Герої
2 Березня 2020
2 363

Правила бізнесу Василя Хмельницького: Головна валюта зараз – репутація

Історія людини, яка довела, що для успіху не потрібна вища освіта, лише розум та гарні зв’язки

У жовтні 2019 року на території колишнього Київського мотоциклетного заводу, відкрився арт-об’єкт під назвою “Маяк”. 60-метрову заводську трубу, найвищу в Києві, переобладнали у світлову інсталяцію. На трубі з двох сторін зробили смуги з LED-підсвіткою, а всередині, на висоті 48 метрів, встановили металеву платформу з трьома прожекторами. З настанням темряви світло поступово підіймається уздовж труби. Коли воно досягає вершини – в небі запалюється яскравий промінь. Довжина світлового пучка може досягати 100 метрів. Арт-об’єкт є роботою британського художника-інсталятора Себастьяна Кайта та став символом майбутнього першого українського інноваційного парку Unit.City. Власне ідея створення такого парку належала бізнесменові Василю Хмельницькому. Сьогодні UNIT.City користується неабияким попитом серед відомих ІТ- та технологічних компаній, стартапів, креативних фірм та великих корпорацій. В інноваційному парку вже відкрили офіси такі гіганти, як Snapchat, Академія ДТЕК і Syngenta.

Проект Unit.City став найвпізнаванішим активом Хмельницького та його інвестиційної групи UFuture, в портфелі якої український девелопер UDP, постачальник чистої енергії UPD Renewables, міжнародна інноваційна фармацевтична компанія Biopharma, українськиий стратегічниий інфраструктурний центр Sikorsky Airoport, інноваційний парк у Львові LvivTech.City innovation park, сучасна промислова платформа Bila Tserkva industrial park, група it-компаній та екосистемних технологічних рішень Iternal, національний оператор зовнішньої реклами РТМ Україна та виробничий кластер продукції з високотехнологічних матеріалів Plank electrotechnic. Вартість активів UFuture оцінюється у $550 млн, а загальна капіталізація бізнесів, у які вона інвестувала, становить понад $1 млрд.

Але чому успішний девелопер, який побудував житлові комплекси “Новопечерські Липки”, “Бульвар Фонтанів”, RiverStone, “Паркове місто” та White Lines, а також торгово-розважальний центр Ocean Plaza, перепрофілював свій бізнес на інноваційні технології та високотехнологічні проекти?

“Я хочу створити в Україні аналог американської Кремнієвої долини, і вже створюю його. Це буде територія, на якій зосередяться виробничі й дослідницькі компанії, стартапи, які працюватимуть в галузях ІТ та високих технологій”, – пише підприємець на сторінці UFuture.

“Щоб зробити Україну успішною, потрібно створювати умови для реалізації талановитих людей та розвитку інноваційного бізнесу, —  написав  бізнесмен на своїй сторінці у Facebook. – Розвиток стартапів означає створення нових робочих місць та потенційне залучення інвестицій. А отже, зростання економіки та ВВП”.

“Кожен має діяти на своєму рівні кожного дня: держава — впроваджувати екоспрямовані закони, бізнеси – використовувати альтернативні джерела енергії, а люди – відповідально ставитися до споживання”, – вважає Хмельницький.

За його словами, у виробничого сектора країни – колосальний потенціал. Сучасні заводи, націлені не на переробку сировини, а на виробництво високотехнологічної продукції, можуть приносити високу прибутковість інвесторам та стати локомотивом для економіки країни. Ці погляди повністю змінили структуру його бізнесу та бачення майбутнього розвитку Групи.

Згідно рейтингу “Топ-100 найбагатших українців” НВ та Dragon Capital за 2019 рік Василь Хмельницький посів 27 місце зі статками у $201 млн.


Цікаві факти про Василя Хмельницького:

Народився 10 вересня 1966 року в Казахстані. Після школи Хмельницький вступив до ПТУ, де отримав спеціальність слюсаря-зварювальника. Після ПТУ служив у армії. Після цього працював газоелектрозварником. Незважаючи на те, що на початку становлення у нього не було вищої освіти, з 1991 по 1998 рік він обіймав керівні посади у кількох комерційних підприємствах. В середині 90-х років працював у Санкт-Петербурзі у компанії “Орімі” Дмитра Варварина, через якого прийшов до бізнесу. Володів 33% великого металургійного підприємства “Запоріжсталь”, яке придбав зі своїм партнером Андрієм Івановим. Свою частку вони продали у 2007 році.

У 2003 році бізнесмен разом з партнером заснували компанію “Київська інвестиційна група” (КІГ), через яку займалися купівлею та продажем цінних паперів. Таким чином КІГ заволоділа частиною декількох стратегічно важливих київських підприємств – банку “Хрещатик”, “Київенерго”, “Київхліб”, “Київгаз” і “Київмлин”. Згодом заснував інвестиційну групу UFuture і фонд K.Fund. Побудував перший український інноваційний парк Unit.City. Має на YouTube реаліті-шоу WIN WIN SHOW, в якому дає можливість дев’яти учасникам виграти інвестиції в їх бізнес.


Про успіх

“Успіх у бізнесі завжди залежить від команди… Не відкрию секрет, якщо скажу, що знайти класного професіонала – задача не з простих… В житті ми можемо розраховувати лише на себе. І кожен з нас – найголовніша людина для самого себе. Варто це чітко розуміти. Саме на нас повна відповідальність за наш успіх та добробут. Ми самі вирішуємо: чи обставини впливають на нас, чи ми – на обставини” (facebook, 24 лютого 2020 року)

“В українців є одна велика проблема – ми особистості, і кожен з нас хоче домогтися чогось сам. Але світ сьогодні все більше працює в колаборації. Ми працюємо разом, допомагаємо один одному, підштовхуємо сусіда або департамент до успіху” (delo.ua, 19 грудня 2019 року)

“Людина, котра перебуває на вершині гори, не впала туди з неба. Шлях на гору у кожного свій, але він точно не буває легким. Тож радійте новому дню, новим можливостям, крок за кроком йдіть до мети, і все точно вийде” (facebook, 24 листопада 2019 року)

Про інвестиції

“Я інвестую, якщо людина професіонал, у неї є гроші, команда і вона хоче залучити мене в якості інвестора. Вона бачить не тільки гроші, але і синергію, і мої знання. З таким партнером ми разом здобудемо більше ринку, більше заробимо – ось тоді в цьому партнерстві є сенс. Всі проекти на папері дуже привабливі, але в житті все не зовсім так, точніше, зовсім не так” (delo.ua, 19 грудня 2019 року)

“Легкий доступ до позикового капіталу та інвестицій, менторство, інфраструктура для малого бізнесу – принципово важливі. В Україні величезна кількість талановитих хлопців і тямущих бізнес-ідей потребують підтримки на старті або в момент масштабування. Водночас внутрішній інвестор зберігає гроші під матрацом, замість отримання високої прибутковості та пожвавлення економіки. Новачкам просто не вистачає знань і досвіду, щоб отримати інвестиції” (ЛІГА.Бизнес, 28 січня 2020 року)

“Усі думають, що добре залучити іноземного інвестора. Але тут помилка. Спочатку треба думати про українського підприємця. Створити йому умови. І коли він почне заробляти та круто себе почувати, то прийдуть й іноземці. Тому що іноземні інвестори дивляться: а як там живуть місцеві підприємці” (ЛІГА.Бизнес, 16 листопада 2019 року)

Про економіку

“В основі майже всіх успішних економік – підтримка свого виробника, захист і стимули для зростання малого та середнього бізнесу, націленого на виробництво. Час і нам перейти від безсистемних тактичних кроків до чіткої економічної доктрини. В основі якої має бути здоровий протекціонізм власного інноваційного виробництва” (facebook, 6 січня 2020 року)

Про бізнес

“Сучасний тренд в концентрації на тому, що ви розумієте, що вмієте робити. Тому йдіть глибоко і досягайте успіху. Але у мене багато різнопланових бізнесів, і я, в принципі, задоволений. Навіть, якщо настає криза і якийсь бізнес падає, то інший бізнес, навпаки, зростає. Потрібно розуміти, що вас драйвить. Мені подобається зелена енергетика, інноваційні парки, які я будую. Мені дуже подобається виробництво. Я люблю, коли створюються нові продукти, коли освоюються нові ринки” (delo.ua, 19 грудня 2019 року)

Про конкурентів

“Визначальними в бізнесі стають зміни в культурі та відносинах компанії. Як ми раніше думали: наш конкурент – це наш ворог, його треба задушити. А зараз я бачу, що конкурент мені не ворог, а помічник. Потрібно знаходити колаборації, робити свій продукт кращим, боротися за якість та собівартість. Але не боятися конкурентів, адже без них ти вже не такий ефективний” (UFuture, 19 лютого 2020 року)

Про освіту

“Правильна освіта зараз світовий тренд. Освіта повинна бути гнучка та спрямована на успіх. У нас було крута освіта, але підходи радянської школи застаріли. Зараз потрібно більше креативності, людина повинна розуміти, як прийти до успіху, вирішити свої завдання. Їй потрібно більше кейсів, більше креативного підходу” (delo.ua, 19 грудня 2019 року)

“Чим більше людина платить за своє навчання з особистих коштів, тим вище її залученість та якісніше результат, вище ймовірність успіху в бізнесі” (ЛІГА.Бизнес, 28 січня 2020 року)

“Головна зброя в боротьбі за майбутнє — це знання… Як підприємець я усвідомлюю важливість освіти… А від освіченості людей, які приходять до тебе на роботу, напряму залежить капіталізація бізнесу. Інтелектуальна капіталізація. Та взагалі якість функціонування будь-якого бізнесу” (facebook, 25 жовтня 2019 року)

“Рух вперед забезпечують нові знання. Старі знання втрачають цінність та актуальність. Тому інформацію треба постійно оновлювати. Це – запорука успіху. Треба розуміти, на що буде попит, які галузі навпаки втрачатимуть цінність” (facebook, 22 жовтня 2019 року)

Про індустріальні парки

“Багато бізнесменів думає, що індустріальні парки – це бізнес. Це не бізнес, а платформа для залучення інвестора. Припустимо, ви хочете побудувати якийсь завод. Приїжджаєте в Україну, і вам дають землю безкоштовно, комунікації безкоштовно, все безкоштовно. Тільки будуйте і беріть людей на роботу. Тому що в економіці найважливіше – не податки, а людина, яка приходить на роботу та отримує зарплату. Потім вона отримує гроші та штовхає економіку вперед” (ЛІГА.Бизнес, 16 листопада 2019 року)

Про майбутнє

“Ми живемо в час глобальних і дуже швидких змін. Вони надихають і непокоять одночасно. Україна стоїть перед вибором: триматися за крихку стабільність або сміливо рухатися в інноваційному напрямку. Саме зараз можемо зробити квантовий стрибок у розвитку – для цього нам потрібні знання, співробітництво та рішучі дії. Я бачу успіх нашого спільного майбутнього в синергії модернізованого державного сектору, енергії підприємців та таланту науковців. Ми маємо об’єднатися заради глобальних цілей, які стоять перед людством: подолання бідності, доступності якісної освіти, протидії кліматичній катастрофі, підвищення якості і тривалості життя, відкриття нових ідей та змістів. Час рухатися вперед, трансформувати бізнес та економіку на вимогу сьогодення” (facebook, 6 січня 2020 року)

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram