки показують, що кандидат від Демократичної партії Джо Байден випереджає за популярністю нинішнього президента-республіканця Дональда Трампа. Так, згідно з опитуванням, проведеним телеканалом NBC і газетою The Wall Street Journal, відставання Трампа від Байдена досягає 10 процентних пунктів.

Тим часом більшість економістів сходяться на думці, що перемога і Трампа, і Байдена буде позитивна для американського фондового ринку. Якщо перемога Дональда Трампа означатиме збереження поточної торгової політики при агресивній стимулюючій політиці ФРС, то перемога Байдена може означати нове вливання грошей в економіку, що знову підштовхне американські фондові індекси вгору. При цьому, Джо Байден, ймовірно, змінить тон торгових відносин.

Все це, своєю чергою, буде сприяти ослабленню долара. Але поки що долар зберігає свої позиції на ринку, перш за все, шляхом статусу захисного активу. Як тільки ситуація з виборами в США вирішиться, і ніхто з кандидатів у президенти не стане оскаржувати підсумки виборів, як це раніше обіцяв Трамп, то продажі долара, швидше за все, посиляться.

У центрі уваги ринку на цьому тижні також засідання Федеральної резервної системи (ФРС), яке пройде 4-5 листопада. Експерти хотіли б отримати від Федрезерву більше інформації про те, якими будуть наступні кроки ФРС щодо обсягу активів на його балансі, однак не чекають нових сигналів на майбутньому засіданні, пише Bloomberg.

Індекс ICE, що відслідковує динаміку долара США щодо шести валют (євро, швейцарський франк, ієна, канадський долар, фунт стерлінгів і шведська крона), втрачає 0,2% на торгах у вівторок. Ширший WSJ Dollar Index опустився лише на 0,03%.

Фото: Dado Ruvic

Станом на 10:40 за київським часом курс євро до долара піднявся до $1,1659 у порівнянні з $1,1641 на закриття попередньої сесії.

Вартість долара до ієни зменшилася на цей час до 104,71 ієни з 104,72 ієни напередодні.

Фунт стерлінгів подорожчав до $1,2929 у порівнянні з $1,2917 в понеділок, 2 листопада.

Курс американської валюти в парі з австралійським доларом склав на той же час до 1,4201 долара/$1 у порівнянні з $1,4170 напередодні.

Резервний банк Австралії (RBA) опустив базову процентну ставку до рекордно низького рівня, а також зменшив цільову прибутковість трирічних держоблігацій за підсумками засідання у вівторок.

Крім того, RBA оголосив про запуск програми кількісного пом’якшення (QE) обсягом 100 млрд австралійських доларів ($70,57 млрд), прагнучи підтримати відновлення економіки після кризи, викликаної пандемією коронавірусу.

Базова ставка знижена до 0,1% річних з 0,25%, цільова прибутковість трирічних держпаперів — до цього ж рівня, йдеться в заяві RBA.

В рамках QE австралійський Центральний Банк буде викуповувати облігації, як федерального уряду, так і регіональних органів влади, з термінами обігу від 5 до 10 років протягом наступних шести місяців.

А ось ціна золота у вівторок вранці, 3 листопада, практично не змінюється, — інвестори вважають за краще відмовлятися від активних торгів, очікуючи новин з президентських виборів у США, свідчать дані торгів.

Станом на 9.21 за київським часом ціна грудневого ф’ючерсу на золото на нью-йоркській біржі Comex символічно росла на 0,02%, або на $0,45 — до $1892,95 за тройську унцію. Грудневий ф’ючерс на срібло дорожчав на 0,5% — до $24,152 за унцію.

У вівторок трейдери зберігають обережність в очікуванні новин з виборчих дільниць в США. Трейдерів турбує, що визначення переможця може затягнутися на невизначений термін.

“Настрої наразі висять на волосинці. Всі абсолютно не впевнені, до чого призведуть вибори”, — зазначив економіст OCBC Bank Хоуі Лі (Howie Lee). При цьому аналітик зазначив, що неясний результат виборів надасть підтримку долару і в короткостроковій перспективі послабить золото.

Аналітик ED & F Man Capital Markets Едвард Мейр (Edward Meir) своєю чергою зазначив, що відсутність нових фінансових стимулів для економіки США також тисне на золото. Якщо Трамп буде переобраний, прийняття нового пакета стимулюючих заходів може затягнутися.

Як відомо, загальний попит на золото у світі в третьому кварталі 2020 р. знизився на 19% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 892 тонн, на фоні триваючої пандемії коронавірусу. Це найнижчий квартальний показник з 2009 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram