Драйв
5 Лютого 2021
2 144

Пожити з комфортом: Які найтехнологічніші квартали світу зможуть підкорити серця городян

Роботи, IoT-датчики, керування житлом за допомогою смартфону — далеко не весь перелік, яким уже користуються 

Майже всім сьогодні знайома концепція розумних міст — супертехнологічних просторів, що керуються штучним інтелектом (ШІ) за допомогою гаджетів і технологій інтернету речей (IoT). Однак повністю міст цифрового формату майже немає, а поодинокі приклади мають швидше негативний характер, і рівнятися на них зовсім не хочеться.

Взяти хоча б приклад корейського міста-невдахи Сонгдо, з якого планували зробити азійський Манхеттен, але технологічніший: місто повністю пронизане системою розумних датчиків, які роблять все: від вимірювання рівня забруднення до аналізу транспортного потоку. Місто підключене до єдиної хмари, а сміття з квартири автоматично потрапляє на перероблення за допомогою пневматичних труб.

На будівництво витратили $40 млрд, однак через майже 15 років з дати відкриття він заповнений чи не на чверть: для місцевих проживання тут стало занадто дорогим і вони масово переселяються, а нові мешканці в’їжджати не поспішають: Сонгдо знаходиться у 40 км від Сеула (найбільше місто та столиця Республіки Корея), але транспортна система настільки слабка, що дорога займає більше ніж дві години.

Причина такого провалу у тому, що для творців “міста майбутнього” технології стали основною метою, при цьому амбіції заступили реальну цінність — зробити простір насамперед комфортним для самих жителів. Технологічний розвиток має відбуватися поступово: тому перед тим, як створити ціле місто, розумніше розпочати з його “мініверсії” — цифрового кварталу.

Що таке цифровий квартал?

За різними оцінками, сьогодні у світі є від декількох десятків (якщо брати до уваги національні проєкти та міжнародні угоди) до декількох сотень цифрових кварталів.

Єдиного уявлення про те, що саме робить їх “розумними” — немає, але урбаністи сходяться на думці про те, що “цифровий квартал” — це комплекс будинків (як правило, до сотні), в якому використаний принцип мінімізації впливу на навколишнє середовище та впроваджені технології, що полегшують повсякденний побут жителів.

Цифрові квартали базуються як в ультрамегаполісах на кшталт Берліна або Лондона, так і в менших містах — на зразок словацької Братислави або фінського Тампере. Деякі квартали створені з нуля, інші — виникають з урахуванням готового житлового фонду, в якому, як правило, і так має бути капітальний ремонт (разом з ним у будинку проводять технологічні вдосконалення).

На фото: комплекс Ten Thousand Santa Monica/livetenthousand.com

Робот-помічник і комфорт високого класу

Ідеальний приклад цифрового кварталу — житловий комплекс Ten Thousand Santa Monica в Лос-Анджелесі на 300 юнітів, який сміливо можна назвати зразком видатної архітектурної роботи: чотири кришталеві вежі зі скошеним дахом побудовані майже впритул одна до одної, створюючи драматичний ефект.

Лобі в стилі модерн прикрашені творами сучасного мистецтва, а в їх оформленні використані екологічні та фактурні матеріали, наприклад, камінь травертин з Італії ефектного титанового відтінку, а також декілька рідкісних сортів горіха й дуба. Усе це в цілому мало б відрізняло Ten Thousand від інших розкішних житлових комплексів поблизу Беверлі-Хіллз, мешканців якого не здивуєш приватним кінотеатром чи басейном на даху.

Крім цього, Ten Thousand ще й технологічний. Одна з цікавих особливостей — мешканець комплексу, робот-помічник Чарлі. Він доставляє резидентам посилки та їжу, може надати навігацію з будівлі та виконує будь-які дрібні доручення.

Резидент може управляти Чарлі зі свого Айпад, де встановлено спеціальний додаток Ten Thousand. Але додаток потрібний не тільки для цього. По-перше, він зчитує показники IoT-пристроїв, якими, звичайно ж, напхане житло резидентів, наприклад, датчиків світла, води та енергії. З його допомогою можна вмикати світло з іншої кімнати, заварювати каву з ліжка або набирати ванну з машини на шляху додому.

Додаток — єдина екосистема житлового комплексу: через неї можна, наприклад, оплатити тренування в місцевому спортзалі, забронювати обідній зал комплексу під приватний захід, замовити автомобіль. Або просто оплатити оренду, що теж зручно.

На фото: квартал Future Living/smart-city-berlin.de

Німецько-японські мрії про майбутнє та найтехнологічніші у світі комуни

Найчастіше поняття цифрових кварталів застосовується до технологічних новобудов, спеціально призначених для того, аби познайомити городян з новим рівнем повсякденного комфорту. Як приклад — проєкт кварталу Future Living, який буде зведено на півдні Берліна японською компанією Panasonic.

За задумом, він повинен стати найбільшим технологічним хабом Німеччини, де відкриють свої офіси найпрогресивніші IT-компанії, дослідницькі організації та лабораторії країни. А їх співробітники житимуть в безпосередній близькості.

Опис Future Living дійсно малює картини з футуристичних фільмів. На дахах будинків — 600 фотоелектричних панелей: у похмуру погоду й темний час доби вони надаватимуть кварталу електрику, закриваючи до 90% потреб в енергії.

IoT-датчики за вікном розумітимуть, коли погода зіпсується, й радитимуть за необхідності не виходити на вулицю. Вода теж нагріватиметься від накопиченої панелями сонячної енергії, а потім надходитиме жителям. Для проходу в будівлі ключ не потрібен — жителі використовуватимуть RFID-карти або додаток на смартфоні, а система “упізнаватиме” резидентів за їх профілем.

Весь контроль і обслуговування відбуватиметься через хмарні сервіси: освітлення, кліматичні системи, побутову техніку, та навіть закриття й відкриття дверей регулюватимуться з єдиної IoT-платформи. Кожна квартира матиме смарт-колонку, яка повідомлятиме, якщо хтось дзвонитиме у двері, або попереджатиме, коли в будинку спрацює пожежна сигналізація.

На фото: проєкт Brainport Smart District/brainportsmartdistrict.nl

Ще далі пішли автори проєкту Brainport Smart District. Його будівництво саме зараз розгортається у місті Хелмонд у Нідерландах. Протягом наступних 10 років там збудують майже 1,5 тис. нових житлових будинків і комерційних приміщень. Нові технології планують використовувати не тільки для зручності жителів, але й для створення нового типу суспільства, де зв’язки між сусідами будуть дуже тісними.

За задумом проєктувальників, район самостійно вироблятиме для себе енергію, харчові продукти, управлятиме водними ресурсами, цифровими даними й транспортними системами. У цьому допоможуть IoT- і GPS-датчики, системи розумного відеоспостереження, штучний інтелект і машинне навчання. По суті, цифровий квартал Хелмонд стане найтехнологічнішим у світі.

При цьому головна фішка Brainport Smart District — в обміні інформацією. Усі цифрові дані жителів перебуватимуть у відкритому доступі (при цьому вони не зможуть вийти за межі локальної системи) й аналізуватимуться в безперервному режимі.

За словами IT-розробників, це дозволить оптимізувати абсолютно всі процеси — від споживання енергії до руху транспорту й замовлення необхідної кількості продуктів. Також це допоможе максимально скоротити кількість сміття й отримати повний контроль над енергією. Наприклад, будь-який житель зможе продати енергію своїх сонячних панелей сусідові.

Мета творців Brainport Smart District — показати, що у XXI ст. людина може жити відповідно до своїх реальних потреб і не брати від природи більше, ніж потрібно. До речі, перші сто будинків планують заселити вже у 2021 році.

Джерела: The Bell, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram