Новини
5 Травня 2020
998

Посли країн-інвесторів у “зелену” енергетику звернулись до керівництва України

Іноземні компанії остерігаються неповернення інвестицій розміром у $2 мільярди у відновлювану енергетику

Посли Бельгії, Великої Британії, Канади, Норвегії, Німеччини, Франції, Швеції та Південної Кореї в Україні написали лист до керівництва країни, закликавши не допустити неповернення інвестицій у відновлювані джерела енергії (ВДЕ) країни, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ми з оптимізмом дивимося на процедуру медіації, яку ваш уряд зараз проводить з Секретаріатом Енергетичного співтовариства і яка в найближчі тижні повинна привести до консенсусної угоди з іноземними інвесторами та відповідними зацікавленими сторонами. Ми розуміємо, що проект меморандуму був підготовлений в процесі медіації. За умови необхідної доброї волі з обох сторін цей меморандум може бути доопрацьований, забезпечуючи можливу основу для врегулювання”, — йдеться в листі.

Посли усвідомлюють, що електроенергетичний сектор України нині стоїть перед серйозними викликами, але закликають не вносити в закони та правила ринку незворотні зміни, які не дозволять інвесторам гарантовано повернути свої інвестиції.

У тексті листа зазначається, що на цей час іноземні компанії вклали вже понад $2 млрд інвестицій у розвиток сектора відновлюваної енергетики України, що свідчить про довіру до виконання країною своїх регуляторних і законодавчих зобов’язань.

У зв’язку з цим посли закликали не підривати довіру інвесторів прийняттям рішень, які можуть мати короткострокову вигоду, але разом з тим негативні довгострокові наслідки для електроенергетичного сектора і для інвестиційного клімату України в цілому.

“Варто також зазначити, що ряд українських проектів з відновлюваної енергетики були забезпечені гарантіями експортного кредиту, наданого зарубіжними урядами. Тому ми не можемо виключати можливості того, що будь-яке одностороннє скасування правових гарантій з боку України може привести до того, що надання державних кредитних гарантій в майбутньому буде здійснюватися з великим небажанням”, — йдеться в листі.

Як пише агенція, у вівторок, 5 травня, в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець повідомила, що проект меморандуму з інвесторами в ВДЕ буде напрацьований протягом тижня для подальшого обговорення урядом і учасниками галузі.

Нагадаємо, великі енергетичні компанії тимчасово зупиняють реалізацію масштабних проектів через коронавірус і тривалий карантин. Так, канадська компанія з інтегрованою енергетикою Husky Energy припинила будівництво великого проекту на родовищі West White Rose, а компанія Exxon Mobil через епідемію коронавірусу ймовірно тимчасово зупинить реалізацію свого проекту в Мозамбіку вартістю $30 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram