Новини
15 Грудня 2022
338

Польща та країни Балтії виступають проти послаблення санкцій проти рф

Через це країни блокують ухвалення нового пакету санкцій

Країни Балтії та Польща блокують ухвалення нового пакета санкцій Євросоюзу, оскільки низка країни пропонує пом’якшити їх відносно російських добрив та експорту продуктів. Через це деякі підприємці можуть скористатися замороженими внаслідок обмежень коштами, передає Delfi.

“Спочатку це був список із 1500 осіб і компаній, зараз він трохи звузився. Ці пропозиції звільнили б приватні кошти, якщо держави виявили б зв’язок цих коштів із безпекою продуктів. Важко сказати, як приватні кошти олігархів пов’язані з безпекою продуктів — ми порушували це питання. Ми розуміємо і занепокоєння партнерів у Європі в деяких конкретних випадках”, — сказав у парламенті міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергісвін.

Однак, за його словами, у таких випадках ситуацію можна вирішувати за допомогою пояснень Єврокомісії.

“Якби зробили такого розміру політичну діру, яку схвалили б усі країни ЄС, я думаю, це використовували б не тільки для розв’язанння всіх питань, а й для значного обходу санкцій. Ця дискусія триває. Литва і Польща зупинили ухвалення пакета. Можливо, дискусію перенесуть на Раду Європи”, — сказав міністр.

За словами Ландсбергіса, Литва і Польща зупинили ухвалення дев’ятого пакета, цю позицію підтримують й інші країни Балтії.

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, зі свого боку, заявила, що росія намагається використати наратив про те, що санкції ЄС зупиняють сільськогосподарське виробництво в країнах третього світу.

“У світі існує наратив, який просувається росією, що санкції Євросоюзу якось відповідальні за зростання цін на продовольство, особливо в країнах третього світу, хоча всім чудово відомо, що жодне сільськогосподарське виробництво не під санкціями і це ніяк не пов’язано. Деякі олігархи і компанії, пов’язані з бізнесом добрив, потрапили під санкції”, — пояснила вона журналістам у Сеймі.

Глава литовського уряду зазначила, що близько 10 країн пропонують пом’якшити санкції, але не назвала, які саме.

Нагадаємо, підтримку України схвалюють 74% громадян ЄС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram