Герої
26 Березня 2020
2 189

Правила бізнесу Марка Кьюбана: Головне — не захоплення, а зусилля, які ви доклали

Історія успіху людини, яка лише за чотири роки заробила мільярд

Марк Кьюбан — американський підприємець, власник баскетбольної команди Національної баскетбольної асоціації (NBA) “Даллас Маверікс”, власник Landmark Theaters, CEO компанії HDNet та HDTV cable network.

Статки Кьюбана оцінюються в $2,3 млрд. Історія його успіху пов’язана з Yahoo! У 1995 році він разом із співзасновниками створив онлайн-радіо Audionet, яке згодом було перейменоване у Broadcast.com. Воно набуло великої популярності.

У 1999 році воно було продано Yahoo! за $5,7 млрд. Особисто Кьюбан отримав $1,6 млрд. Це стало найбільшим придбанням Yahoo! за всю його історію.

Кьюбану належить рекорд в онлайн-торгівлі — у жовтні 1999 року він придбав літак Gulfstream V за $40 млн. Це була найбільша транзакція в електронній комерції.

Зараз йому належать частки в таких компаніях, як Magnolia Pictures, AXS TV. Крім того, він активно інвестує в десятки стартапів.

Декілька думок Кьюбана про користь боргів, опенспейсів, посаду гендиректора та бізнес під час пандемії коронавірусу.


Про бізнес

“Запустивши MicroSolutions, я працював по 20 годин на день і 7 років не брав відпустки. Я був так захоплений роботою, що у мене не вистачало часу прочитати фантастичний роман. Коли я продав компанію, пообіцяв собі, що в костюмі буду ходити тільки на весілля, похорони та на зустрічі з президентом”.

“Якщо ви хочете зрозуміти, в чому ваше призначення, подивіться, на що ви витрачаєте найбільше часу. Час – це ваш найцінніший актив. Ви можете цього не усвідомлювати, але те, як ви використовуєте свій час, визначає ваше майбутнє”.

“Найкраще починати, поки ти молодий, без дітей та кредитів. Я вже не пам’ятаю, скільки разів у відповідь на “або я, або твій бізнес” сказав “як, кажеш, тебе звуть?”

“Роби те, що подобається”, — найгірша порада, яку можна дати або отримати. Всі ми займаємося чимось, але зазвичай ці пристрасті не приносять і п’яти центів. Головне — це не захоплення, а зусилля, які ви доклали.

“Я звик до того, щоб бізнес був прибутковим. Зараз більшість використовує іншу модель — зробити сайт, нагнати побільше відвідувачів, а потім вже думають, як його монетизувати. Мене завжди цікавила стратегія заробітку”.

“Все вирішують продажі. Займаючись бізнесом, ви постійно щось продаєте: своїм потенційним клієнтам, інвесторам та співробітникам. Щоб досягти успіху в цій справі, поставте себе на їх місце. Вам не потрібно переконувати покупців. Зробіть продукт таким, щоб він розв’язував їхні проблеми”.

Про провали

“Малий бізнес руйнується не через брак грошей. Він страждає тільки від відсутності мізків або зусиль”.

“Неважливо, скільки разів ви помилилися. Неважливо, скільки разів ви “майже досягли мети”. Ніхто не збирається переживати через ваші помилки, не повинні й ви самі. Все, що вам потрібно робити, — це вчитися на них. Одне правильне рішення одного разу змінить все”.

“Я завжди боюся провалитися. Але це величезна мотивація працювати ще більше”.

“Якщо ви будете скупитися, навіть найбільш вдала ідея обернеться проти вас. Це правило №1 в бізнесі”.

Про конкуренцію

“Завжди ведіть свій бізнес так, ніби збираєтеся конкурувати з Microsoft”.

“Знайте свою справу краще, ніж будь-хто. Інакше той, хто знає більше і працює старанніше, надиратиме вам дупу”.

“Якщо ви шукаєте там же, де всі інші, отже, ви шукаєте в неправильному місці. Коли 10 тис. осіб роблять одне і те ж, чому ви так хочете стати 10 001?”

“У бізнесі більше суперництва, ніж в будь-якому реальному виді спорту. Я обожнюю змагатися. Я сиджу на бізнес-адреналіні. У кожній грі мені не перемогти, але я обов’язково спробую”.

“Працюйте так, ніби поруч хтось працює 24 години на добу в надії вас обставити”.

Про борги

“Спочатку позбудьтеся боргів. Свобода від боргів важить більше, ніж будь-яка сума, яку ви зможете заробити”.

“Я дізнався, як розбагатіти, тому що ставив правильні питання, коли сильно заборгував”.

“Ніщо не вбиває мрії та мету новоспеченого бакалавра так швидко, як $50 тис. боргу за освіту, які, висять над ним після випуску. Я вступив до Університету Індіани не тому, що мені сподобався кампус. Річ у тому, що серед престижних бізнес-шкіл він виявився найдешевшим”.

Про співробітників

“Якщо на етапі запуску у вас є менеджери, які підпорядковуються іншим, ви займаєтеся не бізнесом, а політикою”.

“Опенспейси тримають всіх в курсі того, що відбувається, і не дають розслабитися. Якщо співробітник хоче усамітнитися, покажіть йому, як користуватися замком в туалеті”.

“Переконайтеся, що ви – бос. Я проти того, аби менеджери, які працюють на мене, вели свої блоги”.

“Або ми станемо мільйонерами, або, ставши безробітними, залишимося друзями”.

“У мене є упередження проти важливих посад. Я ніколи не займав посаду генерального директора у своїх компаніях”.

Про технології

“Зараз дуже багато ажіотажу навколо технологій, а реальному бізнесу, що стоїть за ними, не приділяється достатньо уваги”.

“Айфони та електронна пошта — це вбивці нашого часу. Вони виконують саме цю роль. Вони не є початком і кінцем всього, але люди думають інакше”.

“Я не кажу, що інтернет і цифрові технології — це погано. Але тепер, маючи суспільство, в яке все це інтегровано, ви повинні запитати себе: “Що далі?”

“Нові технології приводять до змін, а там, де є зміни, з’являються ніші для бізнесу. Якщо ви знайомі з новою технологією, у вас є унікальна можливість поставити себе на місце ваших клієнтів і зрозуміти, чи можуть ці розробки принести їм користь”.

Про криптовалюту

“Bitcoin коштує стільки, скільки за нього заплатять. Бейсбольні картки, комікси і предмети мистецтва не мають внутрішньо властивої цінності. Вони можуть мати гарний вигляд на стіні, але зробити ви з ними зможете небагато. З Bitcoin можна зробити ще менше. Принаймні, я можу подивитися на предмет мистецтва і сказати “Вау”.

“Криптовалюта як золото. Золото — це релігія. Люди, які дійсно люблять золото, кажуть, що в разі серйозної депресії, коли все піде під три чорти, якщо ви володієте золотом, то будете в порядку. Це не так. Якщо тягати з собою золотий злиток, хтось його просто забере”.

Як вести бізнес під час пандемії коронавірусу

“Якщо ви можете запропонувати інші послуги, зробіть це. Оскільки у вас зараз є дірки в графіку, саме час експериментувати з новими напрямками бізнесу”.

“Проведіть мозковий штурм не тільки зі своїми командами, але і з конкурентами. Ми всі в одному човні. Спробуймо знайти кращий спосіб відродити індустрію”.

“Міста також захочуть повернути бізнес. Припускаю, що міста, які не постраждали, можуть бути більш агресивними і мати більше коштів, щоб спробувати залучити до себе шоу та івенти. І, звичайно, працюйте з промоутерами і підтримуйте з ними зв’язок”.

“Зустріньтеся з вашими співробітниками по-справжньому. Керівники, не поспішайте і зрозумійте, яке матеріальне становище співробітників в цей непростий період, перш ніж скорочувати робочі години або звільняти їх. Приймайте рішення виходячи з обставин кожного співробітника”.

“Відмовтеся від того, що не працює у вашому бізнесі”.

“Замість того щоб концентруватися на тому, наскільки все погано, зосередьтеся на тому, як ви можете використовувати цей час для зв’язку з майбутніми клієнтами.

У кожного є речі, які він хотів би зробити заново. Зараз саме час внести ці зміни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram