Новини
17 Жовтня 2019
1 103

Президент підписав закон про концесію

Документ вносить зміни до 25 законодавчих актів України

Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про концесію” № 155-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 3 жовтня 2019 р. Про це повідомляє прес-служба президента.

“Документ відкриває нові можливості для співпраці держави та бізнесу”, — йдеться у повідомленні.

Очікується, що концесія забезпечить залучення інвестицій у соціальну, транспортну, енергетичну сфери, житлово-комунальну інфраструктуру, охорону здоров’я. Також вона сприятиме модернізації та створенню нової інфраструктури, ефективному управлінню об’єктами державної та комунальної власності, наданню якісних суспільних послуг та збільшенню фіскального простору держави.

Крім того, закон має на меті удосконалення правового регулювання концесійної діяльності, що забезпечить можливість ефективного залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку України, та сприяння розбудові інфраструктури.

За даними прес-служби, документ вносить зміни до 25 законодавчих актів України для врегулювання відносин у сфері залучення приватного бізнесу в інфраструктуру на умовах державно-приватного партнерства.

Він передбачає запровадження єдиної процедури ініціювання та ухвалення рішення щодо здійснення державно-приватного партнерства для всіх форм державно-приватного партнерства, зокрема концесії.

Також закон запроваджує прозору процедуру вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог), передбачає можливість залучення до роботи комісії незалежних експертів; можливість залучення радників для підготовки концесійних проектів, конкурсної документації; надійні гарантії для концесіонерів та кредиторів; чітке регулювання права власності на об’єкт концесії, метою якого є збереження за державою/територіальною громадою права власності на об’єкт концесії.

У документі передбачена процедура трансформації оренди в концесію у разі відповідного звернення з боку орендаря за умови внесення додаткових інвестицій.

Закон також дає можливість заміни концесіонера у випадку неналежного виконання ним своїх зобов’язань.

Документом також урегульовані особливості концесії на ринках, що перебувають у стані природної монополії; особливості концесії щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг; фінансові питання у концесійних проектах; земельні питання та питання містобудування для реалізації проектів, що здійснюються на умовах концесії.

Крім того, закон дає можливість вирішення суперечностей у міжнароднму комерційному або інвестиційному арбітражах, а також  впроваджує прозору процедуру контролю та моніторингу виконання концесійних договорів тощо.

Нагадаємо, Президент України підписав закон щодо підтримки іноземних кіновиробників, який сприятиме залученню інвестицій та популяризації України. А також — закон, який ліквідує Нацкомфінпослуг, розподіляючи її повноваження між Національним банком України (НБУ) та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram