Мiста Новини
18 Червня 2020
2 572

Посеред океану: Мільярдери Кремнієвої долини захотіли переїхати в незалежні плавучі міста

Такі поселення поза урядового контролю, тож їх жителям не потрібно платити податки

Фото: The Seasteading Institute

На фоні пандемії попит на плавучі міста, незалежні від урядів, різко виріс серед мільярдерів Кремнієвої долини. Йдеться про сістейдінг — будівництві та проживанні у вільних спільнотах, плаваючих у відкритому морі поза юрисдикцією будь-якої конкретної країни, пише Business Insider.

“Люди з технологічних центрів, таких як Кремнієва долина, шукають інші місця для життя, які будуть дешевше і безпечніше”, — розповів засновник Seasteading Institute Петрі Фрідман. Він відзначив сплеск інтересу до плавучих міст з боку жителів Кремнієвої долини.

Колишній співробітник Google Петрі Фрідман у 2008 р. заснував дослідний центр Seasteading Institute в Сан-Франциско. До 2017 р. в раді директорів організації був співзасновник PayPal Пітер Тіль.

Фрідман вірить у майбутнє плавучих чартерних міст. У таких спільнотах система управління визначається власним документом (хартією), а не місцевими, районними, національними законами або законами штату. Чартерні міста мають право приймати або змінювати свою хартію рішенням більшості жителів.

Seasteading Institute веде переговори з девелоперами про будівництво автономного міста посеред Тихого океану. Оскільки такі поселення поза урядового контролю, їх жителям не потрібно платити податки.

Фото: The Seasteading Institute

Мета Фрідмана зі створення незалежних міст розділяє глава стартапу з виробництва електричних велосипедів Jump Райан Жепецкі. Uber купив Jump за $200 млн у 2018 р. Зараз підприємець працює над залученням фінансування для чартерного міста.

Плавучі міста можуть стати рішенням не стільки для стурбованих питаннями безпеки мільярдерів, скільки для країн, що борються з ростом рівня моря і перенаселеністю.

У квітні мільярдери з Кремнієвої долини втекли у свої бункери до Нової Зеландії, щоб перечекати пандемію. В останні роки багаті американські бізнесмени інвестували в підготовку до можливих стихійних лих та епідемій.

Як писали раніше Investory News, власники мегаяхт використовують свої судна для того, щоб дочекатися закінчення пандемії в самоізоляції далеко від вогнищ вірусу. На більшості яхт є свої медичні блоки з усім необхідним обладнанням для реанімації та інтенсивної терапії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram