Бiзнес
20 Лютого 2020
2 234

Покоління Netflix: Як так вийшло, що увесь світ почав дивитись серіали

Шлях від оренди дисків до стрімінгового сервісу №1 у світі

Netflix – одна з найбільших американських розважальних компаній, онлайн-кінотеатр. Ринкова капіталізація компанії становить майже $153 млрд, більше 140 млн підписників та більше 130 оригінальних серіалів та фільмів. За 2019 рік дохід компанії склав $20 млрд.

Початок історії

Ідея створення належить Ріду Хастінгсу та Марку Рендольфу. Рендольф захоплювався молодою компанією Amazon і хотів знайти категорію невеликих товарів для продажу через Інтернет з використанням подібної моделі. Спочатку партнери подумали про прокат та продаж відеокасет, але відхили їх, як занадто дорогі для зберігання та занадто незручні для доставки. Згодом підприємці дізналися про DVD-диски, які були доступні тільки на декількох ринках у 1997 році. На початку бізнес-модель будувалася на тому, що людині не треба йти на торговельну точку, щоб взяти фільм напрокат. Можна зробити замовлення фільму чи серіалу, через пошту та провести платіж за допомогою банку. За один тиждень прокату від Netflix треба було заплатити $4. Плюс $2 за відправлення фільму поштою. Отже, тиждень прокату від Netflix коштував $6. Диски того часу коштували дорого, не всі мали можливість купувати їх, тому ця ідея стала вдалою.

Партнери вирішили протестувати концепцію продажу або оренди DVD-дисків поштою. Надіславши компакт-диск до будинку Хастінгса та отримавши його в цілості, вони вирішили втілити проект у життя.

Такий бізнес можливо було організувати тільки в Америці, оскільки законодавство Сполучених Штатів дозволяє, купивши DVD-диск, отримати абсолютно всі права на нього, тобто мати право здавати його в оренду та копіювати.

Перші кроки

Компанія Netflix почала роботу 14 квітня 1998 року з 30 співробітниками та 925 DVD-дисками. Хастінгс інвестував у компанію $2,5 млн. У 1999 році компанія ввела послугу щомісячної плати за використання різних дисків. А у 2000-му – зовсім відмовилася від одноразових оплат. У цьому ж році Netflix хотіла купити свого конкурента, Blockbuster, за $50 млн, але пропозиція була відхилена.

Компанія стикалася з труднощами. Одна з головних – знищення дисків при сортуванні на пошті, оскільки сортування проводили не люди, а маніпулятори. Вирішили цю проблему за допомогою особливих жорстких конвертів, які захищали диск.

Також компанія боролася з конкурентом, мережею Blockbuster, яка мала більший капітал, а, отже, і можливості. Але Netflix подолала цю проблему шляхом вдалих акцій та розіграшів. А їх конкурент Blockbuster збанкрутував.

Перше публічне розміщення акцій компанія провела 29 травня 2002 року. На продаж було виставлено 5,5 млн звичайних акцій за ціною $15 за акцію. 14 червня 2002 року компанія продала додаткові 825 тис. звичайних акцій за тією ж ціною.

У 2003 фінансовому році Netflix отримала свій перший прибуток.

Від дисків до інтернету

У лютому 2007 року компанія відправила свій мільярдний DVD та почала відходити від бізнес-моделі оренди DVD-дисків. Починається ера відео через Інтернет. З цього часу Netflix надає можливість інтернет-користувачам з усього світу орендувати фільми, серіали, різні телевізійні шоу та пізнавальні телепрограми. Завантажувати та чекати не потрібно. Просто вибираєш на Netflix потрібний серіал, сезон та серію й починаєш відразу ж насолоджуватися переглядом. Більш того, компанія замовляє одразу весь сезон. І не потрібно чекати нових серій. У 2010 році компанія вже мала аудиторію понад 10 млн глядачів.

Власний контент

Поступово компанія приходить до того, щоб випускати власний контент. Перший серіал створений компанією у 2013 році  – “Картковий будинок”. Він народився з ідеї, яка спала на думку Девіду Фінчеру та Кевіну Спейсі. Це гостра політична драма. Netflix вклала $100 млн в перші два сезони, і ці гроші не тільки виправдалися, а й підтвердили, що аналіз переваг цільової аудиторії був вірним.

У цьому ж році компанія випустила “Помаранчевий – хіт сезону”, комедійно-драматичний серіал про жіночу в’язницю.

У листопаді 2013 року Netflix та Marvel Television оголосили про укладення контракту на виробництво п’яти сезонів серіалів, присвячених супергероям Marvel – Шибайголові, Джессіці Джонс, Залізному Кулаку та Люку Кейджу, а також мінісеріалу “Захисники”, що об’єднує всіх цих героїв.

Влітку 2016 року Netflix додала функцію, що дозволяє клієнтам завантажувати та відтворювати обрані фільми в автономному режимі.

Навесні 2017 року компанія перетнула межу у 100 млн підписників та запустила програму найму фрілансерів для перекладу субтитрів. З її допомогою онлайн-кінотеатр отримав можливість перекласти свої серіали більш, ніж на 20 іноземних мов.

Також починаючи з 2017 року Netflix купує права на поширення фільмів інших виробників. Одним з перших придбань став фільм “Парадокс Кловерфілд”, який Netflix придбав у Paramount Pictures на початку 2018 року.

22 січня 2019 року фільми Netflix отримали 15 номінацій на кінопремію “Оскар”, включаючи “Оскар” за найкращий фільм – “Рома” Альфонсо Куарона.

Навесні того ж року компанія Netflix придбала права на екранізацію роману Габріеля Гарсіа Маркеса “Сто років самотності”.  Це перша екранізація твору.

Причини успіху Netflix

Низька вартість сервісу. Мінімальна вартість підписки коштує $7,99. У той же час конкуренти продають свої підписки починаючи з $15.

Можливість перегляду контенту на різних девайсах без додаткового устаткування. Ви можете почати дивитися серіал на планшеті, а продовжити перегляд вже на смартфоні.

Створення власного контенту. Ще ніколи в історії приватні компанії з прокату відеопродукції не вкладали сотні мільйонів доларів у створення повноцінних оригінальних серіалів, які стають бестселерами.

Реалії та перспективи                                                                                                                                             

На сьогодні компанія стикається з рядом труднощів. Традиційні медіа-партнери стали її конкурентами. Крім Disney Plus та Apple TV Plus, WarnerMedia дебютує з підпискою на сервіс HBO Max, а BCUniversal презентує свою платформу Peacock. Netflix доведеться боротися, щоб утримати лідерство у сфері стрімінгового відео. Проте, деякі аналітики вважають, що нова конкуренція може дати новий стимул до розвитку компанії.

Зростання числа передплатників Netflix у 2019 році було нестабільним. Компанія відкрила рік з найбільшим квартальним зростанням у світі. Протягом другого кварталу зростання уповільнилося, і компанія навіть втратила 130 тис. абонентів на території США. В третьому кварталі ситуація покращилася, але результати в США все ще розчаровують.

Netflix чи не єдина компанія стрімінгового відео, яка має таку широку присутність на міжнародних ринках. І пройде ще кілька років, перш ніж Disney, WarnerMedia та інші нові конкуренти Netflix досягнуть такої глобальної присутності. Щоб збільшити дистанцію між Netflix та конкурентами за кордоном, потоковий гігант інвестує в міжнародний контент, в тому числі в оригінальні продукти з-за кордону, ліцензійні програми для місцевих ринків і переклад глобальних оригінальних проектів для більшої аудиторії.

За межами США компанія також тестує дешевші плани по залученню абонентів на ринках, чутливих до витрат. Включаючи пропозицію тільки для мобільних пристроїв в Індії, яка коштує близько $3.

У 2019 році Netflix витратила близько $15 млрд на свій власний контент. Інвестори занепокоєні, тому що збитки компанії у 2019 склали $3,5 млрд.

Проте, в умовах зростаючої конкуренції, Netflix не зможе найближчим часом скоротити витрати на контент. Генеральний директор Рід Хастінгс заявив, що Netflix може навіть витрачати більше коштів на просування контенту, посилаючись на збільшення виробництва компанією оригінальних фільмів та інших категорій, таких як анімація. Деякі аналітики прогнозують, що великі фільми можуть допомогти Netflix досягти стабільності на міжнародному рівні.

Також у 2020 році може змінитися політика підписок. Експерти пропонують Netflix створити більш дешевий план з рекламою, в діапазоні від $5 до $7. Однак Netflix раніше неодноразово заявляв і зараз наполягає, що не продаватиме рекламу.

На сьогодні Netflix основні зусилля зосереджує на тому, щоб заохотити передплатників витрачати більше часу на перегляд контенту на їхній платформі.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram