Новини
20 Травня 2021
928

Прес-конференція Володимира Зеленського: Основні тезиси

Зустріч зі ЗМІ відбулась на території ДП “Антонов”

Президент України Володимир Зеленський дав велику прес-конференцію, присвячену підсумкам двох років перебування на посаді. Інавгурація чинного глави держави пройшла рівно два роки тому — 20 травня 2019 року.

Ще на початку заходу він заявив, що на посаді глави держави прагне побудувати успішну, справедливу, безпечну та комфортну країну з високими соціальними стандартами та партнерськими стосунками з іншими державами.

Цікаві моменти:

• Україна законтрактувала 45-47 млн вакцин від COVID-19. “У нас контрактів на 45-47 млн безплатних вакцин для населення України. Це максимальна кількість, яку можна було знайти за програмами, COVAX, окремою програмою прямих контрактів, наприклад, за контрактом з Pfizer на 20 млн доз”, — сказав він. Глава держави також зазначив, що Україна вже провела понад 1 млн вакцинацій. А от як тільки в Індії покращиться ситуація з захворюваністю, Serum Institute надасть Україні 10-15 млн доз вакцин.

• Зеленський назвав заслугою нового керівництва НБУ зниження ставок і заявив про боротьбу за іпотеку під 7%. “Я, як президент, це (зниження ставок — Ред.) гарантував і отримав замість 20% -25%, які були до цього часу до нового глави Національного банку (я не хочу сказати, що це тільки його перемога — це всього Національного банку перемога). Зараз я борюся з тим, щоб не тільки на словах працювала програма, яку я обіцяв громадянам України, — це іпотека 7%”.

• Президент підтримує розумне підвищення ренти на залізну руду і збільшення податкових відрахувань металургійних підприємств в умовах високих світових цін на руду і металургійну продукцію. “Ціна на металургію (її продукцію — Ред.), ви ж знаєте, наскільки вона збільшилася, ціна ринкова зростає, дуже висока сьогодні ціна. Можна трохи збільшити й надходження в бюджет. Мені здається, це справедливо”.

Він назвав дуже “потужним” законопроєкт із поправками до Податкового кодексу, схвалений Кабінетом міністрів 12 травня, який, за оцінками уряду, повинен збільшити надходження до держбюджету більш ніж на 60 млрд грн, зокрема шляхом підвищення ренти на видобуток залізної руди.

Згідно з проєктом, за новою шкалою ставка ренти на залізорудну сировину (ЗРС) буде залежати від індексу цін на ЗРС з 62%-вим вмістом заліза CFR China. Найвища становитиме 16% (за ціною вище $180/т), потім 14% (від $150 до $180/т), 12% (від $12 /т до $150/т), 8% (від $85 до $120/т), 3 % (від $65 до $85/т) і, нарешті, 0,1% (нижче $65/т).

Нині ставка становить 12% для індексу цін на ЗРС з 58%-вим вмістом заліза CFR China вище $70/т і 11% в інших випадках.

• ДП “НАЕК “Енергоатом” поставлено завдання вийти на $500 млн прибутку за результатами поточного року і подвоїти її наступні два роки. Корпоративна політика “Енергоатому” раніше багато в чому залежала від попередньої політики Міністерства енергетики. “Ви знаєте, що Міністерство енергетики, наприклад, керувалося тим, щоб виводити в той чи інший час дешеву генерацію, а це блоки “Енергоатому”, саме в той час, коли йшов опалювальний період. Це робилося для того, щоб збільшити вироблення теплової генерації”.

• Володимир Зеленський розкритикував ексглаву правління НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва за нецільове використання коштів на лобістські офіси, фінансування ЗМІ та окремих журналістів.

“Там великі гроші, і їх платите не ви, не я, а всі громадяни України. Це серйозна проблема”. Глава держави зазначив, що звільнення Коболєва в першу чергу пов’язано з негативним фінансовим результатом, показаним компанією у 2020 році.

• Закон про олігархів можуть представити наступного тижня. “Головний сенс цього закону і головна філософія — це моя філософія, скажу вам відверто, це моя ідея, і тому цього закону дотепер немає, тому що ми докладно підходимо до кожної норми цього закону. В принципі він готовий, написаний. Але ми вважаємо, що є кілька деталей. Я думаю, що він з’явиться наступного тижня”. За словами президента, мета цього закону — не вбивство великого бізнесу, а вбивство поняття, змісту і впливу олігархічної системи в нашій країні.

Нагадаємо, Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) від 14 травня “Про окремі заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки”, яка передбачає надання держгарантій за кредитами на 490 млн грн для створення цифрової багатоканальної телемережі МХ-7.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram