Бiзнес
18 Лютого 2021
3 067

Подбай про мене: Як розвивається індустрія товарів і послуг для домашніх тварин

Українські компанії активно завойовують світові ринки PetTech напрямку

Інноваційні технології стали невід’ємною частиною повсякденного життя, вони полегшують ведення побуту, а ще — допомагають у догляді за домашніми улюбленцями. У бізнесі цей напрям має назву PetTech — індустрія товарів та послуг для домашніх тварин. Це всілякі обладнання для розваг, відстеження та спостереження, а ще харчування й догляд.

Згідно із дослідженнями, протягом останніх тридцяти років володіння домашніми тваринами зросло на 12%. Наприклад, за даними щорічного звіту на замовлення британської Асоціації виробників кормів для домашніх тварин (PFMA), станом на 2020 рік тільки у Великій Британії близько 12 млн (41%) домогосподарств мали в родині улюбленців.

Усе більше молодих людей беруть до себе додому собак або котів. Так, у США 62% домашніх тварин мають представники молодших поколінь, тоді як у “бебі-бумерів” живе лише 32%. Це говорить про своєрідну тенденцію міленіалів і представників покоління “Z” одружуватися та народжувати дітей у пізнішому віці, натомість — заводити та піклуватися про домашніх тварин.

Україна та PetTech

Серед представників вітчизняного ринку є чимало компаній, які активно працюють, аби задовольняти потреби тварин і їх господарів. Найпопулярніша на ринку українська компанія Petcube (заснована у 2012 році) стала світовим лідером з виробництва інтерактивних камер.

У вересні минулого року розробники анонсували вихід камери Petcube Cam, завдяки якій власники тварин можуть віддалено за ними спостерігати через смартфон, чути й говорити до них, оскільки пристрій забезпечений двостороннім аудіозв’язком.

До того ж робити це можна й у темний час доби за допомогою системи нічного бачення. Крім того, Petcube Cam стала першою камерою для домашніх тварин, яка має вбудовану систему для віддалених консультацій з ветеринарами.

Petcube Cam — наймолодший продукт у лінійці компанії. Серед інших розробок Petcube Play 2 — камера з лазерною іграшкою (вказівкою), та Petcube Bites 2 — камера з годівничкою (різноманітними ласощами для тварин). Якщо раніше ці пристрої можна було придбати тільки у США, наразі у Petcube розробили тестову сторінку, що розрахована саме на українського споживача та ринок.

Цікава розробка є також і в українського стартапу RAWR, який представив на виставці CES-2019 свій продукт — розумний нашийник, що аналізує стан здоров’я вихованців, а також геолокацію (завдяки вбудованому LTE і GPS-модулю), якщо тварина загубилася, відправляючи інформацію про її місцеперебування на смартфон.

Серед інших функцій — фітнес-трекер, який відстежує дані щодо пройденої відстані, моніторинг сну та режиму для тренування. А ще пристрій може показувати температуру тіла та загальний стан здоров’я. Серед додаткових послуг, що інтегруватимуться у додаток — прямий зв’язок з ветеринаром. Однак поки така функція працюватиме тільки у США та деяких країнах Європи.

Минулого року на базі маріупольського Центру розвитку стартапів команда з Харкова створила сервіс Dogito з метою поліпшення життя власників собак. Додаток оснащений картами dog-friendly локацій, щоб була можливість запрошувати власників інших собак на прогулянки.

За словами засновниці стартапу Ніни Клименко, ідея народилася з власного досвіду. “Разом зі знайомими власниками улюбленців ми знайшли низку загальних проблем: шеймінг в установах, відсутність комфортної логістики для прогулянок. Знайшли рішення й додали бонуси: знижки, квести, простір для спілкування власників собак”, — розповіла вона.

Наразі сервіс знаходиться на стадії бета-тестування.

Фото: vetonline.pro

Позаминулого року в Україні засновники діджитал агентства Upturn Владислав Гурковський та Костянтин Лособік запустили перший в Україні сервіс онлайн-консультацій та виклику ветеринара 24/7 VETonline.pro, що став своєрідним майданчиком для комунікації між власниками тварин і професійними ветеринарами.

Погодьтеся, досить зручно з будь-якої точки отримати онлайн-консультацію з лікарем, надіслати йому фото/відео або ж викликати додому. Монетизація сервісу здійснюється завдяки комісії за кожну надану послугу. У майбутньому компанія планує виходити на ринки інших країн.

Ще одна українська компанія, якій вдалося завоювати міжнародні ринки — Animal ID. Це онлайн платформа, яка об’єднує дані про ідентифікованих тварин, їх власників та організацій, які працюють з тваринами. Система генерує великі дані та надає можливість іншим організаціям працювати з ними.

Проєкт стартував у 2011 році як громадська ініціатива, а у 2015-му переріс у повноцінний стартап. Його засновники — Віктор Копач, Вадим Мельник та Василь Дуб. Наразі платформа Animal ID об’єднує близько 120 тис. користувачів у 15 країнах, з її допомогою можна:

• створити профіль домашнього вихованця та завантажити необхідні документи;

• придбати жетон з цифровим QR-паспортом для пошуку тварини, якщо вона зникне;

• ветеринарам — побачити особливості здоров’я вихованця, а також вести облік його процедур.

Один із головних напрямків Animal ID — допомога при зникненні домашньої тварини. Для цього стартап продає спеціальні жетони з QR-паспортом вихованця. Просканувавши код, користувач має змогу перейти на профіль тварини на платформі та зв’язатися з його господарями, які своєю чергою отримають повідомлення на пошту про те, що QR-паспорт їх вихованця був просканований.

Одна з особливостей жетона у тому, що стартап відправляє його на наступний день після замовлення. Продаж жетонів — один із двох джерел монетизації для Animal ID. Другий — спільні проєкти з виробниками товарів для тварин.

Крім цього, стартап працює над мобільним додатком з безплатною (базовий набір функцій) та платною версією з додатковими можливостями. До речі позаминулого року українська платформа Animal ID залучила $500 тис. за оцінки у $5 млн.

Як правило, вітчизняний ринок PetTech-індустрії розрахований переважно на власників котів і собак. За даними австралійської компанії Petsecure (опікується страхуванням тварин) Україна минулого року увійшла до 20-ки країн з найбільшою популяцією котів (7,3 млн). При цьому лідером стали США — 74,05 млн кішок і 69,9 млн собак.

Світові перспективи

Напрям PetTech має гарні можливості з інвестиційної точки зору. Однак за словами генерального партнера венчурної компанії SOSV Сиріла Еберсвайлера, існує ієрархія того, що цікавить інвесторів у споживчому обладнанні. “І PetTech, ймовірно, знаходиться у самому кінці списку”, — наголошує він. До речі, Еберсвайлер був раннім інвестором у Petcube, тому знається на тому, як складно масштабувати обладнання PetTech.

За його словами, венчурні капіталісти в основному зацікавлені у підтримці бізнесу, який отримує регулярну оплату за послуги. Тому цьому напрямку є ще куди розвиватися.

Попри це згідно з даними консалтингової компанії Global Market Insights, у 2019 році обсяг ринку догляду за домашніми тваринами оцінювався у понад $223 млрд. Очікується, що його сукупний середньорічний темп зростання (CAGR) з 2020 до 2026 року складе 5,9%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram