Герої
8 Грудня 2020
2 468

Правила бізнесу Тоні Шейя: Співробітники мають бути щасливі

Людина, яка перший свій стартап продала Microsoft, а другу компанію — Amazon

Тоні Шей — американський бізнесмен, інвестор та СЕО компанії Zappos, який протягом 21 року обіймав цю посаду.

Також йому належить теорія та практика запровадження в компанії корпоративної культури, яка заснована на “науці щастя”, експериментах та орієнтованості клієнтів. Свої погляди та рекомендації він виклав у бестселері “Доставка щастя. Шлях до прибутку, задоволення і мрії”, який він опублікував у 2013 році.

Оточення Тоні Шея захоплювалося його нестандартним способом життя. Замість пентхауса підприємець надавав перевагу трейлеру, а в ролі домашніх улюбленців тримав двох альпак.

Хлопець народився у штаті Іллінойс у 1973 році в родині вихідців із Тайваню. Далі родина переїхала до Каліфорнії. У Тоні з дитинства був нюх на бізнес. Його перший стартап був пов’язаний з розведенням черв’яків на фермі. Тоді йому було всього дев’ять років.

Вищу освіту він здобув у Гарварді на факультеті комп’ютерних наук. Під час навчання він не втрачав часу дарма та взявся керувати студентським кафе у гуртожитку. Незабаром він запропонував перетворити кафе в піцерію. Юнак вклав власні $2 тис., щоб придбати печі для приготування піци. Через два місяці всі інвестиції окупилися, і піцерія почала приносити прибуток.

У 1995 році Тоні отримав звання бакалавра інформатики.

Після закінчення університету Шей влаштувався в Oracle, але розчарувався в корпоративній культурі компанії і через п’ять місяців звільнився, щоб створити свій перший стартап LinkExchange.

LinkExchange — рекламне агентство, яке працювало за принципом баннерного обміну. Клієнти агентства утворювали мережу, всередині якої обмінювалися рекламою, транслюючи її на сайтах один одного. Через три місяці після запуску стартап об’єднував уже близько 20 тис. вебсторінок, а ще через два роки налічував вже 400 тис. клієнтів, забезпечуючи 5 млн показів реклами щодня.

У листопаді 1998 року у віці 24 років Шей продав LinkExchange корпорації Microsoft за $265 млн.

На виручені від продажу кошти Шей разом з Альфредом Ліном створили венчурний фонд Venture Frogs, який інвестував у технічні та інтернет-проекти, серед яких були Ask Jeeves, OpenTable та Zappos.

Ідея інтернет-магазину взуття спала на думку підприємцю Ніку Свінмерну у 1999 році. У той час інтернет-торгівля ще не набула популярності. Люди боялися купувати дорогі речі, особливо такі, як взуття, без попередньої примірки.

Свінмерн звернувся до фонду Venture Frogs за консультацією. Тоні спочатку поставився до ідеї скептично, проте в цьому ж році Venture Frogs інвестував у проект під назвою ShoeSite.com $2 млн. Шей став співвласником і генеральним директором стартапу. Через кілька місяців роботи компанію перейменували у Zappos (змінене “zapatos”, в перекладі з іспанської “взуття”).

На фото: Тоні Шей з домашнім улюбленцем

У Zappos не було власних складів. Фабрики безпосередньо доставляли взуття клієнтам, а стартап виступав як маркетплейс і посередник. Zappos зробив ставку на програми лояльності та високий рівень обслуговування, завдяки чому вже до 2001 року оборот досягнув $8,6 млн, а ще через два роки — $70 млн. Тепер Zappos самостійно відбирав популярні моделі, зберігав їх на власних складах та організував власну доставку.

У листопаді 2009 року, коли оборот Zappos перевищив $1 млрд, компанію купив Amazon за шалену на той час суму в $1,2 млрд. Шей, як співвласник, за оцінками, особисто отримав не менше $214 млн, не рахуючи грошей, належних йому, як засновнику Venture Frogs. Джефф Безос пропонував купити Zappos ще у 2005 році, але Шей вимагав повної автономії у керівництві, тому про угоду вдалося домовитися не відразу.

Шей обіймав посаду гендиректора Zappos (зокрема у складі Amazon) в цілому 21 рік і залишив її у серпні 2020 року.

У бізнесмена була ще одна пристрасть. В середині 2000-х він організував великий проект реконструкції центру Лас-Вегаса під назвою “Downtown Project”. Все почалося з того, що Тоні перевіз головний офіс Zappos у Вегас, щоб згуртувати команду, і дати можливість співробітникам знайомитися та більше часу проводити разом. Згодом цю ідею “глобального коворкінгу” підхопили технологічні підприємці.

Шей витратив близько $56 млн, щоб скупити кілька об’єктів нерухомості та облаштувати їх під бізнес-кластер для стартапів. Всього у проект він встиг вкласти близько $350 млн власних коштів. Підприємець прагнув не просто створити квартал офісних будівель, а “вдихнути в регіон життя” та залучити молодих стартаперів. Так, наприклад, він перевіз і встановив у Вегасі кілька споруд, побудованих для фестивалю Burning Man у пустелі (після закінчення програми зазвичай їх спалюють).

У 2013 році бізнесмен написав книгу, яка принесла йому світову популярність. “Доставка щастя. Шлях до прибутку, задоволення та мрії” очолила список бестселерів за версією The New York Times і протрималася на першому місці 27 тижнів. Бізнесмен запроваджує ідею перестати гнатися за грошима, знайти предмет своєї пристрасті та почати займатися тим, що до душі. Тільки так можна досягти омріяних висот у будь-якій галузі.

При створенні команди потрібно спиратися, в першу чергу, не на амбіції та досвід кандидатів, а на збіг у цінностях. “Наймайте тільки тих людей, з якими ви були б щасливі поспілкуватися після роботи”, — стверджує Шей.

“У діловому світі заведено зосереджуватися на прибутку, а думати про щастя на робочому місці вважається чимось неправильним. Але дослідження, проведені за участю компанії Zappos, показали: якщо співробітник щасливий, то і клієнт, з яким він працює, теж щасливий, і це сприяє досягненню крутих бізнес-результатів. Підприємства, які хочуть робити своїх співробітників щасливими, часто обходять колег у довгостроковій перспективі”, — розповів Тоні Шей в інтерв’ю Стівену Кольберу у 2011 році.

Тоні Шей трагічно помер у віці 46 років, 27 листопада 2020 року. Про це повідомив нинішній генеральний директор компанії Кедар Дешпанде, опублікувавши відкритий лист на сайті Zappos. Він зазначив, що “світ втратив приголомшливого візіонера та неймовірну людину”.

Причиною смерті називають отримані внаслідок пожежі травми. Шей поїхав до сім’ї в Коннектикут, щоб відзначити День подяки. В будинку спалахнула пожежа. Подробиці події невідомі. Повідомляється, що підприємець “помер мирно, в оточенні родичів”.

На фото: Тоні Шей

Уроки лідерства від Тоні Шея:

1. Пристрасть збільшує ваші шанси на успіх.

2. Зрозумійте, що насправді мотивує людей.

3. Вчіться на своїх помилках.

4. Зосередьтеся на клієнті, а не на продукті.

5. Спілкуйтеся зі своїми співробітниками.

6. Цінності компанії — це потужна сила.

7. Підтримуйте та розвивайте свій персонал.

8. Зрозумійте, що робить вас щасливими.

9. Дивіться на себе, як на помічника.

10. Зв’язки, як великі, так маленькі, створюють можливості.

“Приносити щастя — завжди було його мантрою. Тому замість того, щоб оплакувати його, ми просимо вас приєднатися до нас у святкуванні його життя”, — йдеться в некролозі від Zappos.

Джерело: Forbes, mc.today, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram