Новини
10 Червня 2021
587

Представники “М’ясної галузі” просять повернути 20% ПДВ на реалізацію живих тварин

Як стверджують автори звернення, через зменшення ставки ПДВ на тварин, ціни для споживачів на червоне м’ясо і вироби з них зросли на 6-10%

Асоціація “М’ясної галузі” наполягає на необхідності повернення до 20% ПДВ при реалізації живих свиней і великої рогатої худоби (ВРХ). Про це йдеться у зверненні до президента та Верховної Ради від 9 червня “Про стримування зростання цін на м’ясо для населення та недопущення проявів податкової дискримінації при формуванні механізму стягування податків”, пише Укрінформ

“Через зменшення ставки ПДВ тільки на живих свиней і великої рогатої худоби, ціни для споживачів на червоне м’ясо і вироби з нього зросли на 6-10% за перші три місяці дії Закону №1115-ІХ. Зниження ПДВ на живих тварин не тільки не призвело до зниження закупівельних цін для м’ясопереробних підприємств, а навпаки: м’ясокомбінати змушені доплачувати різницю ПДВ, що і призводить до зростання ціни для рітейлу, а потім і для споживачів”, — йдеться у зверненні.

Автори документа стверджують, що через зменшення ставки ПДВ виникла практика, коли підприємства на загальній системі оподаткування використовують “сірі” схеми у відносинах з постачальниками або дроблять підприємство і реєструють ФОП, щоб отримати конкурентну перевагу.

“Таким чином, вже четвертий місяць йде тінізація ринку м’ясо-молочної продукції, а загальні втрати в бюджет України за такі схеми будуть досягати близько 20 млрд грн на рік. І через зниження купівельної спроможності населення всі учасники м’ясної галузі підтверджують фінансові втрати за минулі 3 місяці від дії Закону”, — наголошується у зверненні.

Зазначається, що Асоціація збирає підписи представників м’ясної галузі на підтримку законопроєкту №5425 про повернення ставки ПДВ 20% на живих свиней і великої рогатої худоби (коди УКТ ЗЕД 0103 і 0102). Асоціація просить винести його на голосування у Верховній Раді вже в червні-липні 2021 року як першочерговий.

За інформацією агенції, цю позицію вже підтримують 18 м’ясопереробних підприємств, серед них — “МК М’ясний”, “Житомирський м’ясокомбінат”, “Євро-комерс”, “Агро-Інвест”, “ММК Холдинг”, “Антонівський м’ясокомбінат”, “Лубним’ясо” і “Кременчукм’ясо”.

Закон України №1115-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції” набрав чинності 1 березня 2021 року. Зниження ставки ПДВ з 20% до 14% стосувалося операцій з поставки сільськогосподарської продукції, зокрема, живих свиней і великої рогатої худоби (УКТ ЗЕД 0103 і 0102).

У квітні-травні у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти, які повинні виправити ситуацію. Так, законопроєкт №5425 передбачає відновлення ставки ПДВ 20% на тваринницьку продукцію згідно з УКТ ЗЕД 0102 (велика рогата худоба жива), 0103 (свині живі), 010410 (вівці живі), 0401 (в частині молока цільного); законопроєкт №5425-1 — відновлення ставки ПДВ 20% на аграрну сировину.

Тим часом Investory News дізнавалися, чи корисне штучне м’ясо та що воно взагалі являє собою. Докладінше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram