Драйв Новини
6 Грудня 2022
1 942

Правила використання емодзі на роботі

Як запобігти незручній ситуації та зберегти репутацію

Використання емодзі в робочому листуванні допомагає чіткіше передавати інтонацію та намір, додаючи емоційну глибину словам.

У емодзі на роботі є низка нюансів, які пов’язані перш за все з контекстом. У деяких випадках використання смайликів перетворюється в мінне поле, особливо коли вам доведеться спілкуватися з людьми різних поколінь. Ось як краще, на думку американського Inc., використовувати емодзі в листуванні із зумерами (народжені після 1997 року), пише Slack.

Посмішка: 

Не всі смайлики однакові. Якщо ви хочете показати, що ви чимось задоволені, смайлика з легкою посмішкою (Slightly Smiling Face) буде недостатньо.

Представниками покоління Z ця посмішка зчитується як пасивна агресія. Опитування платформи Slack показало, що 20% американських працівників інтерпретують її як вираз “глибокого роздратування та/або недовіри”.

Якщо ви запитуєте співробітника-зумера, коли він надішле звіт, не варто використовувати Slightly Smiling Face. Краще вибрати усміхнений смайлик з рожевими щоками (Smiling Face with Smiling Eyes).

Свято:

Всупереч поширеній думці покоління X (народжені в період 1965 — 1980) емодзі з розпростертими руками (Hugging Face) ніяк не пов’язане з “джазовими руками” — танцювальним рухом. Це смайлик, що обіймає. Якщо ви щось святкуєте на роботі, краще вибрати менш суперечливе емодзі — наприклад хлопушку (Party Popper).

Ви можете подумати, що ми чіпляємося, але це важливий нюанс. Смайлик з обіймами підлеглі можуть помилково сприйняти, до ситуацій з домаганням чи погрозами. У 2019 році емодзі використовувалися як доказова база в одному з подібних позовів.

Сміх: 

Смайлик, що сміється до сліз, (Face with Tears of Joy) деякі використовують в корені неправильно, вважаючи, що він виражає смуток. У випадку із зумерами проблема ще зайвої реалістичності.

За словами американського Inc., покоління Z бажає мати вигляд відчужений та стриманий, тому для кумедних ситуацій використовує емодзі черепа (Skull). Це означає, що жарт настільки смішний, що й відповісти нічого, тому що він вас просто вбив. Якщо 20-річний співробітник надіслав вам смайлик з черепом, не лякайтеся, ймовірно, він оцінив ваш жарт.

Використовувати смайлики не обов’язково

Тепер ви знаєте більше про сучасне використання емодзі. Але є кілька речей, які потрібно враховувати, перш ніж відправити смайлик із черепом.

Дослідження платформи UPI показало, що співробітники, які часто спілкуються за допомогою смайликів у робочих чатах, сприймають як менш серйозних.

А в разі спілкування з клієнтами від емодзі краще відмовитися. Учені з Гонконзького баптистського університету пояснили, що використання емодзі під час спілкування з клієнтом робить вас в його очах менш компетентним.

Не варто забувати й про професіоналізм. 46% молодих співробітників (18–29 років) вважають використання смайликів на роботі доцільним. Однак серед тих, хто старше 45, таких лише 14%.

Ще одне опитування показало, що 30% співробітників відмовляються використовувати емодзі при спілкуванні з керівництвом.

Нагадаємо, від дитячих мрій залежить успішність дорослого життя.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram