Новини
30 Липня 2020
1 836

Попит на ювелірні вироби у світі знизився до рекордного мінімуму

В Україні ринок золотих прикрас значно обвалився — до 70%

Глобальний попит на ювелірні вироби з золота в другому кварталі 2020 р. впав на 53%, до рекордного квартального мінімуму — 251 тонн. Причиною цього стали нестабільність у світі через коронавірус COVID-19 та високі ціни на золото, йдеться у звіті Всесвітньої ради по золоту (World Gold Council, WGC) “Динаміка попиту на золото”.

За підсумками першого півріччя попит на ювелірні вироби у світі знизився на 46%, до 572 тонни.

27 липня ціна золота досягла максимуму за всю історію торгів. Вона виросла на 1,9% і склала $1935 за тройську унцію, пізніше ціна піднялася до позначки $1943,93. Попередній абсолютний рекорд був встановлений у 2011 р.

В Україні падіння ринку ювелірних виробів було навіть істотнішим, ніж у світі. За оцінками Всеукраїнської асоціації ювелірів, продажі скоротилися на 70% у порівнянні з докарантинним періодом.

“Але тут потрібно враховувати й той факт, що на ювелірному ринку є кілька щорічних сплесків продажів — це, наприклад, Новий рік і Різдво, а також 8 березня. У 2020 р., який не став винятком, у ці періоди був бум продажів, а після березневого — різкий обвал”, — зазначив представник Всеукраїнської асоціації ювелірів Микола Гонта.

У Китаї попит на ювелірні вироби в другому кварталі знизився на 33%, до 90,9 тонни.

У другому кварталі попит на ювелірні вироби в Індії знизився на 74% в річному численні до 44 тонн через загальнонаціональне блокування, втрату величезного попиту і вищу ціну на золото. “Це найнижчий квартальний показник у нашій серії з деяким відривом”, — підкреслюють аналітики.

Попит на золоті прикраси в Туреччині та країн Близького Сходу впав на 69% у другому кварталі, до всього лише 3 тонни. Закриті ювелірні магазини, у поєднанні з рекордно високими місцевими цінами на золото, фактично зупинили попит у квітні й травні. Повторне відкриття магазинів у червні в Туреччині призвело до деякого попиту, проте відновлення було недовгим, тому що ціни на золото знову зросли.

В останні роки попит на золоті ювелірні вироби в США знизився поступово на 34% в річному численні до 19,1 тонни.

Вплив COVID-19 і наступні ринкові обмеження — разом зі зростаючими цінами на золото — привели до величезних втрат на ринках і Східної Азії. Індонезія і Таїланд зазнали найбільших втрат у другому і першому півріччях, оскільки обидва ринки зіткнулися з впливом пандемії коронавірусу на фоні сповільнення економіки.

Попит у Японії, хоча і слабкий, був порушений менш серйозно, ніж в іншому регіоні. Падіння, обумовлене зростанням цін на золото, на 40% у другому кварталі до 2,5 тонн призвело до зниження попиту в першому півріччі на 27% до 5,6 тонни.

Нагадаємо, Центральний банк Венесуели подав до суду проти Банку Англії, з вимогою повернути золоті злитки вартістю понад $1 млрд, що там зберігаються.

Раніше Investory News писали про історію виникнення всесвітньо відомої колекції яєць Фаберже та про найбільш коштовні та унікальні діаманти світу, що були продані з аукціонів Christie’s та Sotheby’s за останні 25 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram