Бiзнес
28 Січня 2021
3 988

Porsche: Історія сімейного успішного бізнесу

Перше авто з емблемою власної марки засновнику Фердинанду Порше довелося чекати понад 40 років

Коли Фердинанд Порше в 1931 році заснував компанію Dr. ing. h. c. F. Porsche GmbH, він навіть і подумати не міг, яких висот в майбутньому досягне бренд Porsche.

Тоді він займався виготовленням агрегатів для автомобільних фірм. Масове виробництво своїх автомобілів ще знаходилося в далекому майбутньому.

Фердинанд Порше цілком успішно займався створенням і виробництвом автомобілів для інших компаній. Такі автомобілі, як KdF-Wagen (що став основою Volkswagen) і Type 22 (гоночний автомобіль компанії Auto Union AG) — результати праці й таланту Фердинанда Порше. Принципи, які він використовував при створенні цих двох автомобілів, почасти втілилися і в автомобілях компанії Porsche.

Так, у 1898 році молодий інженер отримує замовлення на конструювання автомобіля на електричній тязі й за кілька тижнів створює зразок — швидкий і компактний електромобіль, який міг розігнатися до 40 км/год. Єдиним недоліком машини була велика вага, адже місткі свинцеві акумуляторні батареї були дуже важкими.

На фото: Порше за кермом Lohner-Porsche Electric Car

Презентувавши прототип власнику компанії Jacob Lohner, Порше відразу ж отримує посаду головного конструктора і починає працювати над своїм першим авто — Lohner-Porsche Electric Car.

Згодом він переходить в Austro-Daimler. Під його керівництвом народжуються легендарні моделі: Sascha, ADM, Prinz-Heinrich і ADR.

Під час Першої світової війни Порше займається проектуванням моторів для літаків і дирижаблів, а також автомобілів з гібридною силовою установкою. За інноваційні розробки отримує звання заслуженого професора Віденського технічного університету та хрест “За заслуги”.

У 1923 році Фердинанд починає працювати в компанії Daimler-Benz AG, де керує створенням таких спорткарів, як S і SS.

А в 30-х роках він відвідує СРСР, де знайомиться з роботою авіаційних і танкових заводів. Тут він отримує пропозицію переїхати зі своїм конструкторським бюро в Москву, щоб працювати в автомобільній, авіаційній промисловості й танкобудуванні. Однак Порше відмовляє і повертається в Німеччину.

На фото: Porsche 64

До початку Другої світової війни він встигає створити перший автомобіль — Porsche 64, який був призначений для проведення гонки Берлін — Рим і стане прабатьком всіх моделей марки. Його вирізняла обтічна форма кузова, яка виглядала зовсім інакше, ніж звичні автомобілі тих часів. Під капотом розташовувався опозитний мотор з повітряним охолодженням, який дозволяв машині розганятися до 160 км/год. Всього було виготовлено три екземпляри моделі.

Фердинанд Порше, про який в той час вже часто говорили як про по-справжньому геніального конструктора, брав участь у виготовленні військової техніки в роки Другої світової війни, а також випуска джипи, амфібії, військові автомобілі.

Створення таких танків, як “Тигр”, “Пантера”, а також артилерійської установки “Фердинанд” — все це заслуга саме Фердинанда Порше (остання, до речі, має ім’я свого розробника).

За участь у військових проектах нацистів він був заарештований в грудні 1945 року і відправлений до в’язниці на 20 місяців. Тим часом розвитком марки зайнявся Феррі Порше — його син.

Після звільнення геніальному розробнику в буквальному сенсі було нікуди податися. Там, де він працював раніше, вже були інші фахівці. Та й до того ж зіграло свою негативну роль його тюремне минуле — який роботодавець захоче зв’язуватися з колишнім ув’язненим, причому винному у змові з нацистами?

На фото: Фердинанд Порше з сином (в центрі) біля Porsche 356

Подальшу долю компанії Porsche визначив син великого конструктора — Феррі Порше, який продовжив справу, розпочату батьком.

1948 рік ознаменувався виходом Porsche-356, який швидко завоював популярність багатьох любителів швидкості. Виробництво даної моделі тривало до 1965 року. За цей час вона пережила безліч доопрацювань і варіацій.

Рівно в середині минулого століття компанія Porsche переїжджає у Штутгарт, де знаходиться і дотепер. У віці 75 років, 1951 року, Фердинанд Порше помирає, проте його справу з успіхом продовжили його сини та онуки.

Саме онук Фердинанд Александр став автором першого покоління легендарного Porsche 911. У 1960-ті роки він створив та очолив дизайн-бюро Porsche Design Group, найбільш відоме своїми унікальними аксесуарами — дорогими годинниками, окулярами й тощо.

На фото: Фердинанд Александр Порше з Porsche 911

Однак, сам він вважав найважливішою роботою у своєму житті зовсім не 911, а Porsche 904 (він же Carrera GTS) — спорткар 1964 модельного року.

У 1963 році була презентована ​​одна з найуспішніших розробок компанії — модель Porsche 911. Згідно з планами розробників, ця модель повинна була протриматися на ринку близько 15 років. Однак, цей автомобіль і зараз є одним із найпопулярніших, а журнал “Forbes” визнав його автомобілем, який змінив світ.

На початку нинішнього століття компанія почала втілювати в життя принципово нові ідеї. Так з’явилися моделі Porsche Cayenne і Porsche Panamera.

Зараз брендом Porsche володіє концерт Volkswagen, який своєю появою також багато в чому завдячує саме генію Фердинанду Порше.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram