Бiзнес
28 Жовтня 2021
1 513

Правила онбординга: Або як великі компанії роблять адаптацію співробітників успішною

Пляшка вина, поїздка до Сан-Франциско та особисті наставники — фахівців утримують різними способами

Одразу після виходу на роботу новачки у компанії проходять певний період адаптації, сучасною мовою наразі це звучить як “онбординг”. Мається на увазі не просто ознайомлення з робочими процесами або проєктами, йдеться про заглиблення в корпоративну культуру, побудову взаємодії з командою та розуміння тих методів, які використовуються під час розв’язання різноманітних задач і складнощів.

Компанії, які цікавляться долею своїх підлеглих намагаються не просто залучити нового співробітника, їх основна мета — зробити його частиною команди та допомогти досягти максимальної ефективності в роботі. Адже, чим швидше новачок освоїться, тим швидше він показуватиме високі результати й приноситиме користь роботодавцю.

Кожна компанія має свій індивідуальний підхід. Наприклад, для офіційного введення в посаду у Pinterest усіх новачків привозять до штаб-квартири в Сан-Франциско. І це попри той факт, що офіси знаходяться у всьому світі.

Перед цим вони отримують лист із розкладом роботи, крім того, готуються до самопрезентації на новому робочому місці. Так, першого дня нові співробітники зустрічаються під час сніданку, після чого розпочинається зустріч-знайомство.

Цікаво, що новобранців заохочують взяти участь у процесі під назвою “knitting” (“в’язання”) — термін використовується у Pinterest, щоб описати взаємодію з людьми, яка допомагає побачити речі з іншої точки зору.

Серед стандартів Microsoft — призначення кожному новачку наставника. До нього можна звертатися щоразу після виникнення будь-яких запитань. Тобто, у компанії заохочують до культури допитливості. А також щотижнево проводять програму “Навчання нових співробітників” (New Employee Orientation або NEO), на якій розповідається про різноманітні життєві моменти — чи то про медичну страховку, або ж відпустку, чи IT-протокол.

Деякі з компаній, наприклад — Twitter, мають спеціально розроблену програму з онбордингу під назвою “Від і до столу”, що складається з 75 процесів. Тобто, охоплює весь процес від передачі справ до налаштування електронної пошти.

У перший робочий день новачка заведено вітати футболкою Twitter і пляшкою вина. Щоб бути ближчими до колег, керівництво щомісяця влаштовує годину неформального спілкування. Наразі, через обставини з коронавірусом це робиться в онлайн-режимі. Також звичайною справою є обіди для персоналу.

А от в Etsy трохи інший підхід — компанія випробовує на міцність всіх нових співробітників у єдиному у своєму роді буткемпі. У ньому новачки взаємодіють з усіма командами організації. Тиждень вони проводять в команді, яка їх найняла. Далі від чотирьох до шести тижнів — з іншими командами, щоб повністю зануритися у колектив.

“Принаймні це надає можливість вивчити імена всіх співробітників”, — наголошує керівництво Etsy.

В умовах коронавірусу, постійних локдаунів і дистанційної роботи виникає питання: “Як з подібними задачами справляються організації, що працюють онлайн і не мають жодного офісу?”. Наприклад у компанії Buffer (спеціалізується на соціальних мережах), повністю децентралізована команда, а всі співробітники працюють віддалено. Такий стан речей, особливо за останній рік, створює свої проблеми під час прийняття на роботу.

Тому на час підготовки, яка триває шість тижнів, кожен новачок отримує аж трьох “приятелів”. Кожен несе певну функцію — хтось розповідає про посадові інструкції, а хтось допомагає вникнути в культурні цінності компанії. До речі, нові співробітники знайомляться з приятелями ще до початку роботи та часто спілкуються з ними протягом усього “стажування”.

Загалом пошук співробітників — справа досить витратна. Якщо все залишити на самотік, то процес адаптації новачка затягнеться, буде складним і повільним. Крім того, існує ймовірність, що щось може піти не так і людина одразу звільниться. Такий варіант — далеко не найкращий, адже витрати робітника не встигнуть окупитися, а вже потрібно буде вкладатися по новій.

Чому онбординг — це вигідно:

• новий співробітник швидше адаптується до  роботи та не просаджує надовго продуктивність відділу. При цьому менше часу витрачається на підстрахування та опіку зі сторони керівників і колег;

• у компанії новий співробітник отримує всю необхідну інформацію, щоб відчути себе “своїм”. Такий досвід є набагато кращим, аніж звичайні пряники та кавоварка;

• на випробувальному терміні скорочується “текучка” кадрів. І завдяки доступності до необхідної інформації співробітники уникають стресів, проявляючи усі свої здібності. Як наслідок — відсутність тривоги, що людина робить не те, чим бажає займатися насправді;

• співробітник вбирає корпоративні цінності й стратегію компанії відразу, а не пропрацювавши пристойний час. У підсумку команда рухається в одному напрямку, нові люди не вносять хаос.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram