Новини
6 Квітня 2021
689

Помер “батько євро” Роберт Манделл

Лауреат Нобелівської премії був творцем теорії “оптимальної валютної зони”

Фото: urgente24.com

В Італії у віці 88 років помер відомий канадський економіст, лауреат Нобелівської премії та професор Колумбійського університету Роберт Манделл, якого називають “батьком євро”, повідомляє Bloomberg.

Манделл вважається одним з ідейних натхненників створення єдиної валюти для європейських держав. Спершу його ініціатива була реалізована у вигляді Європейського механізму валютних курсів (ERM), потім — у вигляді єврозони, учасниками якої тепер є 19 держав.

Відповідно до поглядів вченого, наявність вільних ринків між країнами з можливістю безперешкодного руху товарів, робочої сили та капіталу сприяє економічному розвитку регіону. За цю теорію в 1999 році Манделл отримав Нобелівську премію.

У тому ж році була створена єврозона, а єдина європейська валюта була трьома роками пізніше. Також Манделл розраховував, що в кінцевому підсумку в Євросоюзі буде сформована єдина фіскальна система і впроваджені загальні податки.

Крім того, Манделл вважався послідовним прихильником теорії пропозиції, згідно з якою найбільше зростання може бути забезпечено шляхом зниження податків і стимулювання виробництва.

Як раніше писали Investory News, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про плани дозволити в Україні подвійне громадянство з країнами Євросоюзу. Список країн залежатиме від деяких критеріїв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram