Герої
31 Жовтня 2019
2 683

Правила бізнесу Бернара Арно: Ті, хто хоче розвивати свій бізнес, повинні орієнтуватися на Китай

Історія успіху інженера, який збудував імперію розкоші

Бернар Арно – французький бізнесмен, третя найбагатша людина у світі та перша в Європі. Власник контрольного пакета акцій французької компанії LVMH (Louis Vitton Moët Hennessy), що виробляє предмети розкоші та включає такі торгові марки, як Louis Vuitton, Givenchy, Kenzo, Chaumet, Moet & Chandon, Hennessy, TAG Heuer. Власник модного дому Christian Dior. За даними Bloomberg, статок Бернара Арно складає $91,9 мільярда.


Цікаві факти про Бернара Арно:

✔️Бернар Арно народився у французькому містечку Рубе, розташованому на кордоні з Бельгією.

✔️В 1971 році Бернар закінчив престижну Політехнічну школу Парижа та отримав диплом інженера, щоб очолити сімейний бізнес, пов’язаний з будівництвом.

✔️Після навчання став керувати компанією батька. Там він і заробив свій перший мільйон.

✔️Згодом він продав компанію та поїхав до США, щоб вивчити досвід ведення бізнесу. У Флориді він успішно займався будівництвом.

✔️У 1984 році бізнесмен інвестував $15 млн з сімейного капіталу та $80 млн позики банку в збанкрутілу компанію Boussac, що займалася виробництвом дорогих тканин. На додачу він отримав будинок моди Christian Dior, що був частиною компанії.

✔️Згодом Бернар починає скуповувати акції компанії LVMH та отримує контроль над компанією. На сьогодні обсяг продажів LVMH становить близько $53 млрд. Групі компаній належить  понад 70 брендів та близько 4590 роздрібних магазинів.

✔️Бернар Арно вперше потрапив до рейтингу доларових мільярдерів за версією Forbes у 1997 році.

✔️Має Орден Почесного легіону.

✔️Перебуває у другому шлюбі та має п’ятьох дітей.

✔️Серед предків Арно є художники епохи Відродження, королівські портретисти брати Жан та Франсуа Клуе. Також в його роду дуже багато колекціонерів живопису.

✔️Бернар міг би стати успішним піаністом-віртуозом. У 2017 році разом він з дружиною та сином Фредеріком виступив у Москві. У Будинку музики вони зіграли концерт №7 для трьох фортепіано Моцарта.

✔️Дозвілля мільярдер проводить цілком традиційно для вищого кола: верхова їзда, теніс.

✔️Сім’я Арно допомагає інвалідам, які отримують освіту в Академії витончених мистецтв, спонсорує картинні галереї, нові таланти в світі бізнесу і мистецтва.

✔️Не любить панібратства. Навіть найближчі люди звертаються до нього на “Ви”.

✔️Бернар обожнює біфштекс з кров’ю і шоколадний торт.

✔️16 квітня 2019 року родина французького бізнесмена-мільярдера Бернара Арно і його група LVMH виділила €200 мільйонів на відновлення постраждалого від пожежі Нотр-Дам де Парі.

Після концерту в Москві з дружиною, сином та дирижером Володимиром Співаковим

Про успіх

Люди не розуміють, що для того, щоб прийти до успіху, потрібно володіти двома абсолютно протилежними одна одній навичками: баченням художника і розумінням логіки маркетингу. Це дуже складний процес.

Мало бути обдарованим, потрібно бути надобдарованим.

Секрет успішного бізнесу — в об’єднанні креативності та організаторських здібностей.

 

Про бізнес

Бізнес вчить нас терпінню. Тут головне — вміти дочекатися потрібного моменту.

Головне — поєднання гострої сучасності та традиції.

У творчості та справах треба вміти мріяти.

При організації компанії головне — це баланс між творчим та комерційним аспектами.

Ті, хто хоче розвивати свій бізнес, повинні орієнтуватися на Китай. У цій країні величезними темпами зростає населення і попит на предмети розкоші.

Про LVMH

В Америці я усвідомив потенціал імені Christian Dior, і саме це привело мене в бізнес на предметах розкоші.

Мій бізнес іде всупереч глобалізації. Ми виробляємо товари в Італії, Франції та продаємо їх Китаю, тоді як зазвичай у світі все відбувається з точністю до навпаки.

Недостатньо мати лише талановитого дизайнера. Таким же талановитим повинен бути весь менеджмент. Креативний процес дуже неупорядкований, а процес виробництва повинен бути максимально раціональним.

Наша стратегія — створенні справжніх зірок. Зірка серед брендів — це найгучніше ім’я, яке приносить величезний прибуток. Справжніх зірок на ринку розкішних товарів не так вже й багато, їх можна перерахувати по пальцях.

Якщо ви запитаєте у нью-йоркського таксиста, чи знає він, як звати нинішнього президента Франції, відповідь, найшвидше, буде негативною. Але він, напевно, знає Christian Dior. Для нього це один із символів Франції нарівні з Ейфелевою вежею.

 

Про розкіш

Не всі предмети розкоші й земні блага незамінні. Деякі з них — справжня перешкода для розвитку людства.

Я гарантую, що і через сто років будуть пити Dom Perignon, а от яким інтернетом будуть користуватися — цього я не знаю.

Ніякі економічні негаразди в західних країнах не в змозі похитнути ринок предметів розкоші, адже на нього зараз виходить швидко зростаючий середній клас таких країн, як Росія, Китай, Індія.

 

Про гроші

Гроші ніколи не були для мене метою. Весь цей час мене нескінченно захоплювали творчість і прагнення до досконалості на найвищому рівні.

З дружиною, сином Антуаном та його дружиною Наталею Водяновою

Про дизайн

Сьогодні молоді дизайнери живуть в світі, який швидко змінюється, де спілкування відбувається миттєво. А мене завжди цікавила тільки довгострокова перспектива.

У 1980-х роках навіть у США ще було можна продати товар тільки завдяки бренду. Але зараз все по-іншому. Людей більше цікавлять якість і дизайн.

 

Про витвори мистецтва

Коли я вибираю дизайнера, це можна порівняти з інвестицією в довгострокову перспективу. Те ж саме відбувається з художніми творами. Коли я купую витвір мистецтва, я завжди, що з цим твором я буду жити протягом багатьох десятиліть.

Я купую для фонду і моєї особистої колекції тільки ті речі, які мене вражають, до яких я відчуваю сильне й щире почуття.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram