Новини
11 Березня 2019
1 104

Погані справи: Економіка Туреччини офіційно у рецесії

Турецька ліра втрачає вартість, а інфляція зростає 

Валовий внутрішній продукт Туреччини в четвертому кварталі 2018-го скоротився на 2,4% порівняно з попереднім кварталом, повідомляє BBC з посиланням на дані Інституту статистики Туреччини.

З огляду на те, що третій квартал завершився падінням обсягу економіки країни на 1,6%, Туреччина офіційно увійшла в рецесію – стан, коли економіка скорочується два квартали поспіль. Це вперше відбувається з Туреччиною за останнє десятиріччя.

Турецька економіка демонструвала впевнене зростання протягом останніх років аж до середини 2018-го на тлі валютної кризи. Причиною значного падіння курсу ліри стало загострення відносин Анкари і Вашингтона, що вилилося в торгову війну між двома країнами.

Як наслідок, турецька валюта впала в ціні по відношенню до долара на 28%, що спровокувало зростання цін на імпорт та інфляцію. В жовтні інфляція досягла 25,2%, що стало найвищим рівнем за останні 15 років.

Все це спонукало центральний банк підвищити відсоткові ставки, зробивши запозичення більш дорогими. В результаті найбільше втратив бізнес з продажу авто і ринок нерухомості, а також промислові підприємства.

“Найгірше вже позаду, очікується, що економіка повернеться до зростання до кінця цього року”, – запевнив міністр  фінансів Туреччини Берат Албайрак (Berat Albayrak) .

Але аналітики видання прогнозують подальші негативні зміни. “Хоча найгірший етап падіння, можливо, вже пройдено, проте це означає, що ВВП скоротиться на 2,5% цього року”, – зазначають у BBC.

Нагадаємо, експерти британського журналу The Economist опублікували рейтинг загроз світовій економіці у 2019 р.

Також, Investory News раніше писали, що Пол Кругман впевнений, що існують вагомі причини для скептичного ставлення до сценарію м’якої рецесії. На його думку, існує серйозна ймовірність того, що світова економіка в 2019 році зіткнеться з рецесією.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram