Новини
21 Жовтня 2022
468

Попит на послуги фрилансерів зростає проти довоєнного 2021 року

Таким чином бізнес економить на штатних працівниках

На початку осені попит на послуги фріланс-спеціалістів зріс на 30%, якщо порівняти з літом минулого року, а восени стартував і бізнес-сезон, з початком якого попит також продовжив зростати, повідомляє АIN.

Згідно з дослідженням Freelancehunt, станом на середину жовтня кількість виконаних проєктів вже зросла на 38%, а оборот на 45% проти аналогічного періоду 2021 року.

Причиною такого стрімкого зростання попиту на ринку фрилансу є попит на спеціалістів серед малого та середнього бізнесу, а також зручний формат співпраці на проєктній основі. Не всі можуть наймати потрібних спеціалістів у штат і забезпечувати їх постійною роботою. Є дуже багато різнопланових разових завдань, з якими чудово справляються фрилансери.

“Сезонність на фрилансі спостерігається з початку жовтня і до середини квітня. Цей рік був винятком, оскільки війна внесла свої корективи. Попри літо, ринок продовжував зростати. Згілно з нашими прогнозами, ринок продовжить зростати як мінімум до травня наступного року”, — розповідає керівник компанії Freelancehunt Валентин Зюзін.

Більшість підприємців (62,1%) замовляють послуги в кількох категоріях, що дає можливість виконувати різнопланові завдання і не наймати спеціалістів у штат. Це також свідчить, що у замовників є успішний досвід співпраці з фрилансерами й вони часто користуються їхніми послугами.

Згідно з даними дослідження, попит на послуги фрилансерів генерує малий та середній бізнес. Зазвичай це ФОП чи компанії, в яких працюють від 2 до 50 осіб. Також є завдання від великих компаній, але їх усього 4,1%.

Переважно проєкти на фрилансі замовляють компанії з Ecommerce та торгівлі — 22,7%, IT-компанії — 18,7%, вебстудії — 13,6%, консалтингу та сфери послуг — 12,1%. Також по допомогу звертаються стартапи (9,6%), яким потрібні спеціалісти для швидкого та якісного виконання завдань за достатньо доступною ціною.

Часто звертаються агентства з маркетингу (8,1%) і дизайну (6,1%). Рідше — представники промисловості (5,1%) та компанії у сфері навчання (2,0%). Найбільше замовлень у категоріях “Програмування” — 22,5%, “Дизайн” — 21,1% і “Робота з текстами” — 16,8%.

Як писали раніше Investory News, восени ринок праці в Україні не зазнає значних змін, велика кількість вакансій збережеться в обробній промисловості та торгівлі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram