Драйв Новини
8 Лютого 2023
1 723

Подружня пара обдурила артринок і заробила мільйони

Після старанного замітання слідів, одна недбалість пролила світло на обман

Замість того, щоб підробляти картини, Вольфганг Белтраккі створив сотні оригінальних робіт, які вміло імітували стилі померлих європейських художників.

Але одного разу у Вольфганга закінчився цинк, який він використав для створення білої фарби. Натомість він купив цинковий пігмент у голландського виробника, який не повідомив, що він містить титан.

Наступного року, після того, як один із творів Вольфганга — “Червона картина з кіньми”, що видається за роботу художника-експресіоніста Генріха Кампендонка, — було продано на аукціоні за рекордні €2,8 млн, виявилася невідповідність. Аналіз картини виявив сліди того самого титану, а ця речовина використовувалася як білий пігмент тільки з 1920-х років. Робота, про яку йдеться, ймовірно було зроблено 1914 року.

Це відкриття пов’язало ланцюжок подій, які розкрили багатомільйонну схему, що обдурила покупців та галереї у всьому світі.

Картини Вольфганга потрапляли на аукціони та приватні колекції. Белтракки навіть обманювали експертів-мистецтвознавців — або, як пізніше стверджувала подружня пара, заплатили одному з них чималі гонорари, щоб фактично купити його мовчання.

У 2011 році, після більш ніж 30 років роботи в бізнесі, Вольфганг та Елен були засуджені до шести та чотирьох років позбавлення волі відповідно, хоча обох було достроково звільнено. Їм також було наказано виплатити €35 млн як відшкодування збитків.

Сьогодні ж Вольфганг Бельтракі займається легальною діяльністю художника. Використовуючи свої унікальні знання копіювання стилів відомих художників та “колишню славу”, він заробляє мільйони на продажі своїх оригінальних робіт.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram