Новини
15 Квітня 2022
444

Понад 80% віконних українських заводів відновили виробництво

На найближчий місяць у заводів достатньо скла, але через місяць можуть виникнути з цим проблеми

Понад 80% віконних українських заводів відновили виробництво, повідомив виконавчий директор Асоціації учасників ринку вікон та фасадів (АУРВФ) Олексій Бубнов агентству “Інтерфакс-Україна”.

“У березні заводи практично не працювали. Випускали продукцію одиниці у західних та центральних областях — загалом до 10% від звичайного завантаження. Наразі роботу відновили понад 80% заводів — всі, де можна”, — сказав він.

За словами Бубнова, до 10% виробничих потужностей розташовуються на окупованих російськими військами територіях, низка інших — у зоні активних військових дій.

“На найближчий місяць у заводів достатньо скла, профілю та комплектувальних. Але через місяць, коли розпочнеться обвальна потреба, ми можемо зіткнутися з гострим дефіцитом скла та профілю”, — сказав виконавчий директор АУРВФ.

За його даними, у складній ситуації будуть лінії, які використовували імпортні профілі. Таких більше у західних областях та столичному регіоні. Також можуть виникнути труднощі з імпортом спеціальних профілів, наприклад для розсувних систем.

“Україна виробляє профілі для віконних систем, але приблизно чверть заводів використовують, зокрема, імпортні комплектувальні. Віконний профіль — позиція, яку не можна швидко замінити, тому що доведеться розбудовувати технологічні процеси та логістичні ланцюжки. Такі паузи неприпустимі у разі стресового попиту”, — зазначив Бубнов.

Експерт вважає, що не варто очікувати масової зміни локацій виробництв, навіть у випадках, коли власники схвалили рішення щодо демонтажу обладнання заводів у зонах активних військових дій. “Немає сенсу в релокації. Важливішим є персонал. Ефективніше посилити чинні виробництва, ніж запускати нові та вибудовувати нові логістичні ланцюжки”, — сказав Бубнов.

За його оцінками, вартість виробничих ліній, залежно від ступеня автоматизації, стартує від $300-400 тис. до $3-4 млн. Віконні виробництва створюють від 20-30 до 160-250 робочих місць.

На тлі розморожування девелоперами житлових проєктів поки що незначні замовлення від громад на відновлення пошкоджених будівель.

За його словами, невідкладному здійсненню скління перешкоджають декілька факторів. “Насамперед логістика — до Ірпеня, Бучі поки що складно везти скло, після відновлення мостів і доріг буде простіше”, — зазначив Бубнов.

За програмою релокації бізнесу уже переміщено 300 підприємств із зони бойових дій до західних областей України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram