Новини
30 Червня 2021
881

Податок на покупку землі складе 6,5%

Законодавчий алгоритм оподаткування земельних операцій передбачає й пільги

Після зняття мораторію на відчуження ділянок сільгосппризначення 1 липня сторонам угоди щодо купівлі земельної ділянки необхідно буде оплатити 5%-й податок на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору, податки й збори розраховуватимуться від зазначеної у договорі купівлі-продажу вартості ділянки, йдеться у повідомленні Міністерства юстиції на сторінці у Facebook.

Відомство уточнює, що військовий збір необхідно сплатити ще до моменту нотаріального посвідчення договору відчуження земельної ділянки.

Базовою розрахунковою величиною для оподаткування операцій з купівлі землі стане зазначена в договорі купівлі-продажу ціна, яка не може бути нижчою за оціночну вартість землі, розрахованої уповноваженим органом.

За даними міністерства, законодавчий алгоритм оподаткування земельних операцій передбачає також ряд пільг. “Від оподаткування звільняються власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних часток (паїв), отриманих в порядку безоплатної передачі відповідно до статті 121 Земельного Кодексу України. Пільгами за певних умов і тільки раз на рік можуть скористатися також особи, які отримали такі ділянки в процесі приватизації”, — йдеться у повідомленні.

Кабінет міністрів України на засіданні 16 червня 2021 року затвердив порядок перевірки нотаріусами покупців землі, чим завершив формування нормативно-правової бази, необхідної для запуску ринку 1 липня.

Раніше Investory News писали, що наприкінці березня минулого року Верховна Рада ухвалила закон про введення в Україні ринку землі сільськогосподарського призначення. За прийняття законопроєкту №2178-10 проголосували 259 депутатів при мінімально необхідних 226.

Нагадаємо, Алекс Ліссітса і Дмитро Дубілет оголосили про створення онлайн-маркету землі. Платформа почне працювати з 1 липня, коли запрацює ринок обігу землі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram