Бiзнес
30 Червня 2019
4 980

Повний аутсорс: Кращі комплексні рішення для бізнесу

Investory News визначали ТОП-5 найкращих аутсорсингових компаній України на основі вибору підприємців

Аутсорсинг бізнес-процесів або business process outsourcing (BPO) – це процес обслуговування окремих внутрішніх функцій підприємства зовнішнім підрядником. Головні цілі – отримати компетентну послугу від команди професіоналів з певного напрямку та оптимізувати витрати на отримання цієї послуги. Найчастіше компанії звертаються до аутсорсингових команд за посиленням таких функцій як фінансова, юридична, кадрова та IT. Хоча нерідко бізнес цікавлять й специфічні послуги.

Генеральний директор Nota Group, член правління Асоціації професіоналів корпоративної безпеки України, глава комітету корпоративної безпеки Групи компаній “Октава” Тетяна Андріанова впевнена, перехід на аутсорсинг – це в першу чергу залучення експертних знань, у другу – економія. За оцінками експертів, економія може досягати 30%.

“До витрат на утримання всього бек-офісу бізнесу входить не лише заробітна плата, а й інші витрати. Оплата робочого місця, витрати на зв’язок та інтернет, на мотиваційні та освітні програми та багато іншого. І ця сума загалом приблизно дорівнює фонду оплати праці”, – розповідає пані Андріанова.

Цифри та факти

За інформацією компанії “Група Фінансових Рішень” спостерігається зростання ринку аутсорсингу фінансових послуг. “Якщо порівнювати глобальний ринок аутсорсингу у 2000 році, то за даними авторитетного німецького онлайн-порталу статистики Statista він оцінювався в $46,5 млрд, а у 2017-му ця цифра збільшилася майже у два рази – до $88,9 млрд”, –  розповідає Любов Цимбал, генеральний директор компанії “Група Фінансових Рішень”.

Послугами бухгалтерського аутсорсингу в Європі користується близько 86% компаній, в США цей показник ще більший – понад 90%. Ринок України оцінюється експертами в $8-10 млн. Найбільшим ринком реалізованих послуг у сфері фінансового консалтингу за підсумками минулого року є Київ і Київська обл., частка якого в III кв 2018 року становила близько 62,78% ринку, у трійку лідерів входить Дніпропетровська (15% ринку) і Львівська області (13,2%).

Трендові напрямки 

Експерти стверджують, що найчастіше бізнес віддає на аутсорс IT-процеси, юридичні питання, управління нерухомістю та об’єктами, податкову звітність, кадрові, фінансові та закупівлі питання. Серед останніх трендів – суттєве зростання попиту на послуги кадрового діловодства та аудиту. “Це пов’язано з істотним збільшенням розміру фінансових санкцій за порушення у сфері трудового законодавства”, – пояснює генеральний директор Intercomp Україна Марина Макаренко.

Останні два роки бізнес переходить на міжнародні стандарти фінансової звітності, які згідно зі змінами, внесеними до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” щодо удосконалення деяких положень” від 5 жовтня 2017 року, повинні застосовувати ті підприємства, цінні папери яких допущені до біржових торгів. А також великі підприємства, й ті, що видобувають корисні копалини.

Використовуючи аутсорсинг підприємець має змогу звільнитися від вирішення непрофільних задач і сконцентруватися на стратегічних цілях. Адже не потрібно перейматися за своєчасну здачу звітів,  слідкувати за змінами у законодавчій базі, нових формах податкової бухгалтерської звітності, появі нових податків, зміні ставок тощо.

“Як не дивно, модель аутсорсингу за деякими процесами може бути більш затратна, – розповідає партнер Kreston GCG Андрій Попов. – Наприклад, власний персонал може бути мотивований на неоплачуваний овертайм, бо має відчуття причетності до проекту або має плани щодо кар’єрного зростання. У випадку з аутсорсингом, кроки в бік від заздалегідь обумовленого обсягу, як правило, оплачуються”.

На думку Попова, переведення деяких критичних бізнес-процесів на аутсорсинг може негативно позначитися на управлінні ризиками та керованості компанією в цілому. “Не будемо забувати й про важливі аспекти захисту конфіденційної інформації. У зв’язку з цим, вибір аутсорсингової компанії є вкрай відповідальним завданням для менеджерів і акціонерів будь-якого підприємства”, – наголошує пан Попов.

Зі свого боку пані Цимбал підтверджує важливість репутаційного аспекту для компанії: для аутсорсера втрата репутації, фінансові санкції та ризик втрати бізнесу – досить серйозні причини, щоб зберігати 100%-ву конфіденційність стосовно клієнта.

Лідери за вибором підприємців

Протягом червня редакція Investory News проводила голосування щодо визначення кращих компаній з надання аутсорсингових послуг для бізнесу. На основі голосів українських підприємців, їх відгуків про співпрацю та власного аналізу комплексності послуг, ми обрали найкращі аутсорсингові компанії для підприємців України.


Nota Group

Локація головного офісу: Київ 

З якого року на ринку: 2007

Кількість працівників: 34

Кількість клієнтів за останній рік: 100+

Які напрямки покриває компанія: надає повний спектр фінансових, юридичних послуг, практикуючи вирішення суперечок і управління конфліктами, податкове планування, бухгалтерський та супровід банківських і фінансових операцій, проведення юридичних тренінгів для бізнесу.

Вирішує кадрові проблеми: від розробки мотиваційних програм, підбору персоналу, кадрового аудиту та обліку й до нарахування заробітної плати. Плюс займається корпоративною безпекою та форензиком.

Які плани з розширення портфелю послуг: впровадження й проведення корпоративних освітніх програм, розвиток Pre-employment screening (перевірка при найманні на роботу) та Client Security Check (перевірка контрагентів).


EBS 

Локація головного офісу: Київ

З якого року на ринку: 1998

Кількість працівників: 155

Кількість клієнтів за останній рік: 238 

Які напрямки покриває компанія: займається аутсорсингом бухгалтерського обліку та МСФЗ – від нарахування та виплати заробітної плати, фінансових розслідувань до підготовки фінансової звітності згідно з МСФЗ.

А також управлінням персоналу – його пошуком, консультуванням, навчанням. Надає юридичні послуги у сфері корпоративного, трудового права, фінансових питань та оподаткування. Займається питаннями трансфертного ціноутворення – виявлення контрольованих транзакцій, консультування з питань трансфертного ціноутворення, аудит документації і так далі.

Також займається управлінським консалтингом та ІТ від розробки та впровадження стратегії до оптимізації бізнес-процесів, бізнес-планування та оцінки бізнесу, організаційної реструктуризації до супроводу при виході на ринок.

Які плани з розширення портфелю послуг: не планується розширення переліку послуг.


Intercomp Україна

Локація головного офісу: Київ

З якого року на ринку: 2007

Кількість працівників: 85

Кількість клієнтів за останній рік: понад 130 міжнародних компаній

Які напрямки покриває компанія: наразі Intercomp Україна пропонує широкий спектр послуг у сфері кадрового та фінансового аутсорсингу – послуги з розрахунку заробітної плати, кадрового та військового обліку, ведення бухгалтерського обліку та підготовки податкової звітності для підприємств, що представляють різноманітні сфери господарської діяльності в Україні.

Юридичні послуги у сфері договірного, корпоративного, міграційного та трудового права, а також допомога розвитку бізнесу “з нуля”.

Які плани з розширення портфелю послуг: активний розвиток вже наявних напрямків фінансового та юридичного консалтингу. А також пакету розширення міграційних послуг та послуг з питань охорони праці для адаптування портфелю під чимраз більший попит з боку клієнтів. Інвестування в розробку нових онлайн сервісів для встановлення інтерактивного контакту з клієнтами.


Група Фінансових Рішень (Finance Solutions Group)

Локація головного офісу: Київ 

З якого року на ринку: 2015

Кількість працівників: 17

Кількість клієнтів за останній рік: 70

Які напрямки покриває компанія: фінансовий консалтинг, коли проводиться діагностика фінансового стану підприємства та розробляється система корпоративного управління, фінансової й інвестиційної стратегії. А також фінансовий менеджмент – консультації з фінансових операцій, аутсорсинг послуг фінансового директора на тимчасовій основі, проведення фінансового аналізу підприємства та супровід його зовнішнього аудиту.

Серед аутсорсингових послуг ще й впровадження грейдингу та “точкова” переоцінка посад, корпоративні тренінги, супровід компанії, що переживає кризу – від аналізу й оцінки поточного стану, факторів, що вплинули на розвиток кризової ситуації до розробки, впровадження та супроводу антикризової стратегії.

Також у компанії допоможуть зареєструвати фірму, провести кадровий облік, підготувати фінансову та податкову звітність, провести інвентаризацію та реструктуризацію бізнес-портфеля. Плюс – оптимізувати бізнес-процеси.

Які плани з розширення портфелю послуг: впровадження послуг з юридичного обслуговування та залучення інвестицій.


Kreston GCG

Локація головного офісу: Київ

З якого року працює: 2001

Кількість працівників: близько 140

Кількість клієнтів за останній рік: 100+

Які напрямки покриває компанія: надаються аудиторські послуги – від аудиту фінансової звітності до форензіку – фінансових розслідувань та оціночні послуги – активів й бізнесу в цілому. Компанія супроводжує податковий напрям: аудит, планування, надає допомогу у вирішенні податкових суперечок.

А також консультаційні (розробка стратегій та бізнес-планів, маркетингові дослідження та консалтинг, аудит системи продажів, рекрутинг фінансових спеціалістів, підвищення ефективності HR-відділу) та юридичні послуги у сфері корпоративного та комерційного права, M&A, управління приватним капіталом, вирішення суперечок, міжнародного оподаткування та структурування.

Які плани з розширення портфелю послуг: розвиток напрямів, що пов’язані з професійним навчанням, тобто тренінги, сертифікація за міжнародними програмами. А також посилення вже наявних в лінійці послуг, які займали незначну частку у виторзі – наприклад, юридичні послуги.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram