Новини
25 Червня 2019
1 331

Популярна гривня: Іноземні інвестори активно скуповують валюту України

Інвестори вважають, що українська гривня, а також єгипетський фунт захистять від потрясінь на ринку

Іноземні інвестори масово скуповують екзотичні валюти, такі як єгипетський фунт і українська гривня. Таким чином вони шукають активи, які мають невеликий зв’язок із глобальними ринками на фоні підвищення побоювань щодо зростання та торгівлі.

Грошові знаки України та Єгипту потрапили до переліку таких, що демонструють кращі показники на валютному ринку, який наразі перебуває під тиском зміцнілого долара та страхів, що пов’язані зі скороченням глобального зростання, передає The Wall Street Journal. І зазначає, що з кінця січня 2019 року єгипетський фунт виріс на 6% у співвідношенні до долара США, а гривня за той же період – на 5%.

Як повідомляється, Київ та Каїр пропонують також прибутковість боргів в їх національній валюті, що виражена двозначним числом. “У цей час 10-річні цінні папери Мінфіну США пропонують лише 2%. А багато японських і європейських інвестицій з фіксованою прибутковістю взагалі нічого не дають”, – пише видання.

І додає, що для багатьох інвесторів привабливість української та єгипетської валют полягає в їх стійкості перед тривогами, які поширюються на інші активи в цьому році. “Зокрема, ринки лякає торгова війна між США та Китаєм, а також політичні рішення американського Федерального резерву та інших центральних банків”, – йдеться у повідомленні.

У зв’язку з тим, що ці валюти росли з причин, мало пов’язаних з глобальними проблемами, покупці очікують, що вони стануть своєрідною безпечною гаванню за часів ринкового стресу. “Чого не можна сказати про інші активи: такі як акції, бонди, сировина, які останнім часом йшли “нога в ногу” з потрясіннями на ринку”, – пише WSJ.

Як пояснив менеджер компанії Emso Asset Management Йенс Ністедт, активи ринків, що розвиваються, не пропонують реальної диверсифікації портфоліо. “А ці пропонують справжню диверсифікацію”, – пояснив він. І додав, що українська та єгипетська валюти таким чином “спостерігають залучення інвесторів, якого не було раніше”.

Додається, що інвестори стали більш оптимістично розглядати валюту Єгипту кілька років тому, коли країна провела певні фінансові зміни й отримала $12 млрд позики від МВФ у 2016 році. “Україна також отримала підтримку МВФ. Інвестори роблять ставку на те, що новий президент країни продовжить реформи та боротьбу з корупцією”, – зазначає WSJ.

А тим часом, в кінці травня у Грузії національна валюта рухнула до історичного мінімуму. Investory News писали, що офіційний курс грузинського ларі щодо долара США з початку 2019 року знецінився на 4%, з початку травня – на 2,8%. А станом на 24 травня Національним банком Грузії він встановлений на черговому історичному мінімумі – 2,7799 ларі/$1.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram