Новини
11 Жовтня 2021
704

Премія Нобеля з економіки 2021 року присуджена за дослідження економіки праці та причинних зв’язків

Лауреати премії здійснили революцію в емпіричних дослідженнях у сфері соціальних наук і представили нове бачення ринку праці

Шведська королівська академія наук у Стокгольмі назвала імена лауреатів премії з економіки пам’яті Альфреда Нобеля. Нагороду отримали американські вчені Девід Кард “за емпіричний внесок в економіку праці”, а також Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс “за методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв’язків”.

Одну частину премії отримає Кард, другу частину розділять між собою Ангріст і Імбенс.

Як зазначає комітет, лауреати премії 2021 року здійснили революцію в емпіричних дослідженнях у сфері соціальних наук і представили нове бачення ринку праці. У пресрелізі Нобелівського комітету розповідається докладно про дослідження економістів.

Канадсько-американський економіст Девід Кард народився в 1956 році в місті Гуелф канадської провінції Онтаріо. В цей час він є професором Каліфорнійського університету в Берклі та членом Національної академії наук США. У Нобелівському комітеті пояснили, що Кард під час експериментів у природних умовах проаналізував вплив ринку праці на мінімальну заробітну плату, імміграцію та освіту.

Американський економіст Джошуа Ангріст народився в 1960 році в Колумбусі (штат США Огайо). Є професором економіки кафедри імені Форда Массачусетського технологічного інституту. З 2011 року також є співдиректором Школи ефективності й зниження нерівності при економічному факультеті Массачусетського технологічного інституту.

Гвідо Імбенс народився у 1963 році. З 2012 року є професором Стенфордського університету. Він також фахівець з економетрики, є членом економетричного товариства, американської академії наук і мистецтв, а також Нідерландської академії наук.

На фото зліва на право: Девід Кард, Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс

Ангріст і Імбенс в 90-х роках XX ст. розв’язали методологічну проблему з інтерпретацією висновків про вплив будь-яких змін: вчені змогли показати, наскільки точні висновки з причинно-наслідкових зв’язків можна зробити під час експериментів у природних умовах.

Торік премією були відзначені американські вчені Пол Мілгром і Роберт Вілсон з формулюванням “за удосконалення теорії аукціонів і винахід нових форматів аукціонів”.

Офіційна назва Нобелівської премії з економіки — премія Шведського державного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля. У заповіті шведського вченого, складеному в 1895 році, про економіку нічого не говорилося. Нобель віддав свій статок природникам, літераторам і борцям за мир. Понад 70 років цей припис виконувався. Однак із 1968 року Банк Швеції щорічно став відраховувати Нобелівському фонду суму, що дорівнює одній Нобелівській премії.

Нобелівські лауреати 2021 року

Раніше минулого тижня стали відомі лауреати інших Нобелівських премій:

• премію миру присудили головному редактору “Нової газети” Дмитру Муратову і філіппінській журналістці-розслідувачу Марії Ресса;

• премію з літератури — Танзанійському письменнику Абдулразак Гурне;

• премію з хімії розділили Бенджамін Лист і Девід Макміллан за розвиток асиметричного органокаталіза;

• премію з фізики — Джорджіо Парізі, Клаус Хассельмана і Сюкуро Манабе за “новаторський внесок у розуміння складних фізичних систем”;

• нагороди у сфері медицини та фізіології удостоїлися дослідники із США Девід Джуліус і Ардем Патапутян за відкриття рецепторів температури й дотику.

Раніше Investory News підготували добірку “Нобелівські лауреати з економіки останнього десятиріччя”. Ознайомитися з нею можна за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram