Герої
24 Грудня 2019
1 975

Правила бізнесу Євгена Уткіна: Найбільш затребувана професія в світі майбутнього – хороша людина

Історія успіху та погляди на життя бізнесмена, який створив IT-компанію, що стала піонером технологічного бізнесу на пострадянському просторі

Євген Уткін — підприємець, засновник та президент hi-tech холдингу KM Core, голова венчурного фонду Borsch Venture, співзасновник Agro Сore та меценат, співзасновник українських освітніх та культурних проєктів: фестивалю сучасного мистецтва “ГогольFest”, джазового фестивалю Jazz in Kiev, київського культурно-освітнього центру “Майстер Клас”, фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage.


Цікаві факти про Євгена Уткіна:

✔️Народився у 1958 році у місті Донецьк Ростовської області Росії.

✔️У 1982 році закінчив Московський інститут електронної техніки за спеціальністю “Мікропроцесорні системи”.

✔️Трудову діяльність розпочав у 1975 році електрослюсарем на шахті “Західна” (Донецьк, Ростовська область).

Згодом працював у НДІ Точних Технологій (Зеленоград).

Упродовж 1982-1990 років обіймав посади інженера, начальника лабораторії, головного конструктора Київського НДІ Мікроприладів.

✔️У 1990 році заснував та очолив компанію “Квазар-Мікро”.

✔️З 1998 по 2001 рік Євген Уткін обіймав пост голови Ради Підприємців при Кабінеті Міністрів України. За цей час отримав звання “Заслужений працівник промисловості України”.

✔️У 2005 російська компанія “Сітроникс” придбала 51% “Квазар-Мікро”. Євген Уткін був призначений на посаду президента “Сітроникс”. Під його керівництвом компанія вийшла на Лондонську фондову біржу з ринковою капіталізацією $2,3 млрд і стала найбільшою хай-тек компанією в Східній Європі. В компанії пан Уткін пропрацював рік.

✔️У 2010 році бізнесмен заснував хай-тек холдинг KM Core. Це була логічна еволюція “Квазар-Мікро” — від системного інтегратора регіонального значення до інвестора в багатопрофільні галузі високих технологій світового масштабу.

✔️Євген Уткін одружений, має чотирьох дітей.


Євген Уткін про бізнес

У сучасному світі більшого досягнуть ті компанії та підприємці, які дивляться на речі ширше і використовують підхід win-win, коли ти створюєш екосистему, де є місце і можливості для кожного.

Зараз настав найкрутіший час, адже відступати нікуди. А найбільш інноваційні продукти виникають саме тоді, коли ти опиняєшся на краю.

Коли починаєте бізнес, то у вас повинен бути “бензин” — стартовий капітал. Насамперед оцініть об’єм свого гаманця.

Бізнес повинен бути прозорим, конкурентним та соціально відповідальним. Все інше — це не бізнес.

Про підприємців

Підприємець — це волосся дибки, мурашки по шкірі і відчуття, ніби немає жодних перешкод.

Зараз держава як і раніше не добудована, але при цьому намагається закатати тебе в асфальт. Однак це відмінний стимул для підприємця — придумати щось особливе.

Визначити свої сильні сторони і зрозуміти, навіщо ти в цьому житті, — велике мистецтво.

Необхідно зберігати цікавість і прагнення відкривати щось нове.

Бажання і вміння чути — дуже важлива якість.

Найвищі вимоги потрібно пред’являти спочатку до себе, а потім вже до оточення.

Сучасний бізнесмен, що рухається в майбутнє, — це той, у кого однаково добре працюють обидві півкулі головного мозку.

Як багатодітний батько я зрозумів, що потрібно давати поради тільки тим, хто хоче їх чути. І це стосується не тільки дітей.

Сучасний підприємець не може створити нічого тривалого та путнього без постійної освіти й гармонійного розвитку себе, команди та людей навколо.

Про успіх

Кожен успіх унікальний, і повторити його неможливо, тому правила бізнесу у кожного свої.

Про конкуренцію

За часів, коли я починав, конкуренція відчувалася інакше. Тепер вона стала глобальною. Ти повинен бути чемпіоном світу в своїй ніші.

Про технології

Я більше вірю в технології. Вони дозволять кардинально змінити світ.

Тотальна хвороба людства, посилена технологіями і соціальними мережами, полягає в невмінні слухати і чути.

Головна тенденція у світі — це індивідуалізація. Тобто для кожного потрібно створювати щось унікальне.

Світ стає прозорішим завдяки технологіям, хочемо ми цього чи ні.

Про цінності

Для мене ключові цінності — свобода, творення, самореалізація та служіння.

Про амбіції

Мною завжди не просто рухало бажання заробити та навіть грати в прем’єр-лізі світового бізнесу. Це було не самоціллю, а бажанням змінити світ на краще.

Про дітей

Щодо дітей найголовніше завдання — любити їх, а все інше вийде саме собою. Я не можу назвати себе хорошим вихователем, мій принцип: “Любов, любов, любов”.

Про розвиток

У житті суспільства повинен бути інтелектуальний майданчик з розвиненою інфраструктурою, майстер-класи, де можна побачити людей-маяків, героїв, на яких можна рівнятися. З іншого боку, має бути якийсь андеграунд — де кожен може зварити “свій борщ”.

Тільки культура з великої літери, тобто освіта та мистецтво, в результаті здатні змінити на краще це суспільство і світ, в якому ми живемо.

Фото: Bouquet Kyiv Stage

Про Україну

Україна може стати безпілотним апаратом, нам не потрібен “екіпаж”. Нам хіба що потрібна хороша сервісна команда для забезпечення базових потреб: безпека, здоров’я, освіта, допомога тим, хто не може заробити на життя.

Головне завдання керівників країни — створити умови для реалізації і монетизації потенціалу українців у себе на батьківщині.

В останні роки у нас людське життя настільки девальвоване, що складно дестабілізувати тотальне беззаконня та відсутність елементарної безпеки.

Родюча земля із застосуванням технологій, точного землеробства, штучного інтелекту, роботизації здатна дати можливість Україні стати світовим лідером в індустрії, яка нещодавно стартувала, — AgTech.

Про Київ

Я точно знаю, що у цього міста величезний потенціал. Він точно завжди буде на карті світу і точно буде однією з головних креативних світових столиць.

Про майбутнє

Тепер в бізнес все частіше йдуть не за грошима, а за самореалізацією. Компанії, засновані такими особистостями, несуть іншу цінність та інше ставлення до людей. Бізнес з людським обличчям — це і є наше майбутнє.

Зараз єдина індустрія, яка має світовий масштаб — це сільське господарство. І це єдина індустрія, де ми посідаємо важливе місце у світі.

Наступні кілька десятків років топ-темою буде “Як нагодувати людство”.

Популярною стане також тема “медікал фуд” — спеціально розроблений продукт, який містить набір поживних для людини речовин.

Мій прогноз такий, що на перетині сільського господарства і технологій народяться тисячі стартапів.

Найбільш затребувана професія у світі майбутнього — хороша людина.

Джерело: відкрита інформація 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram