Новини
21 Січня 2021
725

Події США: Історичний максимум Nasdaq, інавгурація та перші рішення нового президента

Демократ Джо Байден склав присягу у Вашингтоні

З початку відкриття біржових торгів у США, у середу, 20 січня, індекс технологічних компаній Nasdaq Composite виріс на 145 п. (на 1,1%) до 13 342,54, що є найвищим показником за всю його історію, повідомляє Reuters.

“Зростання індексу інвестори пов’язують з очікуваннями позитивних змін в американській економіці після вступу на посаду нового президента США Джо Байдена”, — пише агентство.

Також до рекорду Nasdaq причетний Netflix: напередодні стрімінговий сервіс заявив, що у нього вже немає потреби залучати мільярдні кредити для фінансування зйомок своїх шоу та фільмів.

Позитивну динаміку на ринку демонстрували й інші американські індекси. З початку відкриття торгів Dow Jones збільшився на 87 п. до 31 017,54, S&P 500 — на 17,3 п. до 3816,22.

Інавгурація президента США. Тим часом демократ Джо Байден склав присягу на сімейній Біблії у Вашингтоні, перед будівлею Капітолію і став 46-м президентом США, повідомляє CNN. Видання зазначає, що перед цим присягу склала віцепрезидент Камала Харріс.

Байден назвав цей день “днем демократії” та “днем надії” і закликав американців “розпочати все спочатку”, прислухатися один до одного та об’єднатися.

“Посилення політичного екстремізму, прихильники теорії переваги білих і тероризм у країні — це те, чому ми повинні протистояти, — зазначив він. — І ми здобудемо над ними перемогу”. І додав, що працюватиме з усім світом, щоб вирішувати не ті проблеми, які залишилися в минулому, а ті, які стоять перед американцями сьогодні, так само як і ті, які виникнуть завтра.

Також президент запевнив, що США “відновлять відносини з союзниками”. Як зазначають журналісти, вперше за три десятки років інавгурація президента проходила за ясної погоди. При цьому в столиці було холодно та вітряно.

На інавгурацію прийшли колишній віцепрезидент з адміністрації Трампа Майк Пенс, а також три колишні президенти Барак Обама, Білл Клінтон і Джордж Буш. Експрезидент Джиммі Картер, якому 96 років, не приїхав за станом здоров’я.

А от тепер уже колишній президент Дональд Трамп був відсутній, адже він і досі не визнає поразки на виборах, вважаючи, що перемогу в нього “вкрали”. Однак після штурму Капітолію його прихильниками 6 січня він пообіцяв забезпечити мирну передачу влади.

Востаннє колишній президент пропустив інавгурацію у 1869 році. При цьому Трамп дотримався ще однієї традиції та залишив Байдену в Овальному кабінеті Білого дому напутній лист. Прощаючись з прихильниками на авіабазі Ендрюс раніше в середу, 20 січня, він побажав новій адміністрації успіхів.

Фото: Reuters

Перші рішення. Одразу після інавгурації Джо Байден розпочав скасування дій свого попередника за останні чотири роки, підписавши серію указів у перший день свого перебування на посаді президента, повідомляє Golosameriki.

Зокрема, новий глава Білого дому підписав указ про приєднання США до Паризької угоди з клімату, з якої країна вийшла після приходу до влади Дональда Трампа. Крім того, Байден скасував рішення Трампа про вихід із Всесвітньої організації охорони здоров’я та про заборону на в’їзд у США з деяких країн з переважно мусульманським населенням.

За словами помічників, Байден посилить заходи з боротьби з системним расизмом і проявами дискримінації за ознакою гендерної ідентичності або сексуальної орієнтації. Також буде скасовано указ Трампа про виключення негромадян з перепису населення.

Крім того, Байден виконає свою передвиборчу обіцянку допомогти нужденним у фінансовому плані американцям впоратися з наслідками пандемії коронавірусу. Він продовжить федеральну заборону на виселення із займаного житла та запропонує федеральним агентствам продовжити терміни викупу заставних за іпотечними кредитами, що гарантовані на федеральному рівні.

Новий президент також надасть допомогу студентам, які взяли великі позики на освіту, продовживши практику тимчасового зупинення оплати відсотків з федеральних студентських позик і виплати основної суми протягом наступних восьми місяців.

Помічники президента зазначили, що Байден прийме десятки інших рішень найближчі 10 днів, оскільки прагне швидко переорієнтувати подальший розвиток країни, не чекаючи схвалення Конгресу.

Прессекретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі заявила, що Байден скасує заборону Міністерства оборони на службу транссексуалів у Збройних силах, а також політику, яка забороняє США фінансувати міжнародні групи, що проводять аборти або допомагають жінкам отримати послуги з переривання вагітності.

Раніше Investory News писали, що згідно із заявою Джо Байдена, протягом своїх перших 100 днів перебування на посаді він хоче провести імміграційну реформу, скасувати укази Дональда Трампа про навколишнє середовище та допомогти владі штатів у боротьбі з COVID-19.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram