Герої
4 Серпня 2021
2 722

Правила бізнесу Роберта Боша: Краще втратити гроші, ніж довіру клієнта

Піонер розвитку промислової та побутової техніки, який відзначає цьогоріч 135 років з дня заснування

Bosch — відомий німецький концерн, який розробляє і випускає на ринок промислову та побутову техніку високої якості. Виробник створює круті новинки, модернізує техніку, впроваджує новий функціонал.

Створив це надуспішне підприємство Роберт Бош. Він народився 23 вересня 1861 року в місті Альбек у сім’ї швабського фермера Серватіуса Боша. У Роберта було 12 братів і сестер. Батько — заможний селянин, мріяв про те, що його син стане священником, аптекарем або вчителем. Проте хлопцеві до душі була механіка. Він майстрував спочатку найпростіші механізми, а потім перейшов до більш складних систем.

У 1879 році вісімнадцятирічний Роберт закінчив курс навчання з точніої механіки, влаштувався працювати на підприємство свого брата, й продовжив паралельно навчатися точній механіці та електротехніці в Ульмі та Штутгарті, отримавши диплом інженера.

Наступним його рішенням став переїзд до Сполучених Штатів Америки. Там протягом кількох років він співпрацював з Томасом Едісоном (всесвітньо відомим американським винахідником і підприємцем) та американськими та англійськими електротехнічними компаніями.

Повернувшись до Німечччини 15 листопада 1886 року на власні заощадження він заснував в Штутгарті фірму під назвою “Майстерня точної механіки та електротехніки”. Так було започатковано концерн Bosch. Спочатку у Роберта було двоє підлеглих — підмайстер та учень. У 1891 році штат працівників зріс до 10 осіб, а через рік — до 25.

Згодом економічна криза змусила Роберта Боша скоротити компанію до трьох працівників. Фірма ожила лише у середині 1890 років, коли їй вдалося роздобути кілька вигідних контрактів на установку електроустаткування.

Першими замовленнями були ремонти дрібної техніки: телефонів, друкарських машинок і фотоапаратів. Крім цього фірма виробляла точні механізми і слабкострумові електричні пристрої. Запатентований магнето (магнітоелектрична машина, що перетворює механічну енергію в електричну) дуже сподобався автовиробникові Готтлібу Даймлеру. Він розумів, що використання низьковольтного магнето значно спрощувало роботу механіка та істотно скорочувало час запуску машини до роботи. Результатом співпраці Даймлера та Боша стала угода на розробку системи запалювання, яка встановлювалася в автомобілі Daimler. На підготовку нового магнето пішло кілька місяців, а на підготовку до серійного виробництва — близько двох років. Пристрій виявився настільки міцним і компактним, що попит на нього різко зріс.

До 1901 року Bosch випускала більше 10 тис. магнето на рік. Згодом схематичний силует подібного пристрою став торговою емблемою марки.

На фото: Магнето від Bosch

На початку ХХ ст. виробничі площі компанії вже становили близько 20 тис. м². Такий успіх дозволив підприємцю організувати два дочірніх підприємства: у Франції — Societe des Magnetos Bosch і в Англії — The Bosch Magneta Company Ltd, а у 1905 році філія з’явилася і в Нью-Йорку.

У 1911 році в передмісті Штутгарта відкрився новий завод площею 37 тис. м². Бізнесмен залучає до штату найкращих механіків і закуповує нове обладнання. Компанія стала випускати генератори та стартери для найбільших світових автомобільних концернів. Було відкрито напрям супутніх товарів для автомобілів, а також автомобільного електрообладнання: магнето, свічки запалювання, стартери, генератори, фари, реле-регулятори, спідометри тощо. Ця автомобільна продукція завоювала визнання в усьому світі.  90% продукції що випускалася в Німеччині йшло на експорт.

До початку Першої світової війни Роберт став одним з найбільш успішних підприємців Німеччини. Щорічний дохід його підприємств оцінюється в 4 млн. марок. Успіху підприємств сприяло піклування бізнесмена про своїх працівників. Вже у 1906 році на підприємствах Bosсh було введено восьмигодинний робочий день, а у 1910 році — скорочений день у суботу.

На фото: Роберт Бош зі своїми працівниками

До 1930 року в компанії визначилися три чітких напрямки розвитку: автомобілебудування (комплектуючі), промислове обладнання (інструмент) і товари широкого вжитку. До того ж Bosch не тільки виробляла, а й здійснювала технічне обслуговування своєї продукції.

У 1933 році на світ з’явився перший холодильник Bosch вагою близько 80 кг і місткістю 60 л, через 16 років було налагоджено масовий випуск холодильників.

У 1950 році випущено перший міксер.

Створення нових видів інструментів з новими технічними та експлуатаційними характеристиками вимагало застосування раніше невідомих матеріалів. Так, у 1952 році вперше для виготовлення корпусу інструменту був застосований струмоізоляційний матеріал.

У 1958 році створено першу пральну машину, а в 1960 році в продаж надійшли морозильні камери. Через два роки була випущена перша у світі вбудована кухонна плита, а у 1964 році — перша посудомийна машина.

У 1978 році компанія Bosch першою у світі випускає багатофункціональний кухонний комбайн.

Великих успіхів компанія досягла в автомобільній галузі, посідаючи наразі одне з провідних місць серед виробників автозапчастин. Асортимент продукції становить близько 100 тис. найменувань практично для всіх автомобілів світу.

Зі створенням відділення Bosch Telecom почалося виробництво телефонних апаратів. Чимале значення Бош надавав і системам безпеки. Уже в 20-ті роки минулого століття він налагодив випуск пожежних панелей і датчиків. Bosch Security Systems пропонує широкий спектр протипожежних, охоронних, CCTV-систем, систем оповіщення, конгрес-систем і систем управління, а також компонентів, що дозволяють створювати на їх основі практично будь-які системи.

У 2004 році Boch почав виробництво унікальних “невидимих” пожежних датчиків серії 500, які практично не виділяються на фоні поверхні, на яку вони встановлюються.

Нове тисячоліття ознаменувалося приєднанням до компанії підприємства Ersol, що спеціалізується на виробництві елементів для сонячних батарей.

Щорічно, починаючи з 2001 року, журнал Readers ‘Digest проводить дослідження в усіх європейських країнах на предмет найбільш шанованих у споживачів брендів. У номінації “марка довіри” в категорії “побутова техніка” компанія Bosch неодноразово посідала перше місце.

Пріорітетними для підприємця завжди були питання якості продукції, а також довіри покупців і партнерів. Основні принципи Боша: “Краще втратити гроші, ніж довіру клієнтів” і “Задоволення ваших партнерів по бізнесу набагато важливіше хвилинної вигоди”.

За життя бізнесмен направляв значні суми на благодійність. У 1964 році створено Фонд Роберта Боша, який підтримує розвиток громадської охорони здоров’я, освіти, мистецтва і культури, соціальних, природничих і сільськогосподарських наук. Щороку компанія витрачає  €100 млн на захист екології.

У 2012 році компанія Bosch вклала в наукові дослідження і розробки понад €4,8 млрд, а також подала заявки на отримання понад 4,8 тис. патентів у всьому світі. У 2012 фінансовому році обсяг продажів сягнув €52,5 млрд, а штат компанії становив близько 306 тис. співробітників.

Починаючи з 2013 року діяльність групи компаній Bosch ведеться за чотирма основними бізнес-напрямками: автомобільні технології, промислові технології, товари народного споживання, будівельні технології та енергетика.

У 2015 році компанія показала €4,5 млрд чистого прибутку з річним обігом €70 млрд.

У 2016 році активи компанії становили €81,9 млрд.

Наразі до групи компаній Bosch входять Robert Bosch GmbH та понад 360 дочірніх підприємств і регіональних компаній у 50 країнах. Разом з партнерами у сфері продажів і обслуговування компанія Bosch представлена ​​майже у 150 країнах. Крім цього, 12 тис. сервісних центрів повсюдно забезпечують гарантійне обслуговування.

92% акціонерного капіталу Robert Bosch GmbH належить благодійному фонду Robert Bosch Stiftung GmbH. Контрольним пакетом голосуючих акцій володіє Robert Bosch Industrietreuhand KG, вона ж виконує функції власника на підставі довірчого управління. Інша частина акцій належить родині Бош і Robert Bosch GmbH.

Протягом усього свого довгого життя (1861-1942), Роберт Бош сповідував перевагу практики над теорією. Успіх для нього означав не тільки економічний розвиток, але й поліпшення умов життя і роботи.

Сьогодні, як і раніше, підприємства з маркою винахідника Bosch прагнуть випускати практичну техніку. Компанія продовжує створювати надійні та довговічні машини, які полегшують життя людям.

Переваги товарів Bosch, переконані у компанії, очевидні:

• Бездоганна якість. Bosch дорожить репутацією, тому контролює якість продукції на всіх етапах виробництва, використовує міцні, надійні комплектуючі з великим робочим ресурсом.

• Лояльні ціни. Продукція представлена в широкому ціновому діапазоні. У каталогах можна знайти і бюджетні моделі, й дорогі апарати для професійного застосування.

• Широкий модельний ряд. Асортимент товарів дуже різноманітний. Є агрегати стаціонарні та мобільні, які працюють від мережі або від акумулятора, вузькоспеціалізовані та багатофункціональні.

• Продуктивність. Устаткування з потужними двигунами спрощує роботу майстра, роблячи її більш продуктивною та результативною.

• Функціональність. Агрегати можуть використовуватися у господарстві, під час проведення ремонтних, будівельних, монтажних і демонтажних робіт. Більшість електроінструментів призначені для багатоцільового використання та комплектуються різними насадками.

• Простота експлуатації. Завдяки простій конструкції техніка рідко виходить з ладу, не потребує спеціального обслуговування та зручна у використанні.

Джерело: kulibin, bitprice, istoriiuspehov, sovets, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram