Новини
12 Березня 2020
783

Потягнуло вниз: Після оголошення пандемії коронавірусу американські індекси впали

Основні фондові індекси впали на кілька відсотків

Гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебрейесус оголосив у середу, 11 березня, про пандемію у зв’язку з продовженням поширення у світі коронавірусу COVID-19, повідомляє Reuters.

“Ми прийшли до висновку, що ситуацію з COVID-19 можна схарактеризувати як пандемію”, — сказав він на прес-конференції в Женеві.

Глава ВООЗ підкреслив, що його організація цілодобово оцінює ситуацію у світі у зв’язку з коронавірусом. “І ми вкрай стурбовані як страшними темпами поширення вірусу, так бездіяльністю щодо цього”, — заявив він.

Гебрейесус попередив, що найближчими днями та тижнями вони очікують, що кількість випадків зараження COVID-19, кількість викликаних ним смертей і кількість охоплених спалахом захворювання країн продовжать збільшуватися.

Відповідно до критеріїв ВООЗ, пандемія — це поширення нового захворювання у світових масштабах. Наприклад, пандемія грипу відбувається, коли з’являється новий вірус грипу і поширюється по всьому світу, і більшість людей не мають імунітет.

Оголошення коронавірусу пандемією потягнуло вниз американський фондовий ринок. Основні фондові індекси впали на кілька відсотків.

Індекс Dow Jones впав більш ніж на 500 пунктів після того, як ВООЗ визнала пандемією новий коронавірус. О 18:18 за київським часом він становив 24 174 пункту, а в наступні дві години опустився на 2,16% до 23 651. Всього з початку торгового дня 11 березня Dow Jones втратив 1242 пункти (мінус 5%).

Зниження також показав індекс S&P 500, який за той же час впав з 2796 до 2749 пунктів, також втративши понад 1%. Падіння з початку торгів склало 4,56%. Індекс Nasdaq впав на 2,32% з 8122,33 до 7934 пунктів. За день індекс скоротився на 4,93%.

Світові торговельні майданчики почали тиждень з обвалу, що стався після падіння цін на нафту. У понеділок, 9 березня, вартість ф’ючерсів на нафту Brent відразу після відкриття торгів впала на 30% — з $45 до $31,02 за барель. Bloomberg писав, що це падіння стало найбільшим з часів війни в Перській затоці в 1991 р.

На початку торгового дня торги довелося припиняти на 15 хвилин через різкий обвал основних індексів. У перші чотири хвилини торгів S&P 500 впав на 7%, Dow Jones — на 7,29%, а Nasdaq — на 6,86%. У вівторок американський фондовий ринок відіграв частину втрат: основні індекси відновили втрачене приблизно на дві третини.

Хто на ринку заробляє від поширення коронавірусу, так це американські “шортісти”, які ставили на зниження ринків. Так, минулого тижня вони заробили $51 млрд (за даними з 24 лютого по 3 березня).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram