Герої
15 Жовтня 2019
1 794

Правила бізнесу Майкла О’Лірі: Я прийшов закрити Ryanair, але залишився там на 20 років

Історія успіху та погляди на життя бухгалтера, який перетворив банкрута в найбільшого в Європі бюджетного авіаперевізника

Майкл Кевін О’Лірі — ірландський бізнесмен і генеральний директор популярного лоукосту Ryanair, відомий епатажними витівками та гострими заявами.

Цікаві факти про Майкла О’Лірі

✔️Майкл О’Лірі народився 20 березня 1961 року і виріс в ірландському місті Маллінгар. В сім’ї було шестеро дітей, Майкл був другим.

✔️Вчився в одному з кращих приватних коледжів Ірландії Clongowes Wood College, хоча, за його власними словами, частенько відчував брак грошей.

✔️Працював у великий аудиторській компанії Stokes Kennedy Crowle.

✔️Мав кілька газетних кіосків у Дубліні, на яких швидко нажив непогані статки.

✔️У 1987 році його знайомий по роботі в Stokes Kennedy Crowley Тоні Райан запросив О’Лірі на посаду фінансового та податкового консультанта в свою приватну авіакомпанію Ryanair. Його задачею було закриття компанії, але згодом О’Лірі збудував нову стратегію та вивів авіаперевізника на новий рівень.

✔️Майкл О’Лірі постійно шокує публіку і журналістів нецензурною лайкою на телебаченні і прес-конференціях. Коментуючи плани Ryanair по відкриттю міжконтинентальних перельотів, пожартував про якість сервісу для пасажирів першого класу в його авіакомпанії, сказавши, що їм буде надано все аж до “безкоштовних ліжок і орального сексу”.

✔️Для свого особистого авто він купив “шашечки” таксі та найняв ліцензованого таксиста особистим водієм, щоб пересуватися смугами для муніципального транспорту та таксі.

✔️Одружений з 2003 року на Аніті Фаррел та має трьох синів і доньку. Сім’я живе на величезній фермі у 1000 акрів в Маллінгарі.

✔️У Майкла є власна конюшня, якою керує його брат. Улюблений скакун — Тифоліум.


Про себе

Мені плювати, якщо я нікому не подобаюся. Я не кролик з хмар, я не аеросексуал. Я не люблю літаки. Я ніколи не хотів бути льотчиком, як ті орди і загони, які населяють аероіндустрію. Можливо, я просто трохи навіжений. Кому яке діло?

Про зарплатню

Мені платять у 20 разів більше, ніж середньостатистичному працівнику, але я думаю, що ця різниця повинна бути більше, бо я працюю, напевно, в 50 разів більше.

Мені заплатили 1,2 млн євро в минулому році за перевезення 80 млн пасажирів. Бос Aer Lingus Крістоф Мюллер отримав 1,3 млн євро за перевезення дев’яти млн пасажирів.

Про відставку

Я думаю, люди будуть танцювати на вулицях, дізнавшись про мій відхід з Ryanair. Імідж авіакомпанії явно покращиться. Напевно, половина наших пасажирів була б рада побачити мої похорони, і в кінцевому підсумку вони своє отримають.

Я вмію мінімізувати всі негативні наслідки авіакомпанії і домогтися її швидкого зростання, але я не вмію робити так, щоб нас всі любили… На моє місце повинен прийти хтось, хто трохи більше поважає політиків і бюрократів, вміє говорити про захист навколишнього середовища і літніх людей, і про ці довбані джунглі, і про рибу в океані, і про все це лайно.

Я нікому не дозволю тиснути на мене, щоб я пішов у відставку, нікому — навіть тій людині, якій доводиться зі мною жити.

Мене дуже люблять у компанії. Можете собі уявити, що б сталося, якби я заявив, що в понеділок йду? Це викликало б повну катастрофу (шуткує).

Про кризу

Нам потрібен спад. Ми відчували 10 років зростання. Спад допоможе позбутися від поганих збиткових авіакомпаній, і це означає, що ми зможемо купувати літаки дешевше.

Про Ryanair сьогодні

Це найбільша міжнародна авіакомпанія в Європі, яка в цьому році перевезе 130 мільйонів пасажирів. Наші 420 літаків виконують польоти з 87 баз у 215 аеропортів 36 країн Великої Європи. Всього у нас понад 1800 маршрутів.

Я бажаю виростити важковаговика, але не переобтяжити його.

Про плани на майбутнє

У наступні 6 років наш флот виросте до 600 літаків, а пасажиропотік досягне 200 млн пасажирів на рік. Ми гарантуємо нашим пасажирам найнижчу ціну на квитки. І досягаємо цього дякуючи найнижчим в галузі витратам. Найбільші для нас ринки — Великобританія, Іспанія, Німеччина, Італія, Греція, Португалія та сусідня з вами Польща.

Протягом 6 років ми отримаємо 240 нових літаків Boeing-737-800.

Про конкуренцію та тарифи

Європейські клієнти можуть повзти рачки по розбитому склу, щоб роздобути низькі тарифи.

Про Україну

Для нас Україна потенційно дуже хороший, великий і ніким не зайнятий ринок. Україна — велика європейська країна, що володіє великою територією. При цьому тут дуже мала повітряна мобільність населення — на понад 40 мільйонів населення всього 16 млн перевезених пасажирів в українських аеропортах. І це, з огляду на великий обсяг іноземців, в тому числі, тих, хто просто летять транзитом і не виходять з аеропорту.

Про кінний бізнес

О боже, ні! Скакуни — це не бізнес: це якраз яма для закопування грошей. Я любив займатися перегонами просто тому, що взимку більше нічим було зайнятися. Але в підсумку це перетворилося в хобі.

Про політиків

Так, прем’єр-міністра Великобританії Гордона Брауна він назвав “брехуном”, коли той розповів, куди витрачаються аеропортові збори, а голова уряду Ірландії Берті Ахерн був названий “лихом для ірландської економіки протягом останніх 10 років”.

Австрійський автогонщик Нікі Лауда та Майкл О’Лірі

Про особисте життя

Насправді я ніколи не був обділений увагою жінок, але з 20 до 40 років я працював, як афроамериканець.

Я працював сім днів на тиждень по 14-16 годин на день. У мене не було часу на подруг. У мене не було подруг протягом десяти або п’ятнадцяти років.

Я завжди був дуже обережний. Якщо ви наберете моє ім’я в Google, ви ніде мене не побачите, крім як на кінних перегонах. І ви точно не знайдете там особистої інформації про мене, моєї сім’ї і дітей. Ми живемо спокійно.

Про дружину

Ми познайомилися на весіллі, куди я змушений був піти, тому що це було весілля одного з синів Райана. Вона була подружкою нареченої і зглянулася наді мною.

Про відпочинок з рідними

Я намагаюся пояснити, що коли я буду поряд протягом двох тижнів відпустки, це травмує їх ще більше.

Про свою ферму

Це місце, де мені вдається відволіктися від Ryanair і взагалі перельотів по Європі. Я ж виріс на фермі. Я хочу, щоб мої діти виросли так само.


Найцікавіші акції від Майкла О’Лірі, що проводились чи планувались проводитись авіакомпанією:

1. У 2007 році авіакомпанія планувала встановити на своїх літаках ігрові автомати. За задумом, цей захід дозволив би зайняти нудьгуючих під час перельоту пасажирів і одночасно допомогти компанії уникнути підвищення цін на квитки. “Я не бачу, як азартні ігри на борту можуть погіршити імідж компанії”, – говорить О’Лірі. Але поки що літаки авіакомпанії так і не стали “летючими лас-вегасами“.

2. У 2003 році авіакомпанія трохи змінила свій логотип, додавши безстатевому янголу обриси жіночих грудей. Майкл О’Лірі повідомив, що компанія вирішила дати пасажирам привід посміхнутися.

3. Авіакомпанія проводить екстравагантні акції по роздачі безкоштовних авіаквитків. Так в Барселоні компанія запропонувала прийти на площу з плакатами, які критикують її конкурентів. Через рік акція повторилася вже в шотландському Глазго.

4. З 2008 року авіакомпанія випускає календар з напівоголеними стюардесами. Коштує він £5 і весь дохід від його реалізації йде до фонду допомоги дітям Angels Quest.

5. У 2009 році весь світ облетіла новина про те, що Ryanair має намір стягувати з пасажирів плату в £1 ($1,43) за відвідування бортового туалету. Новина викликала багато їдких коментарів, але домоглася головного — потрапляння авіакомпанії на перші шпальти.

6. У тому ж 2009 році, авіакомпанія Ryanair пообіцяла пасажирам стоячі місця в літаках за 4 фунти. Проєкт стоячих місць вже нібито існує. Головна проблема цієї ідеї — забезпечення безпеки пасажирів під час польоту. Після цього авіакомпанію знову почали порівнювати з летючим автобусом, іноді презирливо називаючи “скотовозвкою“.

7. Геніальні рекламні слогани й рекламна компанія авіакомпанії. Чи не кожен місяць авіакомпанія видає шедеври реклами, зазвичай реклама Ryanair нахабна, дика та обурлива. Але завжди актуальна. Наприклад, коли рейсом СантадерЛондон скористалася іспанська королева Софія, щоб відвідати терміново хворого брата, Ryanair запустила рекламу зі слоганом “Літай по-королівськи”.

8. Майкл О’Лірі постійно кидає виклики своїм конкурентам, найбільше дістається іншому великому лоукосту британському EasyJet. Але не забуває він і про інших європейських перевізників. Одного разу пан О’Лірі заявив, що пройде голим вулицями Варшави, якщо польський національний авіаперевізник LOT знизить паливні збори. Глава компанії був упевнений, що нічим не ризикує і до стриптизу справа не дійде, оскільки у польського перевізника “кишка тонка” скасовувати паливні збори. І він мав рацію.

9. З’являлася також інформація, що компанія Ryanair розглядає можливість введення “податку на товстих”. Всіх пасажирів із зайвою вагою збиралися змусити платити додаткові гроші за авіаквиток. Однак, справа до цього так і не дійшла.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram