Новини
1 Червня 2022
694

Польща скасувала більшість пільг на проїзд для українців

Нововведення діятиме з 1 червня з деякими винятками

З 1 червня для громадян України, які прибули до Польщі після початку нової фази російської агресії, скасовується безплатний проїзд залізницею, платними автошляхами та громадським транспортом у більшості польських міст, повідомляє Укрінформ.

Проте у деяких польських містах, зокрема Люблін та Вроцлав, безплатний проїзд у громадському транспорті для українців діятиме до кінця червня.

З 1 червня українці не зможуть скористатися безплатним проїздом польською залізницею (PKP Intercity). Винятки стосуватимуться певних категорій українців, які подорожуватимуть до населених пунктів, що розташовані поблизу кордону з Україною. Йдеться про міста та вузлові станції Люблін, Холм, Грубешів, Дорогуськ Люблінського воєводства, а також Жешув, Пшемисль, Ярослав, Загуж Підкарпатського воєводства. Безплатним проїздом у ці міста зможуть скористатися жінки, діти віком до 18 років, а також чоловіки віком від 60 років або чоловіки з інвалідністю від 18 років.

Громадяни України можуть отримати безплатні квитки у напрямку вищезгаданих місць у касах відповідних населених пунктів або у провідника у поїзді, якщо поїздка починається з цих місць. Можна отримати квиток на пряме сполучення з певним напрямком, а також на проїзд кількома поїздами.

Залізничні перевезення до Німеччини, Чехії, Словаччини, Австрії чи Угорщини за межі Польщі проходять за правилами, схваленими іноземними залізницями.

Спеціальна гаряча лінія перевізника PKP Intercity українською мовою працює сім днів на тиждень з 8.00 до 20.00: +48 22 473 00 86 (вартість дзвінка відповідно до тарифу оператора), 800 033 022 (безплатна гаряча лінія).

Усі автомобілі з українською реєстрацією з 1 червня зобов’язані сплачувати за проїзд на платних ділянках доріг на території Польщі. Ці зміни не стосуються автомобілів, які перевозять гуманітарну допомогу для України.

Для безплатного проїзду платними відрізками доріг організація або перевізник повинні заздалегідь, за 24 години, повідомити міністерство інфраструктури РП про проїзд автомобіля або колони транспортних засобів на електронну скриньку humanitarianaid@mi.gov.pl. В електронному листі слід зазначити такі дані:

• назва організації, ПІБ контактної особи, e-mail, номер телефону контактної особи;

• кількість транспортних засобів;

• реєстраційні номери автомобілів;

• країну реєстрації автомобіля;

• маршрут руху транспортних засобів територією Польщі з особливим урахуванням відрізків автомагістралей A1, A2 та A4;

• дати проїзду автомобіля в обидва напрямки.

З 1 червня також скасовується безплатний проїзд для українців у громадському транспорті частини великих польських міст. Відповідні рішення ухвалюються депутатами. Зокрема, у середу скасовується безплатний проїзд для українців у містах Варшава, Краків, Катовіце, Лодзь тощо. Натомість він діятиме до 30 червня, наприклад, у Вроцлаві, Познані та Любліні.

За безплатний проїзд у громадському транспорті до Варшави загрожує штраф у розмірі 150–200 злотих (1,1–1,5 тис. грн).

У Польщі може бути до 3,5 млн українців, з яких 2 млн прибутку після повномасштабного збройного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, що українські переселенці щомісяця витрачають за кордоном $2 мільярди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram