Новини
24 Березня 2023
430

Поляки дедалі більше симпатизують українцям

А от росіяни останнім часом більше впадають у “немилість”

Фото: PAP/Wojtek Jargiło

За останній рік різко скоротилася симпатія поляків до росіян, натомість значно зросла до українців, повідомляє Onet.pl з посиланням на результати опитування Центру досліджень громадської думки (CBOS), проведеного в лютому в Польщі.

Згідно з опитуванням, поляки найбільше люблять американців (68%), італійців (61%) та англійців (60%), рівень негативного ставлення до них становить лише 8-11%.

Високий рівень симпатії спостерігається до сусідів Польщі — чехів і словаків (по 54%), а також українців (51%). Водночас позитивне ставлення до українців значно зросло за останній рік — на 10%, що є рекордно високим в історії проведення таких опитувань (з 1993 року). Як зазначають експерти CBOS, за останній рік, крім українців, значно зросла симпатія поляків також до англійців та американців (на 9-10%).

За останній рік “радикально” погіршилося ставлення до росіян.

“Відсоток людей, які заявляють про свою неприязнь до них, зріс з 38% до 82%, а частка людей з позитивним ставленням впала з 29% до 6%. Ще ніколи за останні три десятиліття, коли ми ставимо ці питання, ставлення до будь-якої нації не змінювалося так сильно за один рік”, — констатують у CBOS.

Опитування CBOS проведено 6-19 лютого змішаними методами на вибірці 982 дорослих поляків. Дане опитування проводиться центром з 1993 року. За 30 років рівень симпатії до українців серед поляків зріс з 9% до 51%.

Нагадаємо, 32% українських біженців у Польщі мають намір якнайшвидше повернутися до України. Ще 16% не знають про свої плани щодо повернення в Україну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram